TodaysArt 2012 richt zich op ontdekking en avontuur TodaysArt 2012 richt zich op ontdekking en avontuur

Achtste editie vanavond van start

, Redactie 3voor12 Den Haag

TodaysArt 2012 richt zich op ontdekking en avontuur

Achtste editie vanavond van start

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Dit weekend, op vrijdag 21 en zaterdag 22 september vindt op en rondom het Haagse Spuiplein de achtste editie van TodaysArt plaats. Elektronische muziek, interactieve installaties, moderne dans, klassieke muziek en hedendaagse mediakunst zijn enkele van de ingrediënten van het festival. Vanavond, donderdag 20 september is er op het Spuiplein al een gratis toegankelijke pre-opening van het festival. 3voor12 Den Haag licht een aantal hoogtepunten van het programma voor je uit.

De Vortex
Op het Spuiplein vind je tijdens TodaysArt de Vortex, een gigantisch paviljoen gemaakt van ingezamelde afgedankte gebruiksvoorwerpen van de inwoners van Den Haag. Daarnaast wordt de inboedel van onlangs, door de recente cultuurbezuinigingen, gesloten Haagse culturele instellingen in het bouwwerk verwerkt. Het complex is gebouwd door de Duitse kunstenaars Raumlaborberlin en Refunc en verbeeldt een draaiende wervelwind die op zijn weg van alles heeft meegezogen en dient als symbool voor de vergankelijkheid die onlosmakelijk is verbonden aan onze samenleving. In samenwerking met Pip, Rewire en Bunker is er hier drie dagen lang een gratis toegankelijk programma met onder andere optredens van Torus, Generate, Monomental, Mouches Volantes, Unit Moebius vs Schmerzlabor, Atiq & EnK en Le Source.
InnerAct - Canto Ostinato
In het atrium van het stadhuis wordt vrijdagavond het stuk InnerAct uitgevoerd, een bewerking van Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Het in 1976 geschreven stuk is een van de bekendste werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek. Het is de wereldpremière van InnerAct dat hierna anderhalf jaar gaat touren in binnen- en buitenland en uitgevoerd zal worden op bijzondere locaties en festivals. Het stuk wordt uitgevoerd door harpiste Gwyneth Wentink, sonoloog Wouter Snoei en videokunstenaar Arnout Hulskamp. Het uitvoering is van 21.15 tot 22.00 uur.
Music For Sólaris
Ter ere van het vijftigjarige bestaan van Stanislaw Lem’s boek Solaris is het ambitieuze project Music For Solaris opgezet, uitgevoerd door Ben Frost, Daníel Bjarnason en Sinfonietta Cracovia, oftewel Krakow’s Royal Orchestra. De mysterieuze en paranoia-achtige sfeer uit het boek wordt gevangen in de door Frost en Bjarnason gecomponeerde muziek en vertelt het verhaal met behulp van elektronische muziek en het voltallige Krakow’s Royal Orchestra. Om de voorstelling compleet te maken, hebben Brian Eno en Nick Robertson beelden uit de verfilming van Andrei Tarkovski tot passende visuals gemanipuleerd. Music For Sólaris is op vrijdag 21 september om 20.00 uur eenmalig te zien in Nederland.
Elements Of Light
Een ander uniek project op het programma van TodaysArt is Elements of Light van de Duitse producer Hendrik Weber aka Pantha du Prince. Met zijn meest recente project gaat hij op zoek naar het snijvlak tussen elektronische en klassieke compositie. Samen met de Noorse dirigent, instrumentalist en electro-akoestische componist Lars Petter Hagen maakte hij deze 40 minuten durende symfonie voor carillon, live percussie en electronica. Het stuk wordt wordt samen met The Bell Laboratory uitgevoerd in de grote zaal van het Lucent Danstheater, op een 64-delig carillon. De aanvang is 22.30 uur.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag