Speakers met gemeente in gesprek over financieel tekort

Delfts poppodium in de problemen

Jessica de Korte ,

Poppodium Speakers heeft financiële problemen en de organisatie gaat volgende week met gemeente Delft in gesprek, op zoek naar een oplossing. “We zijn positief over de toekomst”, aldus directeur Gideon Rozendaal.

Delfts poppodium in de problemen

Poppodium Speakers heeft financiële problemen en de organisatie gaat volgende week met gemeente Delft in gesprek, op zoek naar een oplossing. “We zijn positief over de toekomst”, aldus directeur Gideon Rozendaal.

Een combinatie van het rookverbod, de recessie en een lage subsidie hebben het poppodium parten gespeeld. Sinds het tweede kwartaal van dit jaar begonnen de inkomsten te slinken. “Men merkt de crisis in de portomonnee en gaat dan toch minder snel naar een optreden toe”, legt Rozendaal uit. “Daarnaast wordt er minder aan de bar uitgegeven.”

Om meer rokers naar Speakers te trekken, werd eerder dit jaar een rokersruimte gebouwd, maar die had ‘niet het beoogde effect’. Rozendaal: “Normaal kun je zoiets terugverdienen, maar dat ging nu dus niet.” En de organisatie had al minder uit te geven dan ze wilde. Vorig jaar werd de subsidieaanvraag slechts gedeeltelijk gehonoreerd; in plaats van 150 duizend euro kreeg het poppodium 85 duizend euro. “We merken dat we tekort komen”, legt Rozendaal uit. “Bij die aanvraag was nog niet bekend hoe het rokersverbod zou uitpakken en de financiële crisis was nog niet terzake.”

Volgende week zal de organisatie met de gemeente in gesprek gaan. “Wij gaan kijken wat wij zelf voor ogen hebben en wat de gemeente vindt, in ieder geval willen we allebei een gezond poppodium”, aldus de Speakers-directeur. “We zijn positief over de toekomst.” Er is ook al contact gelegd met Heineken, waarvan het pand wordt gehuurd, om beter afnamevoorwaarden te bedingen. Een jaar geleden waren er nog problemen met Heineken, maar volgens Rozendaal zijn die ‘verleden tijd’.

Boven Speakers valt de financiële crisis ook op; de kantoren staan leeg. Dit staat echter los van het poppodium. De komende tijd worden volgens de Speakers-directeur ‘risico’s vermeden’, al blijft het moeilijk te weten welke bands te boeken. “Er zijn bands die eerder uitverkocht raakten, maar waar nu kaartjes voor overblijven”, zegt Rozendaal. “We besparen in ieder geval op publicatie, productie, techniek en personeel. Het wordt afwachten hoe het gaat lopen, maar we zijn verheugd over de steun vanuit de gemeente. Hoe meer mensen zich positief over ons uiten, hoe beter.”