De rock ’n roll mentaliteit van Tech Chic Design De rock ’n roll mentaliteit van Tech Chic Design

“Ik wil het liefst chaos”

, Remco van der Ham

De rock ’n roll mentaliteit van Tech Chic Design

“Ik wil het liefst chaos”

Remco van der Ham ,

De Haagse dj/producer Tech Chic Design is één van de twee 3VOOR Den Haag Selecteert acts voor deze maand. De man achter dit ambitieuze project is Anduo Lucia, ooit begonnen als metalgitarist maar in 2008 overgestapt op de elektronische muziek. Onder de naam GRINteck rolt hij de drum ’n bass in maar als Tech Chic Design stapt hij over op electro.

“Ik wil het liefst chaos”

De Haagse dj/producer Tech Chic Design is één van de twee 3VOOR Den Haag Selecteert acts voor deze maand. De man achter dit ambitieuze project is Anduo Lucia, ooit begonnen als metalgitarist maar in 2008 overgestapt op de elektronische muziek. Onder de naam GRINteck rolt hij de drum ’n bass in maar als Tech Chic Design stapt hij over op electro.

Anduo begint als zanger en gitarist in een progressieve metalband, maar besluit over te stappen op elektronisch muziek. “Ik luisterde vroeger al veel naar elektronische muziek, dankzij mijn broer, en was ook in die band al beïnvloed door acts als Depeche Mode en Nine Inch Nails.” Op Lowlands 2008 ziet hij het optreden van Black Sun Empire. “Daar werd ik zo door weggeblazen, waardoor ik de drum ’n bass inging.” Dit doet hij onder de naam GRINteck. “Het is heel moeilijk om goede drum ’n bass te maken en dat vormde dan ook een enorme uitdaging. Toch merkte ik dat er veel meer lol zit in stijlen als dubstep en electro, de drum ’n bass scene is heel kritisch en is meer gericht op de perfecte productie. Toen besloot ik om daarmee verder te gaan.”

Achter de naam Tech Chic Design schuilt een heel verhaal. Anduo, in het dagelijks leven regisseur, schreef een achterliggend verhaal bij de naam dat hij ook ooit hoopt te verfilmen. “De naam Tech Chic Design wordt door de lead character in het verhaal gebruikt om de ‘scène’ te beschrijven waar zijn vriendin hem voor verlaten heeft. Deze scene verwijst naar de ‘upper class’ scene zoals die met name wordt geportretteerd in literatuur als ‘Less Than Zero’ en ‘Bright Lights, Big City’. Ik vind het belangrijk een achtergrond aan een naam te verschaffen. De thema’s die in deze, en andere, boeken aan bod komen zijn sterk terug te vinden in de muziek. Qua attitude in de muziek, songtitels en visuele vormgeving. Enigszins pretentieus, maar dat is ook juist de scene die de naam beschrijft en daarin ligt de ironie.”

In augustus verscheen debuutalbum ‘Are Friends Electric’, vernoemd naar een nummer van Gary Numan. “Ik heb er toen niet heel veel lawaai om gemaakt, ik wilde gewoon eens kijken wat er zou gebeuren. Bij Beatport, een van de grootste downloadsites voor dj’s, kwam het album vrij hoog in de charts. Zo stond ik ineens tussen artiesten als Deadmau5 en Laidback Luke. Ook stond het album in de Luisterpaal van 3VOOR12, waardoor ik veel reacties kreeg van mensen.” Het album is alleen digitaal uitgebracht. “Ik kreeg wel veel vragen naar fysieke exemplaren, maar dat is toch weer een flinke investering waarvan ik niet wist of ik het er wel uit zou halen. Misschien dat ik dat voor het volgende album wel ga doen.”

Momenteel is Anduo al druk bezig met het tweede album, waarvoor al zes nummers grotendeels af zijn, waarmee hij een duidelijke richting op wil. “Elektronische muziek vergeet je heel snel, het heeft een korte ‘shelf life’. Voor mijn volgende album is het mijn streven om die wat langer te maken, bijvoorbeeld door het gebruik van vocalen waardoor nummers beter blijven hangen.” Hoewel het hoofdgenre electro blijft, wil Anduo op zijn album ook andere stijlen verwerken. “Ik wil bijvoorbeeld dubstep, techno, moombahton en hiphop op het album hebben. Ik begin ook met het maken van een nieuw nummer met een bepaalde stijl in gedachten.” Toch werkte zo’n afkadering niet beperkend. “Het inspireert juist heel erg.”

Anduo ziet zichzelf vooral als producer, en niet zozeer als dj. “Ik ben heel precies bezig met het produceren, dat komt door de drum ’n bass achtergrond. Ik wil gewoon zo goed mogelijk zijn. Als dj heb ik nooit het gevoel om de beste te willen zijn. Daarbij gaat het meer om het plezier op de avond zelf. Ik beheers de technieken wel, maar geef daar minder om. Ik zit bijvoorbeeld niet te oefenen om vijf nummers over elkaar te kunnen draaien. Dat vind ik een echte dj, iemand die precies alle nummers uit z’n hoofd kent en precies weet wanneer hij een crossfade maakt. Wel vind ik het belangrijk dat ik al het werk dat ik stop in het produceren, live kan omzetten in energie. Zonder dat zou ik ook minder lol beleven aan het produceren.”

Op dit moment treedt Anduo voornamelijk op met dj-sets, waarbij het hem vooral gaat om de rock ’n roll achter het dj’en. “Ik wil het liefst chaos. Daar komt toch de rockachtergrond weer een beetje naar boven. De rock ’n roll mentaliteit van bijvoorbeeld Nine Inch Nails, die elk optreden een keyboard stuksloeg, vond ik geweldig. Niet dat ik nu cd-spelers ga trashen hoor.” In de toekomst wil Anduo meer met andere muzikanten gaan spelen. “Tegenwoordig schrijf ik nummers met in mijn achterhoofd de vraag hoe ik dat live ga doen. Ik wil geen vaste band, maar wel met gastmuzikanten werken. Ik zou vooral graag een drummer op het podium willen hebben. Ook wil ik vaker met een mc gaan werken.”

Tech Chic Design treedt vanavond, woensdag 26 oktober, op tijdens De Versafdeling in de SuperMarkt. Ook treden Big Sur en Cut Here op. De avond begint om 21.15 uur en de entree is gratis.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag