‘Achter de schermen’ met Daan van der Bruggen ‘Achter de schermen’ met Daan van der Bruggen

“Make something out of nothing”

, Tino van Leeuwen

‘Achter de schermen’ met Daan van der Bruggen

“Make something out of nothing”

Tino van Leeuwen ,

Er wordt hard gewerkt achter de schermen van de Haagse popscene. Iemand die al lang bezig is en verantwoordelijk is voor vele evenementen in onze stad is Daan van der Bruggen, ook wel bekend als grootste drijfkracht van popcentrum Musicon. 3VOOR12 Den Haag hield een interview met hem.

“Make something out of nothing”

Er wordt hard gewerkt achter de schermen van de Haagse popscene. Iemand die al lang bezig is en verantwoordelijk is voor vele evenementen in onze stad is Daan van der Bruggen, ook wel bekend als grootste drijfkracht van popcentrum Musicon. 3VOOR12 Den Haag hield een interview met hem.

We doen een greep uit waar Daan allemaal bij betrokken is. Op zijn cv staan ondermeer: Kaderock, Blockparty, I Love Hip-Hop, North Sea Jam, Summertime Festival en breakdance-evenementen op de Grote Markt. Wat is de motivatie van Daan om dit allemaal te organiseren? “Ik wilde een boterham verdienen met iets waar ik honderd procent achter sta, en dat is dit geworden.” Voordat hij bij Musicon begon 15 jaar geleden - Daan heeft toen zelfs mee helpen bouwen - studeerde hij Tropische Bosbouw, maar zijn hart lag toch echt in de muziek.

Hoe gaat Daan te werk in het organiseren van een evenement? “Ik maak eerst een draaiboek, met daarin de planning voor de financiën, de medewerkers, de productie, de programmering en de publiciteit. Vervolgens voer ik deze uit.” In zijn werk heeft Daan dus constant te maken met andere mensen. Krijg hij wel eens weerstand? “Ja, soms gaat het wat moeilijk. Kaderock is bijvoorbeeld lastig gefinancierd te krijgen. Mijn werk is mensen te overtuigen.” Hoe zit het met subsidies? “Daar moet ik ver van tevoren mee beginnen. Vaak is een project al gestart voordat de subsidie rond is. Dat is altijd wel spannend.”

Wat zijn de muzikale helden van Daan? “Mike Patton, zanger van Faith No More, heb ik altijd wel gevolgd. Verder vind ik The Cardiacs, Jimi Hendrix en Led Zeppelin erg aangenaam om naar te luisteren.. Bijna alles wat goed gemaakt en oorspronkelijk is, kan ik waarderen. Overigens luister ik privé weinig muziek, ik zet eerder een film op” Qua Haagse bands noemt hij Burma Shave, Gruppo Sportivo en Orange Grove. “Die laatste is echt een band met een hedendaags geluid.”

Hoe vindt Daan de sfeer in de Haagse popscene? “Ik vind dat het een leuke groep van mensen is om tussen te werken. Het zijn sowieso mensen waar ik raakvlakken mee heb.” En over het geroddel? “Het maakt niet uit in welke scene je zit. Overal heb je groepjes. En dat die over die praat; dat is overal hetzelfde.”

Den Haag staat op de nominatie om in 2018 culturele hoofdstad te worden. Hoe kijkt Daan daar tegenaan? “Het is een goed punt om je als stad daarop te richten, ambities te kweken zeg maar. Alleen vind ik dat ook zonder wedstrijdelement Den Haag leefbaar en ambitieus moet zijn. Mensen zouden sowieso hun best moeten doen om er het beste van te maken.” Even later nuanceert hij: “Ik zie het als een toevoeging, als er dan meer mogelijk is.”

De toekomstplannen van Daan liggen uiteraard allemaal in de trant van de muziek. Hij wil voorlopig blijven werken voor Musicon. En hij zou weer eens in een bandje willen spelen. “Ik wil ook proberen andere mensen in de scene op weg te helpen. Iets vanuit een concept naar een hoger plan tillen, oftewel: ‘make something out of nothing’.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag