Plein Open 2011 belicht: Slyder Plein Open 2011 belicht: Slyder

"We proberen altijd de spirit van de avond te vangen en daar mee iets te doen."

, Susanne kooijman

Plein Open 2011 belicht: Slyder

"We proberen altijd de spirit van de avond te vangen en daar mee iets te doen."

Susanne kooijman ,

Naast Plein Open met optredens op het Spuiplein, zijn er ook een aantal optredens onder de noemer Plein Binnen. Eén van die acts is Slyder. Ook aan hun hebben wij onze vragenlijst voorgelegd.

"We proberen altijd de spirit van de avond te vangen en daar mee iets te doen."

Naast Plein Open met optredens op het Spuiplein, zijn er ook een aantal optredens onder de noemer Plein Binnen. Eén van die acts is Slyder. Ook aan hun hebben wij onze vragenlijst voorgelegd.

Slyder is nog niet bij veel mensen bekend, hoog tijd dus voor een kennismaking.
"Slyder noemt het “Haagse Kruitrock”, geïnspireerd op de krautrock eind jaren ’60 begin jaren ’70. Geïmproviseerde muziek. Slyder ziet het als het muzikale antwoord op Jackson Pollock. Bij deze action painter was niet het resultaat, maar de handeling het uitgangspunt van zijn werk. Wilde halen, verf smijten, druppelen, krassen. Pure expressie, zonder beperking van techniek of stijl. Zo is het ook bij Slyder. Geen songs, geen afspraken, geen schema’s, toonsoorten, rifs of ritmes, maar pure improvisatie. Actie, reactie: het optreden als unieke gebeurtenis. Slopende drones, sussende intermezzo’s, tintelende breaks en explosieve apotheoses.Bassist Jan Borchers speelde en speelt onder meer in AU en Soft Posh en Christel Archive. Drummer/zanger Michiel Breedveld speelde in DBX, De Storks en de Fantastische Meneer Breedveld Band. Gitarist Olaf Wempe maakte onder meer furore met Normally Invisible en speelt nu in diverse electronische acts. Lee Bourke blaast al sinds zijn geboorte versterkers op. Hij staat daarom bekend als de Amp Killer! En mag daarom nooit op de versterker van iemand anders spelen."

De bandleden van Slyder zijn trouwe Plein Open gangers. Er was altijd wel een bandlid aanwezig op alle edities van het festival, zowel voor als op het podium.
Olaf: “Hoogtepunt voor mij tot nu toe, was de eerste Plein Open. Daar stond ik met mijn toemalige act 'Normally Invisible' als afsluiter. Het moment dat plotseling ons geluid uitviel, en ik naar de geluidsman keek, en een politieagent naast hem zag staan, zal ik niet snel vergeten.”

De bezoekers van een Slyder show kunnen zich verheugen op een unieke show.
"Het publiek zal denken dat het een ingestudeerde set is, maar niets is minder waar. Want Slyder speelt 100% improvisatie, niet jammen dus, improviseren. Het grote verschil is dat bij ‘jammen’ toonsoort, maat, schema, etcetera vaak al afgesproken is. Bij ons geldt alleen de pure expressie. We zijn allemaal muziekaal geschoold, maar we laten ons door de muziektheorie en vooral de conventies niet beperken. We hopen mensen mee te trekken in die bevrijdende trip. We proberen altijd de spirit van de avond te vangen en daar mee iets te doen. Het mooie van een geïmproviseerde set is dat het publiek daar ook echt invloed op heeft."

Zelf gaan de bandleden ook naar wat acts op Plein Open kijken.
"Schmerzlabor. En Burma Shave natuurlijk. De Haagse band die eigenlijk in het rijtje Anouk, Kane en DiRect thuis hoort: niet wat betreft stijl, maar wel wat betreft kwaliteit. Heel Nederland zou die band moeten kennen."

Ook hebben wij de mening van Slyder gevraagd over de bezuinigingen in de cultuursector.
"We hebben als band nooit een cent subsidie ontvangen, moeten wij daar nu een mening over geven? Op ons valt niet te korten, maar wat snij je wel weg als je fors bezuinigd? Dat een zware keuze als je geeft om kunst. Geef je er niet om, schrap je zelfs met groot gemak de dingen die van essentieel belang zijn. We kunnen alleen maar hopen dat de keuzes zijn gemaakt, of gemaakt zullen worden met respect en liefde voor de cultuursector."  Het kloppend culturele hart van Den Haag in al zijn facetten mag volgens de band absoluut niet verdwijnen.

Voor Slyder geen grote artiesten of prachtige locatie voor een perfect festival.
"Maar wel een gevarieerd programma, mooi weer, mooie vrouwen, bier, en eindigen met een heftige explosie, zoals zaterdag in de Vinger!"

De bandleden hebben mooie plannen voor de toekomst, maar doorbreken is niks voor de band!
"We willen het komend jaar een vinylplaat uit te brengen. En op het Jupiter-festival in België staan, hét festival voor Improv in Europa. Doorbreken? Nee, dat niet. Juist niet. Boeh! Dat is pas kut! Daarmee zouden we onze muzikale vrijheid in één klap verliezen." Ze kunnen ook terugkijken op een paar mooie momenten. "Het geheime optreden op vrijdag de 15 juli. Gegarandeerd zonder publiek! We hebben na 20 minuten de stoppen eruit geblazen. Hopelijk verschijnen de beelden binnenkort online. Daarna: het optreden bij Stork on Air - Radio West. Met dank aan geluidsman Bas Martinius, die precies begreep wat onze bedoeling was, was er drie kwatier pure Slyder-power in de Haagse ether. Yay! En natuurlijk het Jupiter-festival in Moskou."

Plein Open: Slyder speelt om 23.15 uur in De Vinger.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag