10 jaar 3voor12 Den Haag met Charly & Gallus

“Onze vriendschap zorgt ervoor dat we nooit stoppen”

Remco van der Ham ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Charly & Gallus.

Voor veel artiesten geldt, bij een eventuele doorbraak, het principe van het op de juiste plek op het juiste tijdstip zijn. Iets wat helaas niet helemaal op gaat bij Charly & Gallus. “We waren er eigenlijk veel te vroeg bij. Tegen de tijd dat dubstep pas echt populair werd, waren wij al een soort van passé.” Het begin van Charly & Gallus is te vinden op de derde compilatie van Antilounge, het label van Gallus aka Martijn Verlinden. Charly White (Daan Blom) en Gallus staan afzonderlijk van elkaar met een track op het album. “Paradiso was geïnteresseerd door mijn track op Antilounge 3. Toen zijn we daar samen live gaan optreden en is het balletje gaan rollen”, vertelt Verlinden in een interview. En rollen gaat dat balletje zeker. Binnen een half jaar staat het duo op Lowlands en weer een paar maanden later op Noorderslag in Groningen. Een grote verrassing is het met zo’n cv dan ook niet als Charly & Gallus in oktober 2007 de Haagse Popprijs voor Beste Dance Act binnensleept en daarmee Billy The Klit, DJ Remy en Interr-Ference achter zich laat. Eind dat jaar staat Charly & Gallus dan ook op het Winnaarsfestival in Paard van Troje.

In 2008 gaat de zegetocht van Charly & Gallus door met het winnen van de Grote Prijs van Zuid-Holland in de categorie Dance. Bovendien doet het duo dat jaar optredens op TodaysArt, Amsterdam Dance Event en het 10-jarig jubileum van 3voor12 NL. Met zoveel mijlpalen is het moeilijk voor de twee een hoogtepunt te kiezen. “Het zijn allemaal toffe dingen. Dat is, naast dat we ook beste vrienden zijn, wat ons altijd die ' drive' blijft geven. Over 10 jaar zijn we nog steeds hier mee bezig. Juist de vriendschap die we hebben zal er voor zorgen dat we nóóit stoppen...” Het jaar word afgesloten met de track ‘Reaper’ op de derde Heartbreakers & Ass Shakers compilatie van de Popunie.

In de zomer van 2009 brengt Charly & Gallus debuutalbum ‘Chemical Solutions’ uit. “Dansbaar, maar ook om lekker weg te luisteren. Toegankelijk maar obscuur. Een musthave maar ook een aardigheidje. (...) Charly & Gallus heeft een klein juweeltje afgeleverd”, luidt het oordeel van 3voor12 Den Haag destijds. De twee na de releaseparty: “De presentatie was erg geslaagd en lekker druk. Er werd flink gedanst, zowel door de freaks als door punkrockers. Zo moet dat ook.” Diezelfde maand staat Charly & Gallus op Kaderock en een plek in de finale van de Grote Prijs van Nederland olgt. In 2010 bereikt Charly & Gallus opnieuw een mijlpaal, optreden tijdens de Olympische Spelen in Vancouver, en in 2011 én in 2012 staat Charly & Gallus op Sziget in Hongarije. De internationale ambities van de twee worden ook duidelijk tijdens de Eindejaarssessie: “We staan liever één keer in New York dan tien keer in Den Haag”

Wat kunnen we de komende tijd van Charly & Gallus verwachten? “We gaan gewoon verder met produceren en het doen van live sets. We zijn veel bezig met nieuw materiaal en staan nu midden in een productieve tijd. Daarnaast doen we veel zijprojecten, zoals Gallus met River Area Juke Squad en Bimbo Electrico en Charly met Mr. Pauli.” Maar Charly & Gallus heeft meer plannen. “We kunnen aankondigen dat we een echte live band gaan produceren. Ja ja, we worden de nieuwe Bolland & Bolland. In 2014 meer nieuws daarover...” Tot slot laat Charly & Gallus weten 3voor12 Den Haag een warm hart toe te dragen en blij te zijn met de aandacht. “Maar er kan altijd meer aandacht worden besteed aan de Haagse underground dance. Er is zoveel talent die deze aandacht echt nodig heeft.” En dat doen we dan ook graag.

10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!