Halve finale Grote Prijs van Nederland rockt Halve finale Grote Prijs van Nederland rockt

The Cosmic Carnaval wint publieksprijs en finaleplek

, Kim Raven | Foto's: Samantha Stauttener

Halve finale Grote Prijs van Nederland rockt

The Cosmic Carnaval wint publieksprijs en finaleplek

Kim Raven | Foto's: Samantha Stauttener ,

Een lange avond vol met alle vormen van rock, op zaterdag 12 september in Speakers in Delft, kent één winnaar. Het Rotterdamse The Cosmic Carnival wint de publieksprijs en mag naar de finale van de Grote Prijs van Nederland op 12 december.

The Cosmic Carnaval wint publieksprijs en finaleplek

Een lange avond vol met alle vormen van rock, op zaterdag 12 september in Speakers in Delft, kent één winnaar. Het Rotterdamse The Cosmic Carnival wint de publieksprijs en mag naar de finale van de Grote Prijs van Nederland op 12 december.

Vier totaal verschillende bands doen mee in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie rock/alternative. De Rotterdamse band The Cosmic Carnival start als eerste. Ze vinden zelf dat ze klinken als “a universe-traveling amusement show bringing you a conscious arrangement of sound, color, form, movement and other elements in a manner that strikes the nerve of beauty.” Het is een mooie formatie van mooie mannen, ze zingen gevoelige liedjes, met een poprockdeuntje. Het klinkt goed, maar wel als veel van hetzelfde, toch winnen zij beide prijzen die er te winnen zijn. De jury noemt de band energiek en hun nummers waren de enige die jury echt raakten. Duidelijk is wel dat jury heel erg naar plaatsbaarheid gekeken heeft.

Neem nou de laatst spelende band, Bombay Show Pig. Een noise band uit Den Haag en omstreken die oorspronkelijk gevormd is voor een schoolproject. De gitarist, zanger en drumster zetten een goede show neer, maar plaatsbaar op alle podia is het niet. Ook zul je hen niet zo snel op de Nederlandse zenders horen. Ook het publiek krijgen ze niet echt mee, dus het is geen Grote Prijs materiaal, maar wel erg goed.

De beste band van de avond is toch The [New] Shining. Deze drie rockers hebben al veel podiumervaring, dat is te zien. Ze spelen strak. De nummers lijken op een kruising tussen U2 en Nirvana. Ze zijn erg goed op elkaar ingespeeld en rocken echt. Het geheel klinkt als een ervaren band, terwijl ze pas sinds 2006 bestaan. De nieuwste single ‘Shadowcast’ is een nummer dat echt in je hoofd blijft hangen. Soms gaan ze zo erg op in hun muziek dat ze vergeten dat er ook nog publiek is. Blijkbaar is het toch net even te alternatief voor de jury, maar plaatsbaar is het zeker.

Hetzelfde geldt voor de Rotterdamse Anni K, een band gevormd om de frontvrouw Annika. Overrompeld door het geluid wat uit haar komt, speelt de band leuke poprock liedjes, die soms wat weg hebben van het vroegere Peaches. Ze speelt met het publiek en zet een mooie show neer. Jammer dat de twee achtergrondzangeressen de hele tijd chagrijnig kijken en alle positieve energie van het podium naar beneden halen. Ze voegen eigenlijk niks toe, behalve bij het laatste nummer ‘What I want’. Als het hele optreden zo goed was als dit laatste nummer, dan waren zij vast door naar de finale.

Alle bandleden kijken met gespannen gezichten naar het optreden van het Rotterdamse Face Tomorrow wat ooit de publieksprijs won bij de Grote Prijs van Nederland. Ze spelen bijna alleen nummers van de nieuwste cd ‘In The Dark’. Het publiek vermaakt zich goed, maar wacht op het verlossende woord van de jury.

The Cosmic Carnaval wint beide prijzen die te winnen zijn deze avond. De publieksprijs BVO, Bier Voor Onderweg en een doosje paracetamol, en een plekje in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Blije gezichten van de band, en iets minder blije gezichten van de rest de bands. Maar zoals zanger Jelle van Face Tomorrow zei: “Altijd blijven doorgaan, dan sta je over een aantal jaar gewoon weer hier, het maakt niet uit of je wint of niet, als je doorgaat, kom je er wel.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag