10 jaar 3voor12 Den Haag met NiCad

Al acht jaar getuige van NiCad’s successen

Mandy van Leeuwen ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met NiCad.

In 2004 startten conservatoriumstudenten Satoshi Shiraishi, Gilad Woltsovitch, Roberto Garretón, Kyle Timon Dukes en Josef Rebbe NiCad. De band noemt zich dé internationale rockband van Den Haag. Met vijf bandleden die afkomstig zijn uit evenveel verschillende landen is het niet de vraag hoe de band aan deze omschrijving is gekomen. Zelfs de naam van de formatie heeft een internationaal tintje: NiCad is afgeleid van de eerste letters van de landen waar de leden van de oorspronkelijke bezetting vandaan komen. Tours door Europa, Israël en Amerika waren echter slechts twee van de hoogtepunten van de eigenzinnige band, die inmiddels niet meer weg te denken is uit de Haagse muziekscene. 3voor12 Den Haag volgt sinds 2005 alle successen. Komende vrijdag zal er weer een gedenkwaardig moment bijkomen, als NiCad speelt op het jubileumfeest van 3voor12 Den Haag.  

Voortvarend begin: Parkpop
“We herinneren ons nog steeds het moment dat we 3voor12 voor het eerst ontmoetten, na een van onze eerste optredens op de Haagse Pop Week 2005,” laat NiCad weten. 3voor12 Den Haag is er al bij als NiCad in 2005 haar eerste grote succes beleefd: via de wedstrijd ‘Speel jij op Parkpop?’ bemachtigt NiCad een plaatsje op het locals podium van het Haagse festival. Met het optreden op Parkpop heeft de band direct haar eerste lovende woorden van 3voor12 Den Haag te pakken: “Een erg goede band, waarvan je niet zou verwachten dat ze pas vanaf 2004 onder de naam NiCad muziek maken. Dat deze formatie ontstaan is op het Haags conservatorium, verklaart de kwaliteit van de bandleden.” NiCad noemt het optreden tot vandaag de dag als één van de hoogtepunten in haar bestaan. 
 
Hoogtepunt na hoogtepunt
In de jaren die volgen, timmert NiCad gestaag aan de weg. Het album ‘Everyday I grow’ komt uit en er vinden tientallen optredens plaats. Pas als NiCad het in haar hoofd haalt om op tour te willen in Israël, is het vijftal echt niet meer te stuiten. De tour blijkt het begin van een periode vol hoogtepunten. De zeven optredens die de band in Israël op de planken zet, vormen slechts één van de vele successen in 2008. Nog voor het vertrek naar Israël weet NiCad in de voorrondes van de Grote Prijs van Zuid-Holland zo te overtuigen dat een finaleplaats wordt binnengesleept. Wat de band dan nog niet weet, is dat amper twee maanden later de Grote Prijs van Zuid-Holland ook daadwerkelijk voor hen zal zijn.  “Ondanks het volslagen on-meezingbare karakter staan er genoeg fans in de zaal die het toch doen. Want Nicad weet in hun ecclectische mengeling van stijlen melodieuze pop te combineren met bijna avant-garde song-opbouw,” roemt 3voor12 Den Haag de band. 
 
De stroomversnelling zet door: The Hill
Dat NiCad in een stroomversnelling zit, mag blijken. De release van de tweede cd, The Hill, maakt dit nog eens even goed duidelijk. In een interview met 3voor12 Den Haag vertellen de bandleden openhartig over de keuzes die ze hebben gemaakt op het nieuwe album. Naar aanleiding van het eerdere album ‘Everyday I grow’ was als kritiekpunt naar voren gekomen dat NiCad te veel in één album hadden willen stoppen. “Aan die kritiek hebben we gewerkt!”, vertelt zanger Kyle. Een recensie van de releaseparty in juli 2008 onderschrijft dit direct; niets dan lof voor NiCad. In de recensie van het album wordt zelfs gesteld dat NiCad “met deze cd een absoluut voorbeeld van schoonheid heeft weten te vinden.” 3voor12 Den Haag blijkt niet de enige die er zo over denkt: NiCad wint in 2008, na de Grote Prijs van Zuid-Holland, ook zonder pardon nog even de titel van Beste Haagse cd van het Fonds 1818 Winnaarsfestival.
 
Ook nog een Amerikaanse tour
Ondertussen gaat NiCad gedreven door. Niet alleen een geslaagd optreden op één van de Club 3voor12 Den Haag-avonden is hiervan een voorbeeld. NiCad streeft ernaar in de landen van alle leden een tour te doen.  Een Amerikaanse tour is dan ook het volgende doel. In augustus 2009 is het zo ver: na maanden van voorbereiden vliegen de heren voor drie weken de oceaan over, om middels veertien optredens hun geluid te verspreiden in Noord-Amerika. Gelukkig hoefden we hierbij niets te missen, want NiCad heeft 3voor12 Den Haag met drie uitgebreide tourverslagen (deel 2) (deel 3) voorzien van alle nieuwtjes en belevenissen. Het einde van de Amerikaanse tour verslaat 3voor12 Den Haag zelfs zelf. Er blijkt op dat moment schokkend nieuws vanuit de band: drummer Gilad verhuist naar New York om een internship te volgen. NiCad blijft echter bestaan, in eerste instantie in dezelfde bezetting. Optreden en touren zal alleen iets lastiger worden. Terwijl NiCad nog in Amerika zit, komt er bovendien bijzonder nieuws vanuit Nederland: NiCad zal binnen korte tijd terugkeren voor nog een Amerikaans optreden. De band is namelijk verkozen om Den Haag te vertegenwoordigen op het Amerikaanse showcase festival South By Southwest (SXSW) in Austin, Texas. 
 
Lange stilte, maar ook weer storm
Dat het lastiger is optredens te organiseren, komt in de volgende maanden duidelijk naar voren. Het aantal optredens halveert ongeveer. Het wordt stil rond NiCad. Na twee rustigere jaren, vlamt NiCad afgelopen voorjaar weer op. De band komt terug met het nieuwe album ‘For the good’,  waar het drie jaar de tijd voor heeft genomen. Deze tijd blijkt zinvol gebruikt. Met een spetterende albumrelease speelt de band zichzelf in één klap weer in de kijker. Uiteraard was 3voor12 Den Haag bij dit uitzonderlijke moment, dat ook het afscheid van drummer Gilad Woltsovitch vormde. En zo maakten we direct kennis met de nieuwe drummer, Augustas Baronas uit Litouwen. 
 
Hoogtepunten 
Ondanks de internationale tours , grootse optredens en indrukwekkende prijzen die de band in de afgelopen jaren binnen wist te slepen, blijven de heren met beide benen op de grond. Natuurlijk noemen ze hun internationale tours bij de hoogtepunten die ze hebben beleefd met NiCad, maar ze zoeken deze ook in eenvoudigere dingen: “We hebben zoveel geweldige momenten beleefd in de laatste 8 jaar. Het meest speciale was toen we elkaar tegenkwamen in het Instituut voor Sonologie aan het Koninklijke Konservatorium in Den Haag en besloten om rockmuziek te maken, iets wat rechtstreeks tegenover de idealen van deze studie staat.” 3voor12 Den Haag was er praktisch vanaf 2005 bij. “Sinds die tijd was 3voor12 altijd heel ondersteunend en moedigde ons op verschillende manieren aan. De 8 jaar van ons bestaan zouden er heel anders uit hebben gezien zonder 3voor12 Den Haag.”
 
Nog lang niet over
Als het aan NiCad ligt, zal het hier ook niet bij blijven. Over tien jaar wil de band nog steeds op het podium staan, “muziekmakend”. Voor de komende tijd liggen daar al de nodige plannen voor: “We hebben onlangs een nieuwe natie toegevoegd aan onze groep: De drummer Augustas uit Litouwen. Met hem zijn we nieuwe liedjes aan het schrijven, die we gaan releasen in de komende tijd. Ook zijn we een samenwerking met het New European Ensemble aangegaan, een jong orkest waar een aantal optredens mee gepland staan.” Genoeg te volgen dus voor 3voor12 Den Haag, en de trouwe fans. Eerst is het komende vrijdag echter tijd voor een spetterend optreden op het jubileumfeest van 3voor12 Den Haag, want na zo veel gedeeld te hebben, mag NiCad hier natuurlijk niet ontbreken. Wie nog geen getuige is geweest van het optreden met drummer Augustas Baronas óf het laatste album ‘For the good’ nog niet live heeft gehoord, heeft hier vrijdag dan ook volop de kans voor.
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!