Stream of Passion vol passie op het podium Stream of Passion vol passie op het podium

Gothicmetal komt terug tot leven in het Paard

, Angie van Huijzen | Foto’s: Peter de Hoog

Stream of Passion vol passie op het podium

Gothicmetal komt terug tot leven in het Paard

Angie van Huijzen | Foto’s: Peter de Hoog ,

Afgelopen vrijdag 4 september werd het Paard van Troje weer eens bestormd door een grote horde zwartgeklede metalfans, want deze avond trad een van de grotere namen binnen de gothic metalscene hier op: Stream of Passion, met als voorprogramma Trisomy.

Gothicmetal komt terug tot leven in het Paard

Afgelopen vrijdag 4 september werd het Paard van Troje weer eens bestormd door een grote horde zwartgeklede metalfans, want deze avond trad een van de grotere namen binnen de gothic metalscene hier op: Stream of Passion, met als voorprogramma Trisomy.

De avond begint rustig als supportband Trisomy opkomt. De zaal is nog redelijk leeg, dus het is voor deze band des te moeilijk om het publiek dat er wel staat warm te maken voor de hoofdact. Trisomy is, net als Stream of Passion, een gothic metalband die het zeker in zich heeft om door te breken. En met inmiddels ook al erg veel concerten in de planning, begint deze band net als S.o.P. wat meer naamsbekendheid te krijgen.

Ondanks dat het nog erg stil in de zaal is, weten ze de mensen wel al enigszins klaar te stomen voor de hoofdact. Deze band is duidelijk meer gothic dan metal, met veel meer melodische geluiden en langzamere nummers. Zelfs de nummers die wat rockender moeten overkomen, klinken nog erg rustig. Hierdoor lijkt het soms alsof je heel lang naar hetzelfde nummer luistert. Verder klinkt het op zich wel goed, maar bij sommige nummers merk je toch dat het niet helemaal synchroon in elkaar overloopt. Ze hebben het talent wel om door te breken, maar ze moeten aan sommige dingen echt nog even hard werken. Desondanks zetten ze een goede performance neer en weten ze het publiek toch nog genoeg op gang te brengen voor de hoofdact van de avond.

Na een korte pauze komt Stream of Passion op podium om het dak er echt vanaf te blazen. Het project, dat officieel is opgestart door Arjen Lucassen van Ayreon, is inmiddels wereldberoemd en zelfs met de nieuwe bezetting zetten ze nog steeds een uitstekend optreden neer. Met de Mexicaanse zangeres Marcela Bovio, die ook al bekend is van het wereldberoemde project van Ayreon: Human Equation, hebben ze een echte topvocaliste te pakken. En dit merk je. Het complete optreden lang komt er werkelijk geen één valse noot voorbij. Ook de rest van de bandleden doen het geweldig. De energie en passie spat er vanaf. Stream of Passion heeft een heel eigen sound; je kan ze wel enigszins vergelijken met een band als Epica, maar ze maken het fris en origineel. De nummers wisselen constant van tempo en bevatten veel melodie.

Op een gegeven moment gaat er bijna iets mis, de zangeres wil beginnen met een compleet ander nummer dan op de setlist staat. Haar bandleden grijpen meteen in en in plaats van dat ze zich schaamt, maakt ze er een grapje van en zet ze daarmee de band net iets dichter bij het publiek. Ondertussen is het al halverwege het optreden en het publiek geniet met volle teugen. Ondanks dat de mensen niet tekeer gaan in moshpits, zit iedereen toch te headbangen en mee te klappen en zingen op de muziek. Zelfs de mensen die deze muziek voor de eerste keer horen, beginnen erop mee te bewegen en te joelen aan het eind van elke song.

Ondanks dat het de hele avond redelijk rustig blijft in de zaal, blijkt de band toch erg geliefd bij het publiek. Er is zelfs een fan helemaal uit Schotland gevlogen om dit optreden van dichtbij mee te maken. Zodra het optreden afgelopen lijkt te zijn, wordt er nog gejoeld om een toegift, dat uiteraard gegeven wordt. Het publiek gaat nog even tekeer en de band gaat er met een echt knallend nummer uit.

Na dit geweldige optreden bewijzen de heren en dame van Stream of Passion dat ze nog steeds als band een hoge positie betreden binnen de gothic-metalwereld. En deze heerlijke avond lijkt voor de metalfans van de band ook nog niet helemaal afgelopen te zijn, want nadat de spullen op podium zijn opgeruimd, komen de bandleden nog even beneden om met de fans te praten, handtekeningen uit te delen en met ze op de foto te gaan. We verheugen ons er al op om meer van deze band te zien.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag