Parkpop 2009 belicht: Guus Meeuwis Parkpop 2009 belicht: Guus Meeuwis

“We rennen straks blousedichtknopend het podium op”

, Susanne Kooijman

Parkpop 2009 belicht: Guus Meeuwis

“We rennen straks blousedichtknopend het podium op”

Susanne Kooijman ,

Groots met een zachte G, zo heet de concertserie van Guus Meeuwis, maar zo zou je ook zijn carrière kunnen omschrijven. Van uitverkochte stadions tot grote festivals, alles heeft hij al meegemaakt. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem over zijn succes en het festivalgevoel.

“We rennen straks blousedichtknopend het podium op”

Groots met een zachte G, zo heet de concertserie van Guus Meeuwis, maar zo zou je ook zijn carrière kunnen omschrijven. Van uitverkochte stadions tot grote festivals, alles heeft hij al meegemaakt. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem over zijn succes en het festivalgevoel.

De concerten Groots met een zachte G brachten hem, naast Eindhoven, ook nog naar Heerenveen. Voor de gelegenheid had Guus zijn doorbraakhit ‘Het is een nacht’ vertaald naar het Fries. “Je kent het origineel, dus je weet waar je over zingt. Dat maakt het een stuk makkelijker. Daarnaast heeft mijn leraar Fries de tekst fonetisch voor me opgeschreven. Daarna is het natuurlijk aan mij om het te leren. Het Friese publiek reageerde erg verrast en enthousiast. Als je de beelden van de show terugziet, zie je dat ze zelfs meezingen! Ook de shows in Eindhoven waren heel leuk. Optreden in twee steden was een hele ervaring. We kijken er zeer gelukkig en tevreden op terug. Ik zou het ’t liefst nog een keer overdoen.” De concertreeks was zo succesvol dat het zeer waarschijnlijk volgend jaar een vervolg gaat krijgen. “We moeten nog even uitrazen van het vorige spektakel, maar het is zeker de bedoeling dat het volgend jaar doorgaat.”

Lang uitrusten zit er voor Guus en zijn band echter niet in. Er staat een hele tour gepland dat hem door heel Nederland zal brengen. “Deze zomer staan we nog op een aantal festivals, en daarna hebben we even vakantie. In oktober volgt er een theatertour door heel Nederland. We gaan naar zo’n vijftig theaters. We zien er heel erg naar uit.”

Het grote succes is volgens Guus ook niet goed te verklaren. “Ik heb geen idee hoe het komt dat we zo’n succes hebben en dat wil ik ook graag zo houden. Als je het gaat verklaren stelt het ineens misschien niks voor. We proberen elk jaar boven onszelf uit te stijgen. We stoppen daar veel energie en tijd in. En je moet er vooral veel lol in hebben. Wat dat betreft zijn alle clichés waar. Ik wou dat ik iets origineler kon zeggen, maar het is echt zo.”

Wat betekent Parkpop voor jou?
“We zijn zeer vereerd dat we op Parkpop mogen staan. We dachten elk jaar, als de lijst met spelende artiesten bekend werd gemaakt, dat het leuk zou zijn als wij ooit op Parkpop zouden spelen. Nu is dat dus het geval! We horen altijd goede verhalen van bevriende muzikanten. We hebben er veel zin in.”

Doe je nog iets speciaals voor je het podium opgaat?
“Je bedoelt een ritueel ofzo? Nee, daar doen wij niet aan. We komen zondag uit Tilburg, dus we moeten als een speer naar Parkpop. We rennen waarschijnlijk blousedichtknopend het podium op. Meestal nemen we een aantal glaasjes port en halen we drie keer goed adem. Dat is het wel. We doen niet aan grouphugs of eerst linkersok aan en dan de rechtersok aan. Dat is alleen maar tijdrovend en onhandig.”

Met welk eten kan de festivalcateraar jou erg (on)gelukkig maken?
“Rijst met prut, dat hoeft niet meer. Een ruime keus met verse, originele dingen zijn we al blij mee. Als het maar smaak heeft. Voor de artiesten is het niet eens zo belangrijk, maar vooral voor de crew. Die zijn er langer dan de artiesten en een goed gevulde crew is een blije crew.”

Heb je een voorkeur voor optredens op een festival of in een zaal?
“Ik heb eigenlijk geen voorkeur. Ik ben erg blij dat het allemaal naast elkaar kan. Een stadionshow kan weer de setlist voor een theatershow inspireren. Het motiveert, zeg maar. Het een versterkt het ander.”

Welke artiesten, dood of levend,. Zouden er op een festival spelen mocht jij de line-up bepalen?
“AC/DC, The Doors, Herman Brood. Het moet een stevig festival worden. En als rustpuntje tussen het geweld Simon & Garfunkel. Qua artiesten van nu zouden dat zijn The Kooks, Jeugd van tegenwoordig, Kyteman vind ik heel leuk en Boudewijn de Groot voor de mensen die wat rust willen.

Guus Meeuwis speelt om 20.15 uur op het Staedion Yellow Stage

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag