Jana wil mensen blij maken Jana wil mensen blij maken

Interview met Delftse singer-songwriter

, Willemijn de Koning | Foto’s Frank Veldkamp

Jana wil mensen blij maken

Interview met Delftse singer-songwriter

Willemijn de Koning | Foto’s Frank Veldkamp ,

Jana Trifunovic treedt sinds enkele maanden op met zelfgeschreven liedjes. Met begeleiding van haar vaste gitarist Gilles stond ze onlangs als 3VOOR12 Den Haag Selecteert act op de Versafdeling in De Supermarkt.

Interview met Delftse singer-songwriter

3VOOR12 Den Haag heeft deze maand bij 3voor12selecteert onder andere gekozen voor de Delftse Jana. We ontmoeten de achttienjarige muzikant in Den Haag.

Omdat ze nog maar zo kort bezig is met maken van muziek en er weinig over haar op het internet te vinden is, vragen we haar te beginnen met een voorstelrondje. Voorzichtig begint ze te vertellen dat ze haar muzikale ondersteuning, Gilles, al kent van de basisschool. Ze komen elkaar weer tegen wanneer ze zich samen op hebben gegeven om in een jazz/popbandje te spelen op de Vrije Akademie te Delft. Ze winnen de VAK Popprijs 2010. Helaas is de gehele band na dit succes niet te porren voor een verdere samenwerking en zo blijft het bij Gilles en Jana, die nog even benadrukken dat ze alleen muzikaal gezien partners zijn. Ze worden benaderd door een manager en zo is het idee om samen muziek te gaan maken geboren. Het eerste optreden is nog maar kort geleden, in oktober, in het Paard Cafe. Daarnaast is ze geboekt voor lichtjesavond in Delft en op de Versafdeling in de Supermarkt. "Hierna gaan we beginnen aan een zogenaamde Coffee Company tour, een intieme tour door alle vestigingen van Coffee Company in Delft, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en eventueel Utrecht." Het duo is pas een maand geleden begonnen met optreden maar heeft het er nu al druk mee. "Maar", vult Jana aan, "eerst moet onze EP af, ons voorproefje van wat er komen gaat. We gaan binnenkort de studio in om dit op te nemen en de EP moet dan in het eerste kwartaal volgend jaar uitkomen."

We vragen de muzikanten hoe hun liedjes tot stand komen. Jana vertelt: "Ik ga meer over de tekst, en Gilles neemt de melodie voor zijn rekening. Soms, bijvoorbeeld bij ons eerste nummer Mr Darkness, bedenk ik het nummer wel op een paar akkoorden, maar dan moet Gilles de melodie echt beter uitwerken. Ik kan namelijk niet eens echt gitaar spelen, ik doe ook maar wat. Soms bedenkt Gilles een melodie en dan bedenk ik daar een tekst op, dat ligt eraan." Haar teksten zijn een samensmelting van persoonlijke verhalen en verzinsels: "Veel nummers, zoals Mr Darknesss, betekenen veel voor mij omdat het veel raakvlakken heeft met mijn persoonlijke leven. Maar toch komt dat niet heel duidelijk naar buiten. Soms laat ik het aan andere mensen horen en zien of horen zij er iets heel anders in dan ik ermee bedoeld had. Voor de rest heb ik geen terugkerend thema in mijn nummers. Maar ik merk wel dat als er iets vervelends gebeurt of als ik me rot voel, het schrijven veel vloeiender gaat." Haar muziek valt grootendeels onder de noemer jazz en pop. Zelf neemt ze een voorbeeld aan onder andere Adele. "Haar muziek is wel jazzy maar ook modern. Dat willen wij ook maken." Door haar publiek wordt ze vergeleken met Amy Winehouse of Nora Jones en daar is ze best trots op.

Gilles is op dit moment de enige muzikale begeleider die Jana heeft. Wil ze dit zo houden? "We kennen een percussionist, die zat ook in ons bandje bij de VAK. Alleen het probleem daarbij is dat dat ook weer om een bassist vraagt." Gilles vult aan dat ze het ook nog niet helemaal aandurven: "We weten nog niet goed wat we willen op het gebied van onze muziek dus we durven het nog niet aan om er een of meerdere artiesten bij te nemen. Als het onze muziek met zijn tweeen ook goed aanslaat dan kunnen we dit natuurlijk blijven doen, maar een grotere band is wel een mooie aanvulling".

Als het duo wordt gevraagd war ze zichzelf over een jaar zien, valt het even stil. Gilles geeft aan volgend jaar te willen studeren en daarvoor misschien te moeten verhuizen. "Misschien is het dan alweer voorbij, je weet het niet. Misschien ook niet, misschien is het goed te combineren met mijn studie. Ik ga waarschijnlijk geneeskunde studeren. Dat is een drukke studie, maar ik denk dat ik wel tijd kan maken voor mijn muziek." Waarom geen conservatorium? "Nou, muziek is wel heel interessant maar zodra je er werk van gaat maken en dit het enige punt is wat je bestudeert, kan dat ten nadele komen van je enthousiasme voor muziek." Jana waagde de gok wel, maar werd afgewezen. "Ik studeer nu rechten en dat vind ik ook heel interessant. Dus of ik het nu weer ga proberen zou ik niet durven zeggen. Ik ben al afgewezen dus ik ben er nu wel meer van bewust dat ik de volgende keer weer afgewezen kan worden. Ik zou graag het minimum willen zien wat je nodig hebt om aangenomen te worden. Dat is voor mij namelijk nog steeds onduidelijk." Maar heeft ze nu niet meer kans, nu ze meer ervaring op heeft gedaan? "Dat weet ik niet, ik heb zelfs sinds een tijdje geen zangles meer omdat mijn lerares naar het buitenland is vertrokken. Ik heb natuurlijk wel meer gespeeld maar of ik daar ook technisch van op vooruit ga... ik weet het niet."
 
Wat zijn de ambities van het duo? "Het is heel cliché maar we willen mensen blij maken met onze muziek. We willen het overbrengen." Gilles springt bij: "We hebben niet echt een doel, het draait om samenspelen. Het doel is niet een bepaald concept, zolang je maar vooruit gaat met je muziek en als dat vernieuwend is, is het goed."

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag