Crystal Water presenteert eerste EP ‘The Creation of Living’

Angst voor vrouwen en andere inside jokes

Peisam Tsang ,

Zaterdag 27 oktober wordt de allereerste EP van Crystal Water, getiteld ‘The Creation Of Living’, gepresenteerd in de SuperMarkt. De driemansband met Pijke de Grood op zang en gitaar, Michiel Mutsaerts op bas, toetsen en achtergrondzang en Jesse Kuiper op drums bestaat slechts een jaar en heeft al talloze optredens gedaan. 3voor12 Den Haag sprak met de band.

Op kantoor
Niet veel bands kunnen zeggen dat ze in een kantoorgebouw repeteren, waar overdag wordt gewerkt. Crystal Water heeft een eigen, grote oefenruimte bovenin het pand, inclusief al het bijbehorend meubilair dat je in zo’n ruimte kan verwachten. Ertussen staan een drumstel en diverse andere instrumenten, een schildersezel met een prent met daarop een gouden plaat van The Beatles en achterin prijkt op de muur de Britse vlag. Overdag zitten de mannen zelf op school, de repetities zijn dan ’s avonds en in de weekenden. “Als we willen zouden we overdag niet kunnen oefenen hier, omdat er mensen werken en dat verstoort de boel. Het gebouw is op de hoogte van wat we hier doen en dat wordt ook toegelaten.”
 
In deze oefenruimte wordt de Britse sound van Crystal Water nog meer uitgebouwd. “Hoe meer we spelen of oefenen, hoe meer we een eigen, Britse sound krijgen. Zoals Pijke eruit ziet, zo klinken we, op en top. Eigenlijk moeten we voortaan vermelden dat hij uit Engeland komt, dat is veel interessanter”, vertellen Jesse en Michiel met een knipoog. “De samensmelting van onze geluiden, dat typeert ons, maar we zijn nog steeds in ontwikkeling, we zijn pas een jaar serieus bezig.”
 
Op en top Brits
“Voor de Britse sound hebben we bewust gekozen. Al de muziek die we leuk vinden, komt uit Engeland. Nou ja, bijna alle dan, alleen Tame Impala (Australië) niet. Als we het vergelijken met Amerikaanse muziek, dan is de Britse muziek veel minder gelikt, rauw en veel echter. Met andere woorden: puur. Het is niet alleen de stijl, maar het zijn ook de accenten. De weinige Amerikaanse bands die we wel leuk vinden, hebben weer Britse bands als inspiratie. The Strokes hadden wat dat betreft net zo goed uit Engeland kunnen komen.” Bassist Michiel heeft als grote inspiratiebron Paul McCartney. Pijke heeft veel naar Oasis geluisterd voor de zang. “Na-apen is het niet, het is een kwestie van genre. Natuurlijk lijken de nummers de ene keer op die band en de andere keer weer op een andere. Je kan nooit helemaal iets maken waar mensen geen vergelijking mee hebben. Echt totaal iets unieks doen is moeilijk. Maar we zijn wel serieus met onze muziek bezig, dat staat bij ons gelijk aan lol hebben en vice versa. Hoe serieuzer, hoe meer lol.”
 
Serieusheid equals lol
Dat divertissement komt ook tot uiting in de titel van de EP en in de nummers. “De EP heet ‘The Creation Of Living’, maar had net zo goed ‘Living’ kunnen heten, maar dat vonden we toch te iel klinken. Iedereen die ons kent, weet dat we er altijd grapjes over maken. Als we iets tof vinden, dan zeggen we ‘living’, als iets niet tof is dan is dat ‘anti-living’, we zijn het als bijvoeglijk naamwoord gaan gebruiken. 'Living' is echt ons woord geworden, het staat zelfs op het drumstel. Michiel is met de artwork bezig geweest en The Creation Of Living is afgeleid van The Creation Of Men van Michelangelo. Je kan met onze titel alle kanten op. Alle titels van de liedjes zijn inside jokes. Eén van de nummers heet ‘Puellafobia’, wat zoiets betekent als ‘angst voor vrouwen’, dat gaat over Michiel”, lachen Pijke en Jesse. “Hij vond een meisje leuk en wij vonden dat de stappen te sloom werden genomen, het duurde en duurde maar. Daar maakten we grapjes en opmerkingen over en we bleven maar herhalen dat hij bang was voor vrouwen. Dat kon hij op een gegeven moment echt niet meer aan. Meestal zit er wel een of andere diepere gedachte achter onze nummers, dat mogen de mensen verder zelf gaan bedenken.”
 
DIY
Het zelf doen oftewel Do-It-Yourself concept hebben de heren hoog in het vaandel staan. “We staan achter wat we zelf doen.” Jesse: “Leuk is dat als je een EP uitbrengt, je allemaal rare dingen erin kan verwerken en dat Michiel de artwork doet en niet zomaar een kunstenaar of artiest. Zo willen we ook zelf een clip maken. De band is meer dan muziek maken, er komt veel meer bij kijken, zoals een website bijhouden, boekingen doen, Dat willen we allemaal zelf in de hand houden, we vinden dat ook leuk, al kost dat wel de nodige tijd naast school.”
 
“Voor de opnamen hebben we besprekingen gehad met Bart Schatteleijn, hij is echt in ons hoofd gaan zitten om te kijken wat we wilden, daardoor was hij echt één van ons. Hij snapte wat we wilden en wat onze stijlen zijn. We kwamen erachter dat onze liedjes nog meer werk nodig hadden en we hebben ook nog veel veranderd voor de opnamen. Zo kon de dynamiek veel beter, hebben we aan de strakheid gewerkt, het einde van de nummers en de overgangen. Allerlei nieuwe dingen waar we nooit over nadachten, maar wel nodig zijn om het interessant te houden om naar te luisteren. Het was een goed leerproces. Pas daarna zijn we met Bart de studio in Friesland ingedoken om op te nemen, vier nummers in drie dagen tijd, een krap schema. Toen we de studio inliepen, voelde het meteen al goed, heel sfeervol met mooi hout en heel veel analoge apparatuur. De man van wie de studio is, is groot Beatles-fan, hij probeert met zijn studio het geluid en de apparatuur na te bootsen van Abbey Road. We sliepen er ook, zodat je de hele tijd in het opnameproces zat. Het is allemaal snel gegaan, maar we zijn trots op het eindresultaat en hebben veel aan Bart te danken.” Jesse: “Ja, ik ben ook trots, maar ik vind dat we nooit tevreden moeten zijn, er is altijd wel iemand die beter is. Ik ben voornamelijk blij dat we vooruitgaan.”
 
LTD
“Living the dream: We dromen wel, maar zijn toch realistisch. We proberen zoveel mogelijk te spelen, van optredens op de Haagse Pop Week tot aan Wembley Stadion en de O2 en nog iets daartussen in. We kijken wel hoever we kunnen komen.” Als het aan Jesse ligt, gaat hij niet studeren en niet werken. Michiel: “Ik zou dat ook wel willen, maar ga er niet vanuit dat dit gebeurt. We willen muziek op nummer één zetten, maar willen niet iets studeren met muziek. Dat staat al vast. Misschien als we klaar zijn met school eerst rondtouren in de UK en de rest van Europa, of surfcamps langs de Franse kust. In ieder geval is het doel voor de komende twee jaar om zoveel mogelijk lol te hebben.
 
De EP-presentatie van Crystal Water is op zaterdag 27 oktober in de Supermarkt. In het voorprogramma staan Mustangs (eerste optreden) en Professor Sage. De aanvang is 21.30 uur en de entree is gratis.