GardenFest is een combinatie van twee werelden

"Grootste compliment is als mensen hun schaamte laten varen en dansen"

Loïs Koot en Lotte Twilt ,

GardenFest is officieel geen Haagse band meer, maar dat weerhoudt 3voor12 Den Haag er niet van om zanger Niels Vermeulen te interviewen over het eerste levensjaar van de band en de toekomst. De twee doelen van 2011 zijn in ieder geval gehaald: een videoclip uitbrengen en meedoen aan de Popronde.

Voordat GardenFest een feit was, zaten Niels Vermeulen en Jurgen van Harskamp samen met Elias Splinter in Sobchek. Een trio dat experimentele muziek maakte, puur met laptops en een vj. Niels en Jurgen wilde meer contact met het publiek en gingen daarom samen verder als GardenFest. De twee besloten dat ze een strakke lijn moesten volgen. Ze moesten zich houden aan strenge spelregels waarin het voor hun duidelijk was wat voor muziek ze konden maken en daarin konden variëren.

“Wat Jurgen en ik miste bij Sobchek was de communicatie met het publiek vanwege de laptops. Toch wilden wij een combinatie van twee werelden; popmuziek met een liedstructuur en elektronica, met de oerbassen en die lekker knetterende synthesizer lijnen.” Dat werd het concept voor de beginnende band en zijn de heren met verschillende tracks op zoek gegaan naar hun eigen sound. De drums waren daarbij geprogrammeerd, maar ze waren toch op zoek naar iemand die dit soort muziek wil en kan spelen en die zich met hun verder kon gaan ontwikkelen. Dat werd de Nijmeegse drummer Jeroen van de Putte.

“Er zat nog geen lijn in en dat was voor niemand handig, niet voor ons en niet voor het publiek, maar ook zeker niet voor de programmeurs. Er viel geen lijn op te trekken”, vertelt Vermeulen. Door de komst van de live drums, moest het trio op zoek naar een nieuw geluid. “Hier moesten we snel achteraan gaan, want voor je het weet ben je weer een jaar verder. We moeten niet te perfectionistisch zijn.” In het verleden zijn Jurgen en Niels namelijk wel eens een jaar lang bezig geweest met één nummer, waardoor het uiteindelijk alleen maar slechter werd.

De zanger van de band kijkt terug op Den Haag met een popscene die veel passie bevat. Niels laat weten: “Er wordt bijna van alle evenementen en optredens verslag gedaan. Als band is dat erg waardevol. Je krijgt feedback op wat je aan het doen bent.” Toen de band pas net begon, was Den Haag de stad die het vertrouwen gaf aan het beginnende trio. “Het grootste compliment is als mensen enigszins hun schaamte laten varen en gewoon meegaan in de muziek. Het is ook erg mooi om te zien als mensen die niet dance-georiënteerd zijn, toch de muziek kunnen waarderen.” De band wil laten zien dat elektronica ook in bandvorm kan worden gemaakt.

GardenFest is bezig met de eerste opnames van een EP. Wanneer deze uitkomt is nog niet bekend. Duidelijk voor de leden zijn dat ze popsongs willen maken met elektronische invloeden. “In de toekomst wil ik er graag een blazerssectie of een operazanger bij. Ik houd erg van werelden die elkaar beïnvloeden”, aldus Niels. “Voordat dat kan gebeuren, moet ons basismodel zo duidelijk en kernachtig zijn, dat iedereen begrijpt wat we doen.”

De twee doelen van 2011 zijn al behaald, en ook voor 2012 mogen doelen niet ontbreken. “In ons enthousiasme dachten we dat we elke maand wel een clip konden uitbrengen”, vertelt Niels lachend. “Dit jaar zijn we bezig met de single ‘I’m famous’ waar een videoclip bij komt. Het tweede doel is dat we op leuke festivals kunnen gaan spelen.” De band hoopt in het najaar ook nog een kleine tour te kunnen doen door Engeland of Duitsland.