Parkpop 2009 belicht: Triggerfinger Parkpop 2009 belicht: Triggerfinger

“Eerst rust, dan laten we het bommetje leeglopen”

, Jade Yorks

Parkpop 2009 belicht: Triggerfinger

“Eerst rust, dan laten we het bommetje leeglopen”

Jade Yorks ,

De Vlaamse band Triggerfinger wordt geroemd om haar sterke podiumperformance waar niet elk trommelvlies tegen bestand is. Het door critici bejubelde album ‘What Grabs Ya’, dat in maart vorig jaar is uitgebracht, brengt het drietal op de meest begeerde podia. Vorig jaar stonden zij onder meer op Pukkelpop en Lowlands, dit jaar ook op Rock Werchter.

“Eerst rust, dan laten we het bommetje leeglopen”

De Vlaamse band Triggerfinger wordt geroemd om haar sterke podiumperformance waar niet elk trommelvlies tegen bestand is. Het door critici bejubelde album ‘What Grabs Ya’, dat in maart vorig jaar is uitgebracht, brengt het drietal op de meest begeerde podia. Vorig jaar stonden zij onder meer op Pukkelpop en Lowlands, dit jaar ook op Rock Werchter. Zanger/gitarist Ruben Block: “We zijn net terug uit Canada. Daar hebben we vier shows gedaan. Voor nu staan Frankrijk, Duitsland en Nederland op het programma. Er zijn nog een aantal andere dingen hangende, maar dan kan ik nog geen uitspraken over doen.”

Block maakt een voorzichtige inschatting over de komst van een nieuw album. “Dat komt waarschijnlijk in het voorjaar van 2010. “We hebben al wat nummers klaar liggen die we eigenlijk voor het vorige album gemaakt hadden, maar die niet bij het geheel paste”, aldus Block. “Tijdens de schaarse repetities en thuis wordt er wel het een en ander geschreven. Ook tijdens soundchecks wil er weleens een nummer ontstaan. Zo hebben we onlangs in Duitsland tijdens een soundcheck van anderhalf uur een nummer geschreven.”

Wat betekent Parkpop voor jullie?
“Eigenlijk niks”, moet de zanger toegeven. “Ik ben er nog nooit geweest. Ik heb wel gehoord dat het heel groots is en ik vind het dan ook spijtig dat we na onze show meteen weg moeten voor een ander optreden. Ik had graag de band van Chrissie Hynde (The Pretenders) willen zien.”

Doen jullie iets speciaals voor jullie het podium opgaan?
“We doen niks bijzonders. Ik vind het vooral fijn om onder ons drieën te zijn. De bassist Polle speelt voor dj door plaatjes te draaien. Van hiphop tot country en metal, allemaal goede muziek. Met zijn drieën concentreren we ons met veel rust totdat we het bommetje op het podium laten leeglopen.”

Met welk eten kan de festival cateraar jou heel erg (on)gelukkig maken?
Het eten moet wel goed klaargemaakt zijn. Ik eet alles graag, maar als het heel de dag in die au bain-marie bakken staat en het met heet water wordt warm gehouden, denk ik toch van ‘uhmmm...’. Ik ben er een keer verschrikkelijk ziek van geworden. Ik houd vooral van gevarieerd eten; groeten en vlees. Dit terwijl ik ook niet vies ben van een hamburger! Een optreden is energieverslindend en daarom zorgen wij altijd dat we van te voren goed eten.”

Heb je een voorkeur voor een optreden op een festival of in een zaal?
“Het zijn twee heel verschillende dingen. In een zaal kan je iets meer sfeer creëren met de belichting en speel je vaak, in tegenstelling tot op een festival, de complete set. Op een festival krijg je vaak minder speeltijd en moet je een verkorte set spelen. Toch weet je nooit wanneer je een goed concert gaat spelen. Soms speel je onder de meest erbarmelijke omstandigheden goed. Dat is wanneer de ideale versies van de nummers gespeeld worden en er goed samengespeeld wordt. Je kan niet verwachten dat het publiek geniet als je jezelf niet amuseert.”

Welke artiesten, dood of levend zouden er op een festival spelen als jij de line-up zou bepalen?
“The Who, Howlin Wolf, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Bart Maris, George Jones, Little Feat. Moet ik nog verder gaan? Ik kan er zo nog tien opnoemen. Ze moeten dan wel samen over de line-up bekvechten. Ik geloof dat The Who en Jimi Hendrix eerder geruzied hebben over wie de headliner van, ik geloof het Montreal Jazz Festival, zou zijn. Uiteindelijk moest er een andere band tussen beide acts geprogrammeerd worden omdat het anders uit de hand zou lopen.”

Triggerfinger neemt sporadisch op locatie verschillende versies van het nummer ‘Soon’ op. Of Parkpop ook een eigen versie krijgt, weet de frontman nog niet. “We moeten maar even kijken of we genoeg tijd voor een toegift hebben”, aldus Block.

Triggerfinger speelt om 14.15 op het Jupiler Stage

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag