Wouter Hamel in topvorm in het Paard van Troje

Publiek geniet zichtbaar van swingende show

Susanne Kooijman | Foto’s: Michella Kuijkhoven ,

De Haagse jazz-zanger Wouter Hamel was weer terug in zijn thuisstad na een tour door Azië. Met zijn vrienden van Aap En Een Gorilla als uniek voorprogramma, kon het publiek zaterdag 12 september genieten van een muzikaal talent op zijn best.

Publiek geniet zichtbaar van swingende show

De Haagse jazz-zanger Wouter Hamel was weer terug in zijn thuisstad na een tour door Azië. Met zijn vrienden van Aap En Een Gorilla als uniek voorprogramma, kon het publiek zaterdag 12 september genieten van een muzikaal talent op zijn best.

Aap En Een Gorilla. Is het een band? Of een clownsduo? Geen van beiden, maar een duo is het wel degelijk. Ze staan op het podium als volleerde dj’s achter een draaitafel. Ze draaien alleen geen house of techno, maar chansons in de trant van de sound van Wouter Hamel. Beetje blues hier en een beetje jazz daar. En dat in combinatie met een projectiescherm die kunstzinnige beelden laat zien om de liedjes te begeleiden. Het is even wennen, maar er wordt al snel meegedanst met de songs en blijkt het duo als voorprogramma een aangename verrassing.

Het handige van zo’n voorprogramma is dat er geen half uur nodig is om de set om te bouwen. Wouter kan dus gewoon om 21 uur beginnen. Als hij alleen het podium opkomt, wordt hij zeer warm ontvangen met applaus en gejoel. Hij heeft een gitaar bij zich en begint meteen met de titeltrack van zijn nieuwste album ‘Nobody’s tune’, waarbij hij meteen laat horen wat hij in huis heeft: een loepzuivere stem die geen noot mist. Even later verschijnen de bandleden het podium op en starten ze meteen met ‘While we have today’. Een energieke show volgt.

De nieuwe liedjes van Wouter zijn net als wat we van hem gewend zijn. De mix van pop en jazz zijn weer perfect in balans, maar de songs zijn net even rijper en volwassener dan die op zijn debuut ‘Hamel’. Vanavond weet de zanger de songs van zijn debuut zo ten gehore te brengen dat ze toch net even anders klinken. Allemaal zijn ze voorzien van een nieuw jasje. De ene song heeft net even een iets sneller tempo en de andere heeft weer een pianosolo die er op de cd niet is. Het maakt de show net even verrassender en het is zeker leuk voor de trouwe fan die de nummers nu net weer even anders te horen krijgen.

Tijdens de gehele show krijgen de bandleden ook hun tijd in de spotlight. Met geweldige solo’s tillen ze de show naar een nog hoger niveau en laten ze zien een echte talenten te zijn. Het publiek weet de mannen ook te waarderen en laten een luid applaus horen bij elke solo. Als Wouter na ruim een uur weer het podium opkomt voor een toegift, staan hij en zijn bandleden schouder aan schouder met allen een gitaar om de nek. Ze spelen het aanstekelijke ‘See you once again’. Het refrein wordt al snel meegezongen: ‘Oh what I wouldn’t give to see you again’.  Dat we Wouter maar snel weer terug mogen zien.