Haagse PopWeek 2009 belicht: Soul Sister Dance Revolution

“Er is geen formule voor muzikaal succes, er zijn alleen richtlijnen”

Remco van der Ham ,

In de aanloop naar de Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van de optredende acts. Zo vragen we onder andere naar hun mening over Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018, wie de bekendste muzikant van Den Haag is en met oog op het seminar wat de Haagse bands nog moeten leren. Vandaag is het de beurt aan Soul Sister Dance Revolution.

“Er is geen formule voor muzikaal succes, er zijn alleen richtlijnen”

In de aanloop naar de Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van de optredende acts. Zo vragen we onder andere naar hun mening over Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018, wie de bekendste muzikant van Den Haag is en met oog op het seminar wat de Haagse bands nog moeten leren. Vandaag is het de beurt aan Soul Sister Dance Revolution.

Voorheen ging de band door het leven onder de naam Coinage, maar tegenwoordig worden ze graag Soul Sister Dance Revolution genoemd. Zanger/gitarist Thomas van der Want: “We vinden eigenlijk dat Coinage een hele andere band is dan Soul Sister Dance Revolution, ook al zijn het dezelfde mensen. We zijn namelijk ook subtiel van genre veranderd. En een tijdje geleden kwamen we erachter dat niemand de naam Coinage een leuke naam vond. Eigenlijk zijn dat de twee redenen waarom we van naam zijn veranderd.” En waarom dan precies deze naam? “Het is niet serieus en de naam klinkt alsof je er op kan dansen. Dat is wat we willen als band, mensen schaamteloos laten dansen en hun eigen ‘John Travolta momentje’ bezorgen.”

Het is bijna een jaar stil geweest rondom de band, met een optreden op Club 3VOOR12 Den Haag als uitzondering. “We hebben eigenlijk niet heel veel gedaan, iedereen had het veel te druk met onbelangrijke dingen. Maar de laatste paar maanden zijn we echt bezig geweest met nieuw materiaal waar we echt als band achter staan.” Op een nieuwe plaat van de formatie moeten we waarschijnlijk nog even wachten. “Er zijn wel plannen om weer de studio in te gaan, maar we willen voorlopig vooral optreden. We gaan proberen ook zo nu en dan buiten Den Haag te spelen. Buiten Den Haag moet er natuurlijk ook gewoon gedanst worden en buiten de stad spelen heeft tot nu toe altijd leuke verhalen opgeleverd.”

Thomas draagt de Haagse PopWeek een warm hart toe. “Ik vind het persoonlijk een van de leukste dingen in Den Haag. Het is namelijk veel leuker op een paar avonden achter elkaar één of twee bandjes te zien, dan ergens de hele dag rond te banjeren. Tel daarbij op dat de Haagse PopWeek in de herfst is. Dat zorgt ervoor dat er nu wat meer te doen valt dan op de Grote Markt hangen.” Zelf treedt de band op in de Cremers. “Het wordt een dolle boel. We gaan gewoon lekker feesten en bijna alleen maar nieuwe nummers spelen. Live spelen we trouwens met Camiel Meiresonne op de toetsen. Hij zorgt ervoor dat de puntjes op de i staan en dat doet hij als geen ander, een van de weinige (zo niet de enige) die de band echt aan vult.” Zelf gaan ze ook nog wat bands bekijken. “Ik heb gehoord dat Starcatcher met nieuw materiaal bezig is, dus dat wil ik wel zien. Ook wil ik Splendid zien daar heb ik laatst een paar goede nummers van gehoord. Ook wil ik So What gaan bekijken, die vind ik altijd erg goed klinken.”

Den Haag is op dit moment druk bezig met het binnenhalen van de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ in 2018. Thomas weet wel wie Den Haag naar deze titel kan helpen. “Ik vind echt serieus dat de tv-Sinterklaas zijn intocht moet doen in Den Haag. Voor zover ik weet is dat nog nooit gebeurd. Ik vind dat Sinterklaas nou echt een stukje Hollandse cultuur is. Als je dat officieel naar Den Haag kan halen dan is Den Haag naar mijn mening echt Culturele Hoofdstad 2018. Sowieso ben je dan echt een cultuurstad, als je cultuur echt onder de mensen brengt.” Vanavond wordt in het Koorenhuis het seminar ‘So you wanna be a rock ’n roll star’ gehouden, maar Thomas heeft een ander idee hierover. “Volgens mij moeten wij als Haagse muzikanten er minder over gaan praten en het allemaal gewoon gaan doen. Ik ben er toch wel van overtuigd dat er geen formule is voor muzikaal succes, er zijn alleen richtlijnen.”

Chuck Deely heeft de Haagse Popprijs voor ‘Bekendste Muzikant van Den Haag’ gewonnen, maar wie vind Thomas eigenlijk de bekendste muzikant? “Onze gitarist Laszlo Barz, het is echt belachelijk hoeveel mensen hij kent (en andersom). Als je met hem gaat stappen moet je in elk café echt heel lang wachten omdat hij moet bijpraten met kennissen. Weet niet waarom dat komt waarschijnlijk omdat hij nooit vervelend is.” Welke award zou de band wel eens willen winnen? “Ik denk dat we ooit nog wel de award voor Beste Live Act willen winnen. Daar draait het naar mijn mening toch wel om, of je goed live speelt.”

Soul Sister Dance Revolution speelt op donderdag 22 oktober om 22.30 uur in de Cremers.