Mee in Zee verenigt creatieve geesten Mee in Zee verenigt creatieve geesten

Van Zeeland naar Chili op het strand van Kijkduin

, Frank Veldkamp | Foto’s: Ramond Jaggessar

Mee in Zee verenigt creatieve geesten

Van Zeeland naar Chili op het strand van Kijkduin

Frank Veldkamp | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Mee in Zee is geen band volgens de traditionele definitie. Oprichter Adrie Huissoon bracht in 2008 als singer-songwriter zijn eerste solo cd ‘Beelden’ uit. Het hele proces rond de totstandkoming van dit album leidde tot het idee om toekomstige projecten in een stichting onder te brengen. 3VOOR12 Den Haag gaat in zee met Mee in Zee voor een terug- en een vooruitblik.

Van Zeeland naar Chili op het strand van Kijkduin

Mee in Zee is geen band volgens de traditionele definitie. Oprichter Adrie Huissoon bracht in 2008 als singer-songwriter zijn eerste solo cd ‘Beelden’ uit. Het hele proces rond de totstandkoming van dit album leidde tot het idee om toekomstige projecten in een stichting onder te brengen. Begin 2009 is de Stichting Mee in Zee opgericht en een nieuw project, een boek met cd over de Chileense zanger Victor Jara, staat in de steigers. 3VOOR12 Den Haag gaat in zee met Mee in Zee voor een terug- en een vooruitblik.

Op een prachtige nazomermiddag zijn de drie heren van Mee in Zee te vinden in een strandtent op het Noorderstrand bij Kijkduin. Adrie, de initiatiefnemer, zit erbij alsof hij hier woont. De geboren Zeeuw maakte enige jaren deel uit van een band waarmee hij Zuid-Amerikaanse muziek speelde. Daarna ging hij solo en bracht zijn eerste cd uit. “Ik kocht een ‘home recording set’ om mijn liedjes op te nemen, maar het klonk allemaal niet goed, te plat.”

Op zijn werk loopt hij Janec van der Lans tegen het lijf, die vanuit zijn achtergrond als house producer de kennis en apparatuur blijkt te hebben om de opnames tot het gewenste niveau te mixen. Daarnaast is Janec in staat om Adrie’s ideeën over hoe muziek moet klinken om te zetten in geluid: “Adrie wilde het nummer ‘Nehalennia’ de klank van donkere lucht en woeste zee meegeven. Ik heb met synthesizer en piano die atmosfeer gecreëerd.”Als derde voegde Erik van Kol zich bij Mee in Zee. Zijn inbreng is zowel creatief als zakelijk en het samenwerken ervaart hij als erg inspirerend. “Ik ben met Adrie muziek gaan maken en schrijf nu ook opeens zelf nummers. Ik had nooit gedacht dat ik dat nog eens zou gaan doen.”

Mee in Zee heeft grote plannen. Naast een eigen Mee in Zee Café, wat als creatief platform moet gaan dienen, wil het collectief graag in zee met andere creatieve geesten. En alhoewel de mannen aangeven zelf nog veel te moeten leren en ontdekken, willen ze de al opgedane kennis over het uitbrengen van eigen producties en combineren van talenten graag delen en uitdragen. “Eigenlijk coachen we elkaar en anderen. Zolang we maar een goed gevoel bij een project hebben willen we met iedereen in zee”, licht Adrie het concept van Mee in Zee toe.

Momenteel wordt gewerkt aan het project over Victor Jara, ‘Aqui me Quedo’ (‘Hier blijf ik’). Jara was in de jaren 60 in Chili actief als zanger, dichter en activist en speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de ‘Nueva Cancion Cilena’, de beweging van het nieuwe Chileense lied. Uit het omvangrijke repertoire van de in 1973 door het Chileense regime vermoorde Jara is een selectie van twintig liedjes gemaakt. De nummers zijn door Adrie van nieuwe, eigentijdse, arrangementen voorzien. Zangeres en Jara-liefhebster Ino Kruysen, in 2006 nog op Crossing Border te zien, tekent voor de Nederlandse vertaling van de Spaanse teksten.

Een standaard cd boekje blijkt al snel te klein voor de vele verhalen die Adrie zijn luisteraars wil meegeven. Hij zoekt van alle nummers het verhaal achter de tekst en bundelt deze in het boek. “Het nummer ‘Luchen’ bijvoorbeeld, gaat over een jongetje dat na een overstroming in huize Jara wordt opgenomen. Direct na de staatsgreep wordt hij stiekem overgebracht naar een nieuw pleeggezin. Via via ben ik erachter gekomen dat het jochie nog leeft en nog altijd levendige herinneringen heeft aan Jara. Ondertussen heeft hij zijn eigen pizzeria. Door dit soort verhalen te achterhalen en bij de cd te voegen krijgen de nummers meer samenhang.”

Op de vraag waar Mee in Zee over een jaar denkt te staan, blijft het even stil. “We bestaan natuurlijk pas kort, maar in het voorjaar van 2010 is ieder geval de Victor Jara cd uit”, begint Adrie. “Samen met de muzikanten die aan het album meewerken gaat Mee in Zee ook optreden.” Janec doet de techniek: “en eigenlijk moeten er ook nog videobeelden bij.”

Erik speelt met het idee om op basisscholen een muziekproject te starten, waarbij wordt bekeken of er met beperkte middelen een creatieve verbinding gemaakt kan worden tussen geluid, beeld en tekst, bijvoorbeeld door mobiele telefoons te gebruiken. Creatieve ideeën genoeg. Ook over de marketing en hoe nu straks het boek en de cd een weg naar luisteraars en lezers gaan vinden zijn ze nog druk bezig. Dus: uitgevers, distributeurs, winkeliers: Mee in Zee wil graag met u in zee!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag