Vijfde editie NK Grunten 2010 in Bazart Vijfde editie NK Grunten 2010 in Bazart

Winnaar Niek Luinge geeft prijs weg

, Tino van Leeuwen | Foto’s: Ron van Varik

Vijfde editie NK Grunten 2010 in Bazart

Winnaar Niek Luinge geeft prijs weg

Tino van Leeuwen | Foto’s: Ron van Varik ,

NK Grunten, misschien wel één van de leukste landelijke muziekcompetities, beleefde afgelopen zaterdag haar vijfde editie in Bazart. Een vierkoppige jury besliste na twee rondes wie de drie beste grunters van Nederland waren, waarbij de nummer één een microfoon en twee dagen studiotijd kon verdienen. Dit werd uiteindelijk Niek Luinge, maar hij gaf zijn prijs weg aan zijn achterbuurman.

Winnaar Niek Luinge geeft prijs weg

NK Grunten, misschien wel één van de leukste landelijke muziekcompetities, beleefde afgelopen zaterdag haar vijfde editie in Bazart. Hoewel het deelnemersaantal niet bijster hoog lag in vergelijking met voorgaande jaren - tien in totaal - was de strijd er niet minder om. Een vierkoppige jury besliste na twee rondes wie de drie beste grunters van Nederland waren, waarbij de nummer één een microfoon en twee dagen studiotijd kon verdienen. Dit werd uiteindelijk Niek Luinge, maar hij gaf zijn prijs weg aan zijn achterbuurman.

De band Acrid staat eigenlijk als opener gepland, maar heeft wegens omstandigheden afgezegd. Hierdoor gaat het programma ietwat verlaat van start, maar de inmiddels binnendruppelende bezoekers vermaken zich prima met de metalplaatjes die dj Marcel draait. Omstreeks half tien is het tijd voor de eerste ronde. Host van de avond, Tommy Ammerlaan, legt in het kort uit wat er gaat gebeuren. In de eerste ronde zullen de tien deelnemers 30 seconden a-capella moeten grunten en in de tweede ronde doen ze een heel nummer, waarbij de band Obsidian ze muzikaal begeleidt.

De vierkoppige jury, bestaande uit Robbe, Tanja, Chris en Mike, zit er helemaal klaar voor. Marquis of Vermin van de band Hex bijt het spits af en zet de toon voor vanavond. Met een stemvibratie die uit de tenen lijkt te komen, waan je je als toeschouwer even in een andere wereld. Een wereld voor duisternis, angsten en diepgewortelde frustraties, die een uitweg vinden via het imposante trucje dat grunten heet. In volgorde vertonen Boris, Eric, Youri, Jesse, Niek, Luc, Yannick, Mike en Ian hun vocale kunsten. Waarbij laatstgenoemde deelnemer het een beetje moeilijk heeft; hij geeft dan ook toe dat hij behoorlijk zenuwachtig is.

Als intermezzo tussen de twee rondes in geeft Obsidian een optreden en laat de metalliefhebbers flink headbangen. Ze informeren het publiek dat er 20 oktober een album van ze verschijnt, getiteld ‘Point of Infinity’ en dat zal vast door iedereen in zijn/haar agenda worden gezet. Even voor half elf verschijnt presentator Tommy weer op het podium en omdat nog niet alles gereed is voor de tweede ronde, vraagt hij of er mensen in de zaal zijn die een freestyle willen doen. De tot ‘little old lady’ bestempelde dame uit het publiek komt het podium op, maar in plaats van te grunten houdt ze het bij een lieflijk gezongen ‘happy birthday’. Yannick Coolen, winnaar van vorig jaar en deze editie opnieuw in de race, roept vele glimlachen op met zijn eigen interpretatie van ‘Lief klein konijntje’.

Dan gaat de tweede ronde van start. Deelnemer één, Marquis dus, doet in zijn blote bast een gruntversie van ‘Beat it’ (Michael Jackson), een nummer dat erg populair is deze ronde. Ook Eric en Luc wagen zich aan deze song. Eveneens in trek zijn de vertolkingen van Amon Amarth, gedaan door Youri, Niek en Yannick. De deelnemer met de meeste zenuwen daarnet - Ian Tromp - wordt als hekkensluiter verwacht, maar is nergens meer te bekennen. Een afvaller dus deze editie. Terwijl de ombouw voor In-Quest wordt gerealiseerd, gaat de jury in beraad.

De spanning in de zaal loopt op, doordat het allemaal erg lang duurt voordat het drumstel goed afgesteld is. Tegen middernacht is het dan zover, Tommy maakt de uitslag bekend. De derde prijs gaat naar Marquis, de tweede prijs naar Yannick - de winnaar van vorig jaar dus - en Niek Luinge mag zich de beste grunter van 2010 noemen. De motivatie van de jury is dat hij de beste stem heeft, verstaanbaar grunt en dat zijn bereik groot is. Puntje van kritiek is dat hij er wat meer energie in mag gooien. Een verrassend gebaar van Niek is dat hij de gewonnen microfoon plus twee dagen studiotijd van de hand doet aan zijn achterbuurman Jean-Luc, omdat hij zelf geen band heeft en eigenlijk niet weet wat hij met de prijs aanmoet. De avond wordt afgesloten met een oorverdovend optreden van In-Quest.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag