Haagse Stadspartij wil onderzoek naar besluitvorming Spuiforum

Open brief gestuurd naar burgemeester Van Aartsen

Remco van der Ham ,

Het verzet tegen het nieuw te bouwen Spuiforum is met het instemmen van de plannen door de Haagse gemeenteraad allerminst afgenomen. De Haagse Stadspartij, een van de oppositiepartijen in de gemeenteraad en fel tegen de plannen, wil een onafhankelijk onderzoek naar de manier waarop de besluitvorming over het Spuiforum tot stand is gekomen. Dit laten fractievoorzitter Joris Wijsmuller en raadslid Gerwin van Vulpen weten via een open brief een burgemeester Jozias van Aartsen.

De Haagse Stadspartij vindt dat de gang van zaken rond de besluitvorming het vertrouwen van Hagenaars in de politiek ernstig heeft ondermijnd. Ook is er volgens de Stadspartij veel aan te merken op de gang van zaken. Wijsmuller: “In de avond van 30 oktober is een gewijzigd raadsvoorstel gepresenteerd, 13 uur later moest dit al in de raadscommissie worden besproken, en 48 uur later vond de raadsvergadering plaats. Dat is nog nooit vertoond. De burgemeester heeft raadsleden in het openbaar opgeroepen om voor het Spuiforum te stemmen, ook dat heb ik niet eerder meegemaakt.” Ook klaagt de Stadspartij over de manier waarop het stadsbestuur de resultaten van enquêtes niet serieus nam.
 
Ook over de gang van zaken binnen de PvdA-fractie is Wijsmuller niet te spreken. ” Ik vind het alarmerend wat zich daar heeft afgespeeld. Vooraf was bekend dat een groot deel van de PvdA-fractie grote moeite had om voor het besluit over de bouw van het Spuiforum te stemmen. Slechts één raadslid stemde uiteindelijk tegen, en na zijn stemverklaring kreeg hij van een fractiegenoot toegesnauwd: ‘Dit is het einde van je politieke carrière!’. Dergelijke intimidatie mag nooit getolereerd worden. Daarom vind ik dat de burgemeester een onafhankelijk onderzoek dient in te stellen naar deze gang van zaken. Raadsleden horen zonder last en naar eer en geweten vrij te kunnen stemmen.”