John Dear Mowing Club Presents: Eilen Jewell John Dear Mowing Club Presents: Eilen Jewell

Melle's eerste succesvolle americana avond in ’t Paard

, Ramon Keyzer

John Dear Mowing Club Presents: Eilen Jewell

Melle's eerste succesvolle americana avond in ’t Paard

Ramon Keyzer ,

Melle de Boer, frontman van John Dear Mowing Club, organiseert in samenwerking met 't Paard van Troje een serie americana-avonden onder de noemer 'John Dear Mowing Club Presents...'. Tijdens de eerste avond in de kleine zaal van 't Paard van Troje trad Eilen Jewell op en verzorgde John Dear Mowing Club het voorprogramma. Dit resulteerde in een zeer gezellige warme en sfeervolle avond gevuld met de mooiste americana klanken

Melle's eerste succesvolle americana avond in ’t Paard

Melle de Boer, frontman van John Dear Mowing Club, organiseert in samenwerking met 't Paard van Troje een serie americana-avonden onder de noemer 'John Dear Mowing Club Presents...'. Tijdens de eerste avond in de kleine zaal van 't Paard van Troje trad Eilen Jewell op en verzorgde John Dear Mowing Club het voorprogramma. Dit resulteerde in een zeer gezellige warme en sfeervolle avond gevuld met de mooiste americana klanken. Een succesvol begin van een mooi initiatief.

Melle de Boer organiseert vanaf vandaag dus zijn eigen avonden in 't Paard met een steeds wisselende hoofdact en John Dear Mowing Club als vast voorprogramma. Vanavond nog in originele bezetting, maar tijdens de latere avonden zal alleen frontman Melle zelf de stabiele factor zijn en steeds aangevuld worden door bevriende muzikanten. “Met John Dear Mowing Club gaan we al een tijd mee en nu realiseerden we ons dat we niet echt verder kwamen”, licht Melle toe. “Daarnaast ga ik zelf vaak naar americana-avonden waar dan zeer weinig publiek op af komt, en dat is zo zonde want er spelen vaak hele goede artiesten. Daarom ben ik naar 't Paard van Troje gestapt met het voorstel hier een terugkerend concept aan te koppelen. Voor deze americana avonden ontwerp ik de posters waarvan je als bezoeker op de avond zelf een zeefdruk kunt kopen. Het is de bedoeling dat mensen straks zoiets hebben van, zo'n JDMW-presents avond was vorige keer erg leuk, laten we weer gaan.”

De kleine zaal van 't Paard van Troje is bij aanvang van John Dear Mowing Club meteen al zeer goed gevuld. Met zijn klaaglijke rauwe zang brengt Melle zijn liedjes zo vol emotie alsof hij het allemaal ter plekke weer beleeft. Liedjes over drank, liefde, het leven en alles wat daarmee samenhangt. Zijn lichaam beweegt en kronkelt mee met de emotie die via zijn vingers een uitweg weten te vinden naar de snaren op zijn gitaar. Typisch voor de schuchtere wat verward overkomende voorman zijn ook de rondslingerende A4-tjes met teksten en aantekeningen die verspreid rond zijn microfoonstandaard liggen. Bassist Rob Lagendijk en drummer Sean de Vries lijken vaak geen idee te hebben van wat er gaat gebeuren maar worden wel geacht op tijd in te springen. Hoewel toch het grootste deel van het publiek voor Eilen Jewell lijkt te komen weet Melle met zijn band de zaal goed op te warmen.

Dan schuiven de enkele cowboyhoeden in de zaal langzaam naar voren want het is bijna tijd voor Eilen Jewell. Zij is voor een uitgebreide Europese tour overgekomen vanuit Amerika. Haar vorige album 'Letters From Sinners & Strangers', waarin zij folk, country, western, jazz en blues moeiteloos wist samen te smelten, werd zeer goed ontvangen. Na een succesvol concert in 2008 is zij nu terug in 't Paard van Troje waar zij haar nieuwe album 'Sea Of Tears' komt promoten.

Haar verschijning doet denken aan die van een wat zwoele nachtclubzangeres uit de jaren zestig. Op staande bas wordt zij bijgestaan door Johnny Sciascia die met zijn vetkuif vanochtend nog in de fifties moet zijn wakker geworden. Hij vormt samen met drummer Jason Bleek de solide ritmesectie. En dan is er nog 'the great Jerry Miller' zoals Eilen haar gitarist introduceert. Miller speelde ooit met grootheden als B.B. King en Jimi Hendrix en steelt ook vanavond de show. Misschien wel iets te veel zelfs. Zijn gitaar staat wel erg luid en overschaduwt daardoor de rest. En dat is jammer en volkomen onnodig. Maar wat een instrumentbeheersing en wat een gevoel weet hij in zijn gitaarspel te leggen.

Naast haar eigen repertoire wordt er uitgebreid geput uit de onuitputtelijke country, jazz, western, folk en blueshistorie. Moeiteloos wordt een jazzy nummer afgewisseld door een country liedje gevolgd door een pure blues. Waarin Jerry Miller dan het ene na het andere briljante bluesakkoord uit zijn gitaar weet te toveren. Eilen is lief en weet de hechte aanhang vriendelijk toe te spreken. Als het einde van de avond nadert worden er vanuit de zaal steeds meer verzoekjes geroepen die stuk voor stuk worden ingewilligd. Na een toegift van helaas slechts één nummer is het dan uiteindelijk echt voorbij.

Melle kan tevreden terugkijken. Na deze succesvolle eerste avond is op 1 oktober alweer de tweede editie van John Dear Mowing Club Presents. Dan speelt The Handsome Family met uiteraard John Dear Mowing Club in het voorprogramma.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag