ZiRe: Met muziek iets betekenen in de wereld ZiRe: Met muziek iets betekenen in de wereld

“Wij maken motivatiemuziek”

, Judith Laanen | Foto’s Frank Veldkamp

ZiRe: Met muziek iets betekenen in de wereld

“Wij maken motivatiemuziek”

Judith Laanen | Foto’s Frank Veldkamp ,

Ze zijn ambitieus, de heren van de Haagse hiphopformatie ZiRe. Scholen openen in Afrika, probleemjongeren weer op het rechte pad brengen. Niks geen teksten over “bitches en money”, aldus ZiRe, want, zo vinden ze, het kan ook anders. 3VOOR12 Den Haag sprak met de mannen over hun maatschappelijk bewuste hiphop.

“Wij maken motivatiemuziek”

Ze zijn ambitieus, de heren van de Haagse hiphopformatie ZiRe. Scholen openen in Afrika, probleemjongeren weer op het rechte pad brengen. Niks geen teksten over “bitches en money”, aldus ZiRe, want, zo vinden ze, het kan ook anders. 3VOOR12 Den Haag sprak met de mannen over hun maatschappelijk bewuste hiphop.

De groep wil graag weer de aandacht vestigen op Den Haag als hiphopstad. Het afgelopen jaar hebben ze dat onder andere gedaan door op Parkpop op te treden. Afgelopen november traden ze op bij onze eigen Versafdeling in de SuperMarkt en de laatste editie van The Hague Bandstand. De manier waarop ze de aandacht weten te vangen is net iets anders dan we misschien gewend zijn. Waar het stereotiepe beeld van hiphop nog altijd de verheerlijking van geweld, het belang van dikke auto’s, blinkende juwelen en mooie maar vooral slaafse vrouwen oproept, propageert de hiphopformatie ZiRe hele andere idealen. Hun motto luidt: “Kijk naar jezelf, en kijk dan vooral naar hoe je de schuld niet buiten jezelf legt.”

Tekstschrijver en vocal-editor Renato Saeroon: “Het genre waarin we zitten is heel stereotiep. We willen jongeren iets bijleren in plaats van ze dommer te maken. Dat is het gevaar van rap tegenwoordig. We maken niet zomaar muziek, we maken motivatiemuziek.” Renato is eerlijk: ook hij heeft wat dingen op zijn kerfstok waar hij niet trots op is. Die aspecten belicht hij liever niet verder, maar hij knikt wel instemmend als we zeggen dat het deel van hem uitmaakt en hem helpt in zijn muziek en werk. Hij gebruikt zijn eigen levenslessen om de probleemjongeren te helpen. Renato: “Als je laat zien dat je raakvlakken hebt, kun je ze beter bereiken.”

De drang tot het verbeteren van de wereld komt voort uit hun eigen ervaringen en het werk dat ze doen. Renato helpt chronisch zieken en gehandicapten, maar geeft samen met Prokrea ook workshops aan ROC-jongeren. G-Voiz (Alvio Simson) is beveiliger, Prokrea (Jeffrey Wardbrew) werkt als sociotherapeut met TBS-jongeren. Het trio wordt vanachter de draaitafels ondersteund door DJ L’Brute, die nog student Marketing & Communicatie is. ZiRe is in 2009 ontstaan uit een samenwerking tussen Renato en ZiZi. De naam voor hun groep kozen ze uit de eerste twee letters van hun voornaam, dat werd ZiRe. In datzelfde jaar is Prokrea erbij gekomen. Toen het drietal in 2010 DJ L'Brute aan het werk zag werd deze ook ingelijfd. G-Voiz was zelf al bezig met muziek en was steeds vaker aanwezig bij de studiosessies van ZiRe. Renato en Prokrea hebben G-Voiz toen uitgenodigd om ondersteuning te bieden bij de zangpartijen, en vanaf dat moment was de groep compleet.

Bewogen met de maatschappij
Volgens Renato zijn de onderwerpen waarover ze rappen een specifieke keuze. Op hun debuutalbum trekt ZiRe de thema’s van hun mixtape ‘Schaakstuk’, die eerder dit jaar uitkwam, door. Vergankelijkheid, jezelf blijven en jezelf ontplooien vormen de kern van de nieuw plaat, ‘PraktiZiRe’. Het nummer ‘Directeur’ belichaamt volgens de groep de ziel van het album. Teksten als “Kijk jezelf eens aan/als het niet gaat zoals het moet gaan/geloof dan dat het goed komt” benadrukken de thema’s. Jeffrey legt uit: “PraktiZire staat voor: als je iets wil doen, doe het dan ook. Pak het aan.” Ook staan er natuurlijk tracks op het album die luchtig zijn, natuurlijk houden wij naast het bewust zijn ook van lachen!

Op het album werken ze onder andere samen met Kingsize (Wilde Westen Records), met wie ze samen in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland 2010 stonden. Ook werken ze samen met Kern Koppen (Raen Music), Salah Edin (Top Notch), SQ van de Haagse rapformatie BS80 en Kraantje Pappie (Noah’s Ark). Dat zijn nogal flinke namen. Renato: “We gaan Den Haag weer als hiphopstad op de kaart zetten.” De ambities stoppen niet hier. ZiRe wil ook nog graag met andere bands werken en de crossover maken naar bijvoorbeeld house, het genre dat DJ L’Brute graag draait. Bronnen van inspiratie zijn onder andere Snoop Dogg, Bill Withers, Miles Davis, Kendrick Lamar, Drake, Michael Jackson, Bob Marley, Otis Redding, maar ook de genres waar hun ouders naar luisteren: merengue, salsa, Kool & The Gang, Afrikaanse muziek.

Duidelijk doel
ZiRe heeft een duidelijk doel voor ogen: ze willen mensen bewust maken van het onrecht in de wereld.  Renato: “ZiRe moet je zien als fundament. We willen onze bekendheid uitbuiten voor het goede doel.” Zo willen ze onder andere minimaal vijftig scholen openen in Afrika, en mensen helpen in Darfur, aldus Renato en Prokrea. ZiRe noemt als voorbeeld de Amerikaanse rapper 50Cent, iemand die iets doet met zijn status en financiële onafhankelijkheid. Afgelopen oktober is hij gestart met zijn goede doel One Like = One Meal, waarmee hij probeert maaltijden te regelen voor kinderen in nood. Renato: “Zulke dingen geven ons inspiratie en hoop.”

Niet alleen op het tekstuele en goede doelen-vlak wil ZiRe verschil maken. Ook op hun aanstaande album releaseparty gooien ze het over een andere boeg: er zullen geen fysieke cd’s te krijgen zijn. Sterker nog, het wordt een USB-stick releaseparty. “We gaan mee met de tijd. Iedereen heeft zo’n stick nodig.” Moet ZiRe daarvoor niet onnodig diep in de buidel tasten? “Het is prijzig ja, maar hiermee onderscheiden we ons wel van de rest”, meent de groep.

Op donderdag 8 december presenteert ZiRe hun debuutalbum ‘PraktiZiRe’ in samenwerking met Sparkplug in de SuperMarkt. Vinny en Amier Papier zullen het voorprogramma verzorgen, en ook zijn alle gastartiesten die op het album te horen zijn aanwezig op de release. Entree is gratis en de deuren gaan open om 20.30 uur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag