Albumrecensie: Alexander McKenzie & The Underpaid - ‘Ambivalence’

“Op geen enkel zwak moment te betrappen”

Hans van der Maas ,

De Haags/Rotterdamse band Alexander McKenzie & The Underpaid brengt aanstaande donderdag 1 november het album ‘Ambivalence’ uit. Het is de opvolger van debuut ‘Ribcage Versus Unguided Missile’ uit 2008. Bovendien werd er vandaag meteen een nieuwe videoclip gelanceerd van de titeltrack van het album.

Sinds vorige week draait een muzikaal briljantje van eigen bodem overuren in de cd-speler. Het gaat om ‘Ambivalence’ van Alexander McKenzie & The Underpaid. Achter deze naam gaan Canadese Lori McKenzie en de Nederlanders Ingmar Spaaij en Evert Aalten schuil. Dit trio laat zich op het album begeleiden door een keur aan muzikanten die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Tot zover de koele opsomming van een aantal feiten, want zodra ‘Ambivalence’ aanvangt met het titelnummer begint in je het hoofd het imposante verhaal dat net geen 45 minuten duurt.
 
Een reis waarin talloze fraaie en vaak tegendraadse melodielijnen stromen, doorspekt van kilo’s melancholie en omlijst door een ragfijne productie. Ze stromen gretig je oren binnen en zetten alle gevoelsensoren op een meer dan prettige manier in beweging. De optimale score, een tien met een gouden griffel, gaat bijvoorbeeld naar het nummer ‘Iron safe’; gloedvol met soulelementen, indringend en inlevend gezongen door Lori en magistraal uitgebouwd tot een Nederklassieker in wording. Een ware traktatie voor alle zintuigen. Verder ontlokt ‘Ambivalence’ eervolle vermeldingen voor ‘Sea hunters’ en ‘Oxygen’ en ‘Alchemy’, de slotstukken van de cd. Maar eerlijk gezegd valt deze nieuwe cd van Alexander McKenzie op geen enkel zwak moment te betrappen. Sterker: het is een aaneenschakeling van louter hoogtepunten. Heel mooi.
 
Op donderdag 8 november vindt de officiële cd-presentatie plaats in De Unie in Rotterdam.