Leden Balcony leren van elkaar

“We willen gewoon mooie muziek maken”

Loïs Koot ,

Na opgetreden te hebben in de SuperMarkt tijdens de Haagse PopWeek en gespeeld te hebben op 3FM, mag Balcony het nog een keer over doen tijdens de Versafdeling op woensdag 23 november. Het zal niet hetzelfde zijn als vorige keer, want de band kijkt na elk optreden kritisch terug en dat probeert zij dan ook weer toe te passen op het andere optreden. Zoals bassist Jurren Mekking zegt: “Elk optreden proberen wij weer te toppen.”

“We willen gewoon mooie muziek maken”

Na opgetreden te hebben in de SuperMarkt tijdens de Haagse PopWeek en gespeeld te hebben op 3FM, mag Balcony het nog een keer over doen tijdens de Versafdeling op woensdag 23 november. Het zal niet hetzelfde zijn als vorige keer, want de band kijkt na elk optreden kritisch terug en dat probeert zij dan ook weer toe te passen op het andere optreden. Zoals bassist Jurren Mekking zegt: “Elk optreden proberen wij weer te toppen.”

Het wachten is op de nieuwe toetsenist, Matteo Iannella. Als hij eenmaal aangeschoven is kunnen we het over zijn nieuwe rol in Balcony hebben. De oude toetsenist, Seppl Kretz, wilde zich meer richten op zijn andere band, maar Matteo voelt zich geen tweede keus. “Ik vind het sowieso te gek dat ik bij de band zit. Ik vond het al een goede band en toen er een plek vrij kwam, zei ik: doe mij die maar.” Het eerste optreden van Matteo was meteen op de landelijke radio bij 3FM. Balcony houdt van bands zoals Death Cab For Cutie, Bon Iver, The National, Feist en Radiohead. De intentie van de band is dat er eerlijke en ingetogen muziek gemaakt wordt. Zanger Arend Dijkstra vervolgt: “We hebben geen masker op en we hoeven ook niet hip te zijn. We willen gewoon mooie muziek maken”

De band, die door Arend bij elkaar is gezocht, bestaat al zo’n klein jaartje. Na een jaar lang samen repeteren, zijn ze nog steeds op zoek naar het juiste geluid. Dit jaar zijn ze pas echt begonnen met spelen. Er wordt kritisch naar de optredens gekeken. Dat wordt weer verwerkt in komende optredens en nieuwe nummers. “Het is leren en verdergaan”, aldus Dijkstra. “In het begin schreef ik zelf alle nummers, maar we schrijven steeds meer nummers samen. De een doet het instrumentale gedeelte, de ander de tekst. We denken met z’n allen aan nieuwe ideeën. Steeds meer met z’n vijven, als één geheel.”

De groep heeft in de vakantie op een boerderij vier dagen achter elkaar gerepeteerd. “Zo duiken we echt in de muziek. Erg prettig om die gelegenheid te hebben. Afgezonderd zijn van je normale omgeving”, laat Arend weten. “We hadden alle tijd om te spelen. Je hoeft je niet te houden aan de tijd van de repetitieruimte, waardoor het product nog beter kan worden. Het vijftal heeft wel al dromen voor de toekomst, zoals een album uitbrengen. Op dit moment richten de jongens zich met volle overgave op hun EP ‘For You, My Love’. De EP is al een tijdje uit, maar volgend jaar januari hebben ze de officiële release in Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam. Voor de bandleden een tweede huis.

“Het optreden in de SuperMarkt afgelopen oktober was toch het beste optreden van de band tot nu toe”, vertelt gitarist Karsten Evers. “We krijgen een steeds betere sound.” Ze stonden toen in het voorprogramma van Houses. Ze bekijken per nummer hoe het in de set past. Ook met nieuwe nummers is het passen en meten. “We willen met elk nummer een verhaal overbrengen en indruk maken op het publiek.”

Veel bandleden zitten naast Balcony ook nog in andere bands, al komt bij de meeste Balcony wel op de eerste plek. Arend, ook wel bekend van Klopje Popje, zegt: “Klopje Popje is totaal iets anders dan wat ik nu doe. Bij deze band kan ik wat kwijt van de inspiratie die ik heb opgedaan door platen die ik in de loop van de jaren geluisterd heb. Zoals die van Feist, Patrick Watson en Death Cab For Cutie.” Bassist Jurren zit in een handvol bands, maar allemaal verschillend. “Ik wil in elke band wat van mezelf geven. Als er twee bands zijn die op elkaar lijken, stap ik uit een van die bands. Alles vult elkaar aan. Zolang er iets unieks is, is het nooit een probleem”.

Arend en drummer Jeroen van Leeuwen zijn nogal eigenwijs en botsen nog wel eens. “Het is wel goed wat eruit komt. Een compromis wil ik het niet noemen”, vertelt Arend. “We leren gewoon veel van elkaar. Er komt een nummer uit wat wij tweeën, maar ook heel de band leuk vindt”. Jeroen vult aan: “Je leert buiten je kader denken. Ik creëer andere drumpartijen dan die ik normaal gewend ben. We zijn allemaal erg kritisch op elkaar, waardoor we iets krijgen dat echt van ons is.”

Beluister de EP 'For You, My Love' van Balcony in de Haagse YouBox.

Woensdag 23 november speelt Balcony op de Versafdeling in de SuperMarkt. De avond, met verder ook optredens van Red Light Babies en My Own Army, begint om 21.15 uur. De entree is gratis.