Gemeenteraad stemt in met plannen Spuiforum

Ondanks grote verdeeldheid toch meerderheid

Remco van der Ham ,

Donderdag heeft de Haagse gemeenteraad ingestemd met de plannen voor de bouw van het Spuiforum. De plannen worden gesteund door de volledige fracties van VVD, D66 en CDA. Van de PvdA stemde alleen raadslid Gerard Verspuij tegen, maar desondanks werd er nog steeds een meerderheid behaald. Alle oppositiepartijen stemden tegen de plannen voor de bouw van het nieuwe onderkomen voor het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium.

Hoewel er donderdag aanvankelijk alleen een hoofdelijke stemming gedaan zou worden, werd er toch weer gedebatteerd over de plannen. Dit naar aanleiding van een verzoek van de vijf oppositiepartijen (PVV, GroenLinks, SP, Haagse Stadspartij, en de Partij voor de Dieren) naar aanleiding van de twee gedane onderzoeken. Afgelopen week werden er twee onderzoeken gedaan naar het draagvlak van de plannen voor het Spuiforum, waarbij een ruime meerderheid tegen de komst van het gebouw bleek te zijn. Wethouder Marnix Norder (PvdA, Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie) liet in het debat weten dat de uiteindelijke beslissing niet door middel van een enquête, maar door een afweging van belangen er argumenten wordt gedaan. Daarbij benadrukte hij nogmaals dat de komst van het Spuiforum een goede investering is voor Den Haag.

In een advertentie in het AD betuigde een aantal grote bedrijven en instellingen, waaronder de Rabobank, KPN, Shell en Siemens, nog de steun voor het Spuiforum. De bedrijven en instellingen laten weten dat het Spuiforum een must is voor cultureel Den Haag en een unieke kans om Den Haag definitief op de culturele kaart te zetten. “Jaarlijks worden tweehonderd avonden gevuld met popconcerten, musicals en andere vormen van entertainment. Met meer dan 550 voorstellingen op jaarbasis, zal het programma-aanbod iets te bieden hebben aan alle Hagenaars. Zij worden dan ook de werkelijke bewoners”, aldus de advertentie.

De kosten voor het Spuiforum zijn begroot op 181 miljoen euro. De start van de bouw staat gepland voor 2014. De bouw moet voltooid zijn in 2018, het jaar waarin Den Haag tevens Culturele Hoofdstad van Europa wil zijn.