Groeiend verzet tegen Spuiforum

Online petitie en actie op het Spuiplein

Remco van der Ham ,

Het verzet tegen de bouw van het nieuwe, meer dan 180 miljoen euro kostende Spuiforum op het Spui in Den Haag neemt steeds verder toe. Werkgroep Dooievaar startte onlangs al een petitie tegen de komst van het nieuwe gebouw en voerde dinsdagmiddag actie op het Spuiplein. Ook binnen de Haagse gemeenteraad neemt het verzet inmiddels toe. Woensdagmiddag 31 oktober is er een nieuwe raadscommissievergadering over de plannen.

Werkgroep Dooievaar startte nog geen twee weken geleden de online petitie die inmiddels al meer dan 5000 keer ondertekend is. De petitie werd onder andere ondertekend door actrice Anna Drijver, Wim de Bie, presentatrice Paula Udondek en tekenaar Marnix Rueb. Ook fractievoorzitters Ingrid Gyömörei (SP) en Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) hebben de petitie ondertekend. Dooievaar werd begin jaren '70 opgericht door een groep van architecten die zich sindsdien diverse malen heeft verzet tegen bouwplannen van de gemeente. Dinsdagmiddag voerde Dooievaar actie op het Spuiplein. Daar liet men door middel van hekken, lint en krijt zien wat de omvang van het Spuiforum zal worden. Behalve tegen de omvang verzet de werkgroep zich ook tegen de plannen omdat deze niet passen in een tijd van grote bezuinigingen op de cultuur.
 
In de gemeenteraad neemt het verzet inmiddels toe, voor bij de Haagse Stadspartij en de SP maar ook binnen de fractie van GroenLinks en PvdA. De VVD is nog altijd voor de plannen, maar eist wel “financiële degelijkheid”. “De VVD vindt een nieuwe ontwikkeling op het Spui belangrijk voor de economie van de stad, maar de huidige onderbouwing van de samenwerking is wat ons betreft niet duidelijk waar de gemeente aan begint, welke risico’s de gemeente dus binnenhaalt. Daar willen we vanaf. Er moeten glasheldere, handhaafbare afspraken worden gemaakt over de uiteindelijke exploitatie voordat we groen licht kunnen geven aan de bouw van dit kostbare cultuurforum”, aldus de fractie.
 
Robert van Leer, directeur van het Nederlands Danstheater, riep de gemeenteraad op om te investeren in het nieuwe Spuiforum. “Geen oplossingen vooruit schuiven, maar nu doorpakken om te zorgen dat het culturele aanbod van Den Haag ook in de toekomst bij de top van de wereld hoort.” Maar daar is niet iedereen het mee eens. “De humuslaag van de Haagse cultuur verdwijnt. En wat krijgen we ervoor terug? Een opgefluft theatergebouw”, aldus directeur Caroline Wiedenhof van het Koorenhuis in De Volkskrant. “Prima om het conservatorium een nieuwe huisvesting te geven. Maar het talent moet wel ergens vandaan komen. Nu al zitten er ontzettend veel buitenlandse studenten op het conservatorium.”
 
31 oktober praat de raad in commissievergadering verder over de plannen voor het Spuiforum. Op 1 en 8 november vindt de besluitvorming hierover plaats in gemeenteraadsvergaderingen.