Passages over de reis van begin tot eind Passages over de reis van begin tot eind

“Onze eindbestemming? Lowlands!”

, Willemijn de Koning | Foto’s: Nike Liscaljet

Passages over de reis van begin tot eind

“Onze eindbestemming? Lowlands!”

Willemijn de Koning | Foto’s: Nike Liscaljet ,

Elke maand kiest de redactie van de Haagse afdeling van VPRO’s 3voor12 twee acts uit de Haagse regio die een maand lang in de spotlight worden gezet. Deze maand is Passages een van de twee gelukkige acts die zijn geselecteerd. We spraken met Sander, Philip, Harvey en Timon, de vier leden van Passages.

De band is bij elkaar gesprokkeld door vriendschap, familiebanden en de magie van online daten. Sander, de zanger, en Philip, de bassist, kenden elkaar al vanuit de band Sulphur. Harvey vonden ze door een online muziekplatform, waar ze een auditie uitschreven voor drummer. Toen waren ze met z'n vieren. Harvey legt het even uit. “Er zat toen nog een andere gitarist bij, daar hebben we een jaar mee gespeeld, maar wij wilden een richting op die hij niet wilde, dus toen zijn we met z'n drieën doorgegaan. Pas sinds kort is Timon erbij gekomen.” Maar Timon vonden ze niet door middel van het internet. Timon was al bekend als Philips broer. “Ik moest een aantal keer bij wat optredens invallen, en zo ben ik in de band gekomen.”

De heren hebben op dit moment nog maar twee nummers uitgebracht, ‘Little by little’ en ‘Better for us’. Op het moment dat dit interview online staat, hebben ze ook hun derde nummer opgenomen en als het goed is uitgebracht, ‘Trampoline’. ”Dat is wel cool. We hebben een prijs gewonnen om twee dagen op te mogen nemen in de Red Bull Studio in Amsterdam.” Die prijs komt goed uit, want de heren zitten momenteel even zonder studio. “Onze oude studio zat boven de zaak van de zanger, maar hij is daaruit gegroeid en heeft nu een ander pand in Maasdijk. Dus we hebben de oude studio echt afgebroken. Sander is meubelmaker, die is wel handig, dus die weet wel hoe hij dat af moet breken.” Wil je weten hoe dit afbreken eraan toe gaan? Check het in dit filmpje.

Maar de opnamedagen in de Red Bull Studio is niet de enige prijs die Passages gewonnen heeft. Ook heeft de band meegedaan aan de Grote Prijs van Monster, waar men tweede is geworden. De Grote Prijs van Zuid-Holland, waar de heren op 2 juni aan mee hebben gedaan, was net nog een beetje te hoog gegrepen. Harvey: “Het niveau was daar veel hoger, al die bands waren veel langer bezig dan wij. Dat was ons tweede of derde optreden, het was echt een giller.” Maar de heren kunnen wel tegen een stootje. Ook in Speakers te Delft, waar ze meededen aan het Peter Tetteroo Bokaal (wedstrijd om op Westerpop te mogen spelen), liepen ze de prijs mis, maar de heren lachen er alleen maar om. Harvey: “Er waren twintig mensen, waarvan tien voor één band. Maar wij hadden geen aanhang die avond bij ons, dus hadden we niet genoeg stemmen. Sander vult lachend aan: “Wat het mooiste was, we stonden later buiten en vroegen aan elkaar: 'Heb jij gestemd?' En iedereen zei 'Nee, jij?' dus ja...”

Sander heeft wel een prijs gewonnen voor beste muzikant bij Jack Pisters, bij een soort bandcoachingtraject. Daar kon hij een hoop van leren. Harvey: “De grootste kritiek die we kregen, was dat we er als zoutzakken bij stonden. Daar moeten we echt aan werken, om onze presentatie iets vloeiender te krijgen. Mensen willen ook naar iets kijken weetjewel.” Sander vult aan. “Ja, die mensen komen voor jou naar een optreden, dus bezorg ze dan ook een leuke avond.” Maar toch is er reden genoeg om naar het optreden van deze heren te gaan, aanstaande woensdag 19 september in de SuperMarkt. Harvey: “We proberen met de muziek wel zo dynamisch mogelijk te blijven. Dat maakt veel goed. Als je op één level speelt, moet je veel rondhuppelen om de spanning erin te houden. Maar wij proberen de spanning wat meer in de muziek te houden. Soms is die muziek wat rustig, en dan gaan we dus niet rondhuppelen.” Sander: “Ik hou ook wel van ingetogen, dat kan ook best iets moois hebben.”

Dat zie je ook heel mooi in de clips, waar steeds drie heren in een reizende omgeving te zien zijn. Dat idee heeft ook te maken met de bandnaam. Philip legt die bandnaam uit. “Iedereen probeert wel iets van het leven te maken, iets een positieve wending te geven. En dat is die passage waar je in bent. In die clips en op de site ben je ook onderweg, als een soort passagier, van een begin tot een eindpunt.” Als we vragen naar de eindbestemming van de heren, wordt er meteen heel hard geroepen: “Lowlands!” Sander vult aan. “Wat we eigenlijk met deze muziek proberen te bereiken, is een soort hoop zijn voor deze verrotte wereld.”

Het plan op korte termijn is om eerst een mini EP uit te brengen, en daarna een album. Sander heeft nog geen idee over de titel van het album, maar het gaat iets worden met hoop. “Sowieso willen we eerst het album af hebben voordat we echt veel gaan optreden.” Maar dat betekent niet dat de heren geen optredens gepland hebben staan. Zo doet de band mee aan de Beach Battle in de Saturnus en ook zullen ze spelen in tijdens de Haagse Popweek. Genoeg reden om Passages in de gaten te houden dus.

Passages speelt woensdag 19 september in de SuperMarkt tijdens de Versafdeling. De aanvang is 21.00 uur en de entree is gratis.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag