Haagse PopWeek 2009 belicht: Agganautz Haagse PopWeek 2009 belicht: Agganautz

“Wij gaan alles uit de kast halen”

, Jade Yorks

Haagse PopWeek 2009 belicht: Agganautz

“Wij gaan alles uit de kast halen”

Jade Yorks ,

In de aanloop naar de Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van de optredende acts. Zo vragen we onder andere naar hun mening over Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018, wie de bekendste muzikant van Den Haag is en met oog op het seminar wat de Haagse bands nog moeten leren. Als laatste is het de beurt aan Agganautz, voorheen bekend als Firefly.

“Wij gaan alles uit de kast halen”

In de aanloop naar de Haagse PopWeek, die van 15 tot en met 24 oktober plaatsvindt, belicht 3VOOR12 Den Haag een aantal van de optredende acts. Zo vragen we onder andere naar hun mening over Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018, wie de bekendste muzikant van Den Haag is en met oog op het seminar wat de Haagse bands nog moeten leren. Als laatste is het de beurt aan Agganautz, voorheen bekend als Firefly.

Firefly heet sinds een half jaar Agganautz. Deze doorstart betekent niet alleen een wijziging in de naam van de band, maar ook een aanvulling op de sound. Waar Firefly nog zalen vulde met drum ‘n bass geweld, draagt Agganautz een iets breder geluid uit waar ondermeer ook hardrock, breakbeat en electro in te herkennen is. “Onze muzikale interesses reiken veel verder dan drum ‘n bass alleen. Ook het aantreden van MC Quest One geeft een meerwaarde aan de sound”, aldus Putman.

Tot voor kort bestond de bezetting slechts uit Putman en zijn vrouw.  In 1997 kwam het muzikale project Firefly voor het eerst van de grond. Niet veel later bleek de samenwerking tussen het echtpaar zeer succesvol te zijn.  Zo won Firefly in 2004 de Grote Prijs van Zuid-Holland, stonden zij in het voorprogramma van Anouk en werd hun cd ‘Flight 070’ zeer positief door de landelijke pers in ontvangst genomen. Toch komt de naam Firefly niet tot nauwelijks voor in de recente bandomschrijvingen van Agganautz. Putman: “Hier hebben wij bewust voor gekozen. We willen dat mensen ons objectief beoordelen.”

De aanleiding voor de naamswijziging werd gegeven door een band uit Doetinchem die eveneens te boek staat onder de naam Firefly. “Zij dreigden met een proces, en omdat Benelux Merknamen slechts kijkt naar degene die zich als eerste bij hen heeft aangemeld en niet naar diegene die de naam het langst gebruikt, hadden wij geen poot om op te staan.” Met het nieuwe geluid en de nieuwe naam staat Agganautz dus voor iets nieuws. Het optreden op de Haagse PopWeek zal het tweede optreden worden onder de naam Agganautz. “Het is een goede plek om te spelen met veel publiek. We zullen dan ook alles uit de kast halen door onder meer alleen nieuwe nummers te spelen. Op dit moment leg ik nog de laatste hand aan de set die we 24 oktober zullen spelen.”

De beatprogrammeur kijkt erg uit naar het optreden van de Haagse PopWeek. “Het is een bijzonder evenement. De Haagse PopWeek is toch een soort dwarsdoorsnede van de Haagse popscene.” Putman had zich graag op verschillende dagen door het gevarieerde aanbod aan bands willen laten verassen, maar door het hebben van een fulltimebaan en de zorg van een zoontje, zal Putman alleen op de avond van het optreden een kijkje nemen bij andere acts. “Ik ga zeker even luisteren naar Splendid.”

Over de kansen van Den Haag om in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa te worden is Putman heel duidelijk: “Den Haag heeft veel laten zien dat het een grote speler is op globaal niveau. Er zijn zoveel goede Haagse bands en initiatieven als TodaysArt en State-X New Forms.” De verwijzing naar Den Haag in de nieuwe naam (‘Agga’nautz) is geen toeval. Ook bij Flight 070 werd naar Den Haag verwezen. “Onze binding met Den Haag is heel groot.  Naast het feit dat we er wonen, organiseren we ook regelmatig drum ‘n bass feesten in de stad zoals Haagenbasz en Basz in het Gras.”

Agganautz speelt op zaterdag 24 oktober tijdens de Haagse PopWeek finale om 01.35 uur in de grote zaal van ’t Paard van Troje.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag