B Sharp; muzikaal op het scherpst B Sharp; muzikaal op het scherpst

“Een bestaan in de muziek zou fantastisch zijn”

, Vera de Jonckheere

B Sharp; muzikaal op het scherpst

“Een bestaan in de muziek zou fantastisch zijn”

Vera de Jonckheere ,

Iedere band kent ze: gebeurtenissen in hun wordingsgeschiedenis om op een gouden schaal te leggen. Het toeval dat hen samen bracht, bijvoorbeeld, of hun eerste overrompelende jamsessie. De vijf bandleden van B Sharp - Jens Luiten (zang, gitaar), Lucien van der Krans (gitaar), Silvin Willemsen (toetsen), Hessel Luiten (bas) en Roel Eijgermans (drums) - koesteren vooral de finale van de vierde editie van Talent Event.

Op die gedenkwaardige avond van 27 januari overtuigde B Sharp niet alleen de uitverkochte grote zaal van het Paard van Troje - het publiek raakte uitzinnig - maar ook de deskundige jury, die de vijfkoppige band prees om hun dynamiek, instrumentbeheersing, vaardigheid in het schrijven van goede songs én hun overtuigende bühneaanwezigheid. Kortom, een in alle opzichten verdiende overwinning, ook al zijn de leden nog steeds een beetje verrast door de voor hen onverwachte zege. Er vinden komende zomer maar weinig festivals (in Den Haag) plaats waar B Sharp níet optreedt, want naast een geldprijs van vijfhonderd euro wonnen de heren ook nog de deelname aan zeven festivals. Daarna werden ze ook nog eens geselecteerd voor het Walk The Line Festival. Ze hebben net de eerste verkennende bespreking voor dit festival achter de rug.

Eindexamen

Gitarist en één van de founding fathers Lucien: “De plaats die muziek in onze levens inneemt, is de laatste maanden exponentieel gestegen. Vanaf augustus vorig jaar, het moment van oprichting, kwamen we wekelijks bijeen, maar we zijn nu gemiddeld per week ruim twaalf uur als band bezig. Daarnaast spelen er ineens diverse dingen omheen, zoals interviews, festivaloverleg, mailverkeer en het regelen van allerlei andere banddingen.”

De B Sharp-leden (17-20 jaar oud) wonen nog thuis en volgen opleidingen in Den Haag. Lucien bezoekt het Zandvliet College en zit net als toetsenist Silvin in het eindexamenjaar VWO - de laatste schoolexamens zojuist achter de rug, het centrale examen staat voor de deur. Drummer Roel werd al jong geselecteerd als slagwerker voor de school voor jong talent en is volop bezig met audities voor MBO conservatorium. Zanger Jens zit in 5 VWO en bassist Hessel doet HBO Industrieel Product Ontwerp. Lucien: “Tja, dat eindexamen is belangrijk natuurlijk, maar daardoor kom ik minder aan muziek toe dan ik zou willen. ’t Liefst zou ik van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat alleen maar met de band in muziek ondergedompeld willen zijn, maar er moet natuurlijk ook geld verdiend worden om in de band te investeren. De vijfhonderd euro prijzengeld staat op een spaarrekening waarop we alle bandinkomsten storten.”

Studio

De band wil het gestaag groeiende saldo inzetten voor merchandising - T-shirts, sleutelhangers et cetera - maar vooral ook extra studiotijd om tot optimale opnames te komen. “Een paar maanden geleden dachten we alle vijf nog te gaan studeren en uiteindelijk ergens achter een bureau te belanden, maar we beginnen momenteel te twijfelen. De band loopt als een trein, vergt steeds meer tijd en we vinden het zo ontzettend leuk om ons daarvoor honderd procent in te zetten dat zich misschien toch wel kansen voordoen om ons brood in de muziek te verdienen. Fantastisch zou dat zijn.” B Sharp bestaat nu zeven maanden, maar klinkt alsof ze al jaren samen zijn. De naam B Sharp is muzikaal te duiden als in C Natural, maar ook als intrinsieke opdracht die de vijf zichzelf hebben gegeven. Spelen op het scherpst van de snede.

Vrienden

Lucien en Roel kennen elkaar drie jaar en zaten samen in andere bandjes die niet echt tot wasdom kwamen. Toch wilden ze beiden dolgraag een echte band. “We zaten een biertje te doen toen Roel een ingeving kreeg. Hij had in Wateringen, waar hij vandaan komt, een paar muzikale vrienden met wie hij het wel zag zitten. We belegden een jamsessie waarbij het muzikaal meteen geweldig klikte.”

De heren inspireerden elkaar en B Sharp was een feit. Nog goede vrienden geworden ook, ondanks hun individueel nogal uiteenlopende muzieksmaken. Van Radiohead, Di-rect en The Deaf tot Arctic Monkeys, The Beatles en The White Stripes, maar dat leidt niettemin tot harmonieuze creaties. Gedeelde passie voor muziek is het sleutelwoord. Een nu al indrukwekkend arsenaal  aan eigen songs is het resultaat. “We zijn allemaal van jongs af aan altijd met muziek bezig geweest. Onze songs komen tot stand op basis van ideetjes die Jens, Silvin of ik inbrengen. Die werken we als band uit; arrangementen, meerstemmige partijen en gitaarsololoopjes knutselen we gezamenlijk in elkaar. In januari brachten we onze eerste EP uit: ‘Evaluating People’, met de nummers ‘Annoying’, ‘Castle’, King & Queen en ‘Journey to the top’.”

De laatste twee bracht B Sharp ook tijdens de Talent Event finale, naast ‘Music doesn’t fit’ en ‘Nothing but a matter of time’. Over tijd gesproken: met acht festivals en andere optredens voor de boeg zal dat een schaars artikel worden, maar Lucien ziet geen enkel probleem.“We duiken er juichend en vol bovenop. De festivals vinden mooi gespreid over de zomer plaats, dus we willen bij ieder optreden weer iets nieuws neerzetten. Een steeds betere performance.” Stilletjes hopen ze op de festivals zoveel indruk te maken dat er volgend jaar grote stappen gezet kunnen worden. Pinkpop, Lowlands… En op school kent iedereen ze natuurlijk? “Nee hoor, ik heb het er niet veel over, de anderen ook niet. We doen gewoon ons ding op school en maken daarnaast muziek. Niet nodig om er veel mee rond te wapperen. Kijk mij nou eens muzikant zijn: dat hebben we geen van allen. Leuk om te doen, maar rocksterstatus? No way!” Een echt Haagse band.

B Sharp live: Bevrijdingsfestival Den Haag (5 mei), Walk The Line (11 en 12 mei), Zeeheldenfestival (27 juni tot 1 juli), Plein Open (21 juli), Schollenpop (4 augustus), Haagse PopWeek (oktober) en Fonds 1818 Winnaarsfestival (1 december).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag