Het vijfkoppige monster van The Fudge toont geen genade tijdens cliprelease Het vijfkoppige monster van The Fudge toont geen genade tijdens cliprelease

De trotse ouders van nieuwe videoclip ‘Moviestar’ presenteren hun geesteskind met een enthousiaste muur van geluid

, Lilianne Laan | Foto’s: Ramond Jaggessar

Het vijfkoppige monster van The Fudge toont geen genade tijdens cliprelease

De trotse ouders van nieuwe videoclip ‘Moviestar’ presenteren hun geesteskind met een enthousiaste muur van geluid

Lilianne Laan | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

The Fudge heeft een nieuwe videoclip en dat wordt goed gevierd: na een releasefeestje in de Amsterdamse Sugar Factory was op 28 september de SuperMarkt in Den Haag aan de beurt. Behalve op de nieuwe clip werd het publiek daar getrakteerd op een lange set stevige indierock met balkansausje.

The Fudge zegt trots te zijn op de nieuwe videoclip ‘Moviestar’ en terecht: opnieuw weten de heren een pareltje van huisvlijt af te leveren. Net als in de eerste video ‘Too busy being delicious’, waarin geinige vingerpopjes de band tijdens een optreden voorstellen, vormt opnieuw een even simpel als origineel idee de basis. Knap knutsel- en montagewerk (door het vijftal zelf) doet de rest. Het resultaat is een fijne, Ed Wood-achtige korte film: een ode aan science fiction films uit de jaren ’50 met heerlijk nepperig aandoende special effects. Denk aan kartonnen vliegende schotels hangend aan zichtbare draadjes, horkerige rubberen monsters en een hoop explosies op miniatuurschaal.

De bandleden zelf redden uiteraard aan het eind de wereld, als een soort nostalgisch aandoende Avengers - al met al een genot om naar te kijken. De clip wordt dan ook met een terecht applaus ontvangen in de goedgevulde SuperMarkt. “Voor wie hem gemist heeft, we laten hem straks nog twee keer zien” grapt voorman Midas Treub over de video. Maar voor verdere intermezzo’s is geen ruimte, want als The Fudge begint met spelen is er geen houden meer aan. In nieuwe bezetting, zonder toetsen en met nieuwe bassist bouwen ze een feestje op het podium.

Op het optreden is weinig aan te merken. Het eerste nummer begint ingehouden om dan compleet onverwacht los te barsten in een explosie van rockgeweld. Een muur van geluid wordt opgeworpen die pas in de toegift weer wordt neergehaald. The Fudge maakt buikdansmuziek-on-speed: het is indie, het is rock maar wordt nergens vunzig of zwaar. De nummers zijn doorregen met Balkan- en ska-invloeden en Arabisch aandoende melodielijnen. Live klinkt The Fudge een stuk ruiger dan op de plaat en dat is best wel fijn. De toon is op het podium minder serieus dan op het album maar er wordt tegelijkertijd harder tegenaan gegaan.
 
Nieuwe bassist Timothy Dunn, in Haagse kringen bekend van band Klopje Popje, lijkt van louter speelplezier niet te weten waar hij het zoeken moet; drummer Florent de Jong duikt bijna ín de kit en regelmatig springen de mannen gebroederlijk over het podium heen en weer. Er zou echter misschien wat meer rust in de set ingebouwd kunnen worden; de nummers jakkeren voort als een op hol geslagen kudde neushoorns. Hier en daar een rustiger ritme of een fijne solo op die mooie gitaren zou geen straf zijn. Maar daar lijkt vanavond geen tijd voor te zijn; gefeest moet er worden en dat doet The Fudge op tempo.
 
Het vijfkoppige monster zelf in de nieuwe bezetting aanschouwen? Kom op 13 oktober naar The Fiddler, waar de heren acte de presence geven tijdens de Haagse Pop Week. Lees hier het interview dat we met de band hadden. De videoclip 'Moviestar' kun je hier bekijken.
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag