Eindejaarssessie 2011: DI-RECT

“Het is nu minder vanzelfsprekend om een volle agenda te hebben”

Willemijn de Koning en Frank Veldkamp | Foto's: Ron van Varik en Milan Tettero ,

Aan het eind van het jaar blikt 3VOOR12 Den Haag altijd terug op het afgelopen jaar, en zo ook met DI-RECT dit jaar. Vincent, Spike, Marcel, Bas en Jamie nemen plaats in het bowlingcentrum om te vertellen over 2011 en vooruit te blikken op 2012.

“Het is nu minder vanzelfsprekend om een volle agenda te hebben”

Aan het eind van het jaar blikt 3VOOR12 Den Haag altijd terug op het afgelopen jaar, en zo ook met DI-RECT dit jaar. Vincent, Spike, Marcel, Bas en Jamie nemen plaats in het bowlingcentrum om te vertellen over 2011 en vooruit te blikken op 2012.

Het jaar 2011 stond voor DI-RECT helemaal in het teken van het nieuwe album ‘Time To Heal Our Senses’. In januari beginnen de vijf heren al met schrijven, en in mei duiken ze samen de studio in op deze plaat op te nemen. Van 's middags tot 's avonds laat werken ze in de studio van Bas aan hun vijfde plaat. Het resultaat ligt sinds oktober dit jaar in de winkel. De plaat wordt grotendeels positief, maar ook wisselend ontvangen. De heren hebben hier geen boodschap aan. “Het kan best zo zijn, maar wij zijn blij met de plaat die we gemaakt hebben. De wereld kan hem recenseren zoals ze wil, maar juist op de plekken waar onze muziek vroeger met een zure toon werd ontvangen, is de feedback nu verrassend positief. We hebben dus niet het idee dat het album wisselend is ontvangen. We denken juist dat iedereen algemeen positief over het album is.” “En”, komt Spike tussenbeide, “vaak is de kern van een slechte recensie dat ze niet de muziek recenseren, maar de mensen.'. Ook van de opmerking dat het album meer de popkant op gaat willen ze niets weten. “Het album is gewoon rock. Wel is het wat rustiger. Er staan minder traditionele liedjes op en iedereen in de band krijgt zijn verdiende aandacht.”

Naast het nieuwe album is een van de hoogtepunten dit jaar ook Parkpop. “We hadden een goede plek in de line-up, het weer was goed en de mensen waren gezellig. Het was top”, aldus de heren zelf over het grootste gratis festival van Nederland. Dit hadden de heren ook wel nodig, want een paar jaar eerder viel het allemaal een beetje tegen door het WK dat alle Parkpopgangers voor de buis had getrokken.

Dieptepunten waren er dit jaar helaas ook. “Eindelijk is de plaat klaar, en dan wil je die ten gehore gaan brengen aan het publiek, en dan worden er gewoon vier optredens in twee maanden gecancelled. Mensen kopen geen kaartjes meer, houden de hand op de knip. Sponsoren trekken zich ook terug. Vooral lokale bedrijven in dorpen die normaal lokale festivals sponsoren, gaan failliet en zo zijn er volgend jaar gewoon minder festivals om op te spelen. Dat is onwijs jammer. Wij willen onze muziek gewoon delen met mensen. En dat wordt tegengehouden door financiële redenen waar je als muzikant niet eens mee te maken wil hebben. We zijn benieuwd wat dit brengt voor volgend jaar. Maar juist omdat het nu ook minder vanzelfsprekend is om een volle agenda te hebben,  hebben we juist extra zin om op de festivals te staan die er nog wel zijn.”

Inmiddels is DI-RECT druk bezig met de theatertour, waar ze bewust voor gekozen hebben. “Het is een gelaagd album, met heel veel sferen en emoties. Het is een iets rustigere plaat, dus dat kan juist tot zijn recht komen in het theater. Je kan mensen echt in het verhaal betrekken. Ook de kleine momenten kunnen hard binnenkomen, dat is op een festival  moeilijker. In een theater kun je de intimiteit opzoeken en juist harder gaan.” De reacties tot nu toe zijn geweldig. “Voor het eind van de eerste set staat het publiek al naast hun stoelen, alsof ze in een club staan.” De heren zetten hun tour voort tot april. Daarna mogen ze meteen door naar de festivals. Welke precies is nog niet helemaal duidelijk, maar de Zwarte Cross staat in elk geval vast.

Of er nog nieuwe bands rond gaan lopen op de festivals volgend jaar, vinden ze moeilijk te zeggen. Maar als het gaat om nieuw talent worden er wel namen geroepen als Soul Sister Dance Revolution, All Missing Pieces en The Consolers. Volgens DI-RECT loopt er sowieso veel nieuw talent rond in Den Haag. “Den Haag is altijd de beatstad van Nederland geweest en blijft dat ook. Maar je ziet nu wel dat de rock iets alternatiever wordt en de beat er in terug komt. Het gaat iets meer lijken op de sixties.”

We vragen ze of ze zelf nog wat gaan doen met dat nieuwe talent. “Niet echt in de vorm van coaching. Vince geeft wel eens een workshopje weg , maar onze band staat centraal. We zien natuurlijk al veel bands in de studio van Bas en we komen ze daarnaast ook wel eens tegen, dus op die manier werk je al samen. We willen ons niet overal mee bemoeien maar het is goed om te weten wat er allemaal speelt. We komen zelf ook wel eens naar optredens van die andere bands. Je hebt toch respect voor elkaar. We leren ook van elkaar.” Op de vraag of er nog een samenwerking met die belovende bandjes inzit, zijn de Haagsche mannen erg kort. “We helpen beginnende bands graag maar de kracht zit 'm juist in de bands zelf.”

Wat verwacht de Haagse band zelf in 2012? “We hebben nog 45 optredens te gaan, daar gaan we van genieten. Ons album is ook uitgekomen in België en onze single in Polen. Wie weet wat dat nog brengt.” En van hun medeartiesten? “Het is een kwestie van tijd voordat lokale namen als Soul Sister Dance Revolution, All Missing Pieces en The Consolers landelijk kunnen gaan. Ook Spinvis heeft net een gruwelijk album uitgebracht. Daarnaast is bijvoorbeeld ook Waylon heel goed. En Coldplay, die heeft het echt ver geschopt. En onze Haagse vrienden van Kane komen ook met een nieuw album volgend jaar. Het album van Tim Akkerman is ook net uit. We hopen dat dit gaat aanslaan en dat we hem tegenkomen op komende festivals.” Op de vraag of daar ooit nog een samenwerking in gaat zitten, antwoorden de heren dat het toch wel erg lang geleden is en Tim en DI-RECT hun eigen weg hebben gekozen. Een samenwerking wordt niet uitgesloten maar voorlopig zit het er niet meer in. DI-RECT is definitief een nieuwe weg ingeslagen en dat bevalt hen goed.