Parkpop 2009 belicht: Dana Fuchs

“Dit wordt mijn grootste publiek tot nu toe!”

Ferry Bovet ,

De Amerikaanse zangeres Dana Fuchs trad een jaar geleden voor het eerst in Nederland op (op Bospop) en werd hier met open armen ontvangen. Rock, blues, soul, het zit allemaal in haar muziek verweven. Dit jaar speelt ze op Parkpop en we legden haar een aantal festivalvragen voor. Maar eerst iets meer over Dana zelf.

“Dit wordt mijn grootste publiek tot nu toe!”

De Amerikaanse zangeres Dana Fuchs trad een jaar geleden voor het eerst in Nederland op (op Bospop) en werd hier met open armen ontvangen. Rock, blues, soul, het zit allemaal in haar muziek verweven. Dit jaar speelt ze op Parkpop en we legden haar een aantal festivalvragen voor. Maar eerst iets meer over Dana zelf.

“Ik ben al vrijwel mijn hele leven met muziek bezig, maar ik groeide op in het soort kleine plaatsjes in het zuiden van de VS waar er een beetje lacherig gedaan wordt als je dergelijke dromen hebt. Maar mijn oudere broer en zus hadden een bandje en speelden in alle lokale kroegen en dergelijke, waar ze maar konden. En vanaf mijn achtste jaar klom ik al op het podium en zong met ze mee. Het zat er al heel vroeg in, ik wist dat ik dit wilde doen. Vlak voor mijn 19e verjaardag trok ik richting New York. Gewoon in m’n eentje. Niks universiteit, ik ging voor de muziek. Binnen een jaar ontmoette ik mijn gitarist Jon Diamond. Hij was professioneel muzikant, speelde vijf keer per week met mensen als Joan Osborne. Met hem ben ik de Dana Fuchs Band begonnen.”

Dana speelde in een theaterproductie al eens de rol van Janis Joplin en ze is ook te zien in de film Across The Universe als Sadie. Deze film vertelt een verhaal aan de hand van songs van The Beatles. “De producer van de film had Jon en mij zien optreden en liet me op auditie komen. Ik had al eerder met haar gewerkt, maar bij de auditie liet ze niets merken. Dus na weken zenuwachtig bij de telefoon wachten, hoorde ik eindelijk dat ik de rol had gekregen, sterker nog: dat ze de rol speciaal voor mij had geschreven. Dus ze wist het allang en had mij gewoon laten zweten, ha ha. Het was erg leuk en als extra bonus kon ik twee van mijn idolen ontmoeten, Bono en Joe Cocker. En ik mocht bij Oprah komen!”

Wat betekent Parkpop voor jou?
“Ik heb gehoord dat het een heel groot festival is, waar wel 300.000 mensen op af kunnen komen, klopt dat? De Nederlandse muzikanten waar ik mee speel, gingen uit hun dak toen ze hoorden dat we op Parkpop zouden spelen. Dat is iets waar ze altijd al van gedroomd hebben!”

Doe je nog iets speciaal voordat je het podium op gaat?
“Ja, ik heb wel een soort ritueel. Ik moet sowieso alleen zijn en dan speel ik mijn favoriete muziek van dat moment. Nu ben ik helemaal weg van Al Green. Ik ga dan totaal op in de muziek en de tekst. Ik doe wat yoga – mijn yogamat gaat altijd mee. En dan ben ik er klaar voor!”

Met welk eten kan de festivalcateraar jou erg (on)gelukkig maken?
“Ik heb niet veel op met broodjes vlees. Ik wil altijd graag verse groenten, dat staat ook in mijn rider. In Duitsland vinden ze dat maar raar, maar in Nederland is het geen probleem. Een glaasje witte wijn smaakt mij ook wel.”

Heb je een voorkeur voor optredens op een festival of in een zaal?
“Festivals zijn erg opwindend, alles is groots. In zalen is het gewoon anders. Het is intiemer, ik vertel ook meer over de nummers. Ik geloof niet dat ik een echte voorkeur heb. Het gaat er mij om contact te leggen met het publiek en dat doe je dan op een andere manier. Op festival moet je uitreiken en is er een speciaal soort energie. In een zaal gebeurt het allemaal onder je neus.”

Welke artiesten, dood of levend, zouden er op een festival spelen als jij de line-up zou bepalen?
“Oh, ehh… Otis Redding, Jimi Hendrix, The Band, Janis Joplin, Queen… er zijn er zoveel! Aretha Franklin, Led Zeppelin, Rolling Stones. Het wordt een vierdaags gebeuren denk ik, ha ha. En ik speel er zelf ook hoor!”

Dana Fuchs speelt op de Jupiler Stage om 16.55 uur