Paard meets Grote Markt zorgt voor feest Paard meets Grote Markt zorgt voor feest

Dankzij The Polar Exploration Ship, Drive Like Maria en Elle Bandita

, Kim Raven en Peisam Tsang | Foto’s: Peisam Tsang en Jan Rijk

Paard meets Grote Markt zorgt voor feest

Dankzij The Polar Exploration Ship, Drive Like Maria en Elle Bandita

Kim Raven en Peisam Tsang | Foto’s: Peisam Tsang en Jan Rijk ,

Onder de noemer The Hague Festivals vinden er ook dit jaar een aantal optredens plaats op de PopHotSpot op de Grote Markt. Zaterdag 13 juni was het de beurt aan Paard meets Grote Markt met Declan de Barra onder begeleiding van Floris te Boekhorst, The Polar Exploration Ship, Creature With The Atom Brain, Drive Like Maria en Elle Bandita. Oftewel van laat in de middag tot laat in de avond gratis muzikaal vermaak. En de zon doet ook z’n uiterste best.

Dankzij The Polar Exploration Ship, Drive Like Maria en Elle Bandita

Onder de noemer The Hague Festivals vinden er ook dit jaar een aantal optredens plaats op de PopHotSpot op de Grote Markt. Zaterdag 13 juni was het de beurt aan Paard meets Grote Markt met Declan de Barra onder begeleiding van Floris te Boekhorst, The Polar Exploration Ship, Creature With The Atom Brain, Drive Like Maria en Elle Bandita. Oftewel van laat in de middag tot laat in de avond gratis muzikaal vermaak. En de zon doet ook z’n uiterste best.

De opener van vandaag is Declan de Barra. Deze Ierse man zorgt voor een heel fijne sfeer op de Grote markt. Vandaag wordt hij begeleidt door de uit Groningen afkomstige Floris te Boekhorst (Tamango-orkest Meindert Talma) op cello. De singer-songwriter maakt gevoelige liedjes met een dijk van een stem. De terrasjesmensen genieten zichtbaar. De vergelijking met Jeff Buckley hoor je ook vaak. De grapjes tussen de nummers door worden niet door iedereen gewaardeerd, maar als achtergrondmuziek op een terras is het in ieder geval geweldig. Dit is een heel mooi en rustig begin van de avond, al verdient Declan eigenlijk een echt luisterend publiek, want terrasjes zorgen voor een hoop geroezemoes. (KR)

The Polar Exploration Ship moet deze middag ook spelen voor zittend publiek en doet dat met verve. De band laat nummers horen van de, in maart bij V2 verschenen, cd ‘The White Hour’. Vanaf het eerste moment knallen de liedjes stevig door de boxen. Als het publiek nog niet wakker was, dan wordt ze nu wel op een aangename manier goed wakker geschud. Sinds de komst van gitarist Gijsbert Diteweg, die de plek heeft ingenomen van Willem Mulock, staat het geluid van The Polar als een huis. De band die verder bestaat uit Selwyn Slop, Mark Bubberman, Peter van der Meer en Lennart Bess, lijkt een onlosmakelijke eenheid te zijn, geeft elkaar de ruimte en het speelplezier is zichtbaar aanwezig. Je kan merken dat de mannen naar elkaar luisteren en echt bezig zijn met muziek maken en voelen. Soms doet het denken aan Motorpsycho en aan Sonic Youth, maar niet in negatieve zin. Als je meegezogen wordt met de muziek kan je maar geen genoeg krijgen van de lange instrumentale stukken. En dat terwijl The Polar afsluit met een vijftien minuten durend nummer! De band heeft een enorme groei meegemaakt. Kwestie van dat vast te houden en de rest van de wereld overtuigen. Gelukkig mag TPES binnenkort weer in de regio op herhaling komen en wel op het Plein Open festival op 25 juli. Voor diegenen die de band nog niet gehoord of gezien hebben een absolute aanrader. (PT)

De naam van de Belgische band Creature With The Atom Brain komt van een beruchte science fiction horror B-film uit 1955. Het programmaboekje van vandaag spreekt van garage rock ‘n roll op z’n Belgisch. De stoelen en tafels op het terras worden vlak voor het optreden opgeruimd, maar e Grote Markt is nog heel leeg. Het is natuurlijk etenstijd en echt bekend is Creature With The Atom Brain nog niet. De band is goed op elkaar ingespeeld, maar de bandleden staan ietwat stijf op het podium en er is niet echt een show. De zang valt zelfs een beetje weg bij de rest van het geoliede geluid. Technisch is het geweldig, maar het gehele plaatje zorgt voor een saai gevoel. Er is geen show, geen beweging en de zang pakt je niet. Maar deze band heeft wel potentie, want zo goed op elkaar ingespeelde bandleden zie je niet vaak. (KR)

Ietsje later dan gepland gaat Drive Like Maria van start met een intro die niet helemaal goed door iedereen wordt begrepen. Zanger Bjorn Awouters zit dan nog achter het drumstel, te zingen en schreeuwen en trekt de meest onmogelijke gezichten, zijn wangen gloeien rood op. Gitariste Nitzan Hoffmann scheurt van links naar rechts over het podium met haar donkere haren van voor naar achter zwiepend. En bassist Robin van Saaze bast of zijn leven ervan afhangt en staat ook geen moment stil. Het trio zorgt voor een enorme dosis energie en dat slaat ook over naar de dichtstbijzijnde pit. Een dag tevoren stond DLM nog als supportact voor ZZ Top in Brussel, diezelfde middag komt ze vers van Beeckestijnpop en binnenkort staat ze als supportact voor AC/DC. En dat is nog maar een klein topje van de ijsberg, want het gaat hard met de band. De muziek, die nog het beste lijkt op Queens of the Stone Age en Foo Fighters, slaat goed aan. Het nummer ‘I’m on a train’ is erg  catchy. Tussendoor laat de band horen ook niet vies te zijn van een bluesballade. Ondertussen is Bjorn vanachter de drums gekropen en hangt mimisch sterk kijkend aan de microfoon. Nitzan soleert er hier en daar op los, al kan dat technisch nog veel strakker. Als Drive Like Maria wordt teruggehaald voor een toegift, speelt ze ‘Paper planes’ van M.I.A. Geweldig hoe het nummer helemaal is omgebogen tot een rock ‘n roll nummer. Zelfs de tekst is lichtelijk aangepast en de bandnaam is erin verweven, geniaal. (PT)

De afsluiter van de avond, Elle Bandita, zorgt voor een bomvolle Grote Markt. Het publiek heeft zin in een rockfeestje, en dat gaat de Rotterdamse Elle Bandita regelen. Deze band is gevormd rond frontvrouw Ryanne, die je misschien nog kent van Bad Candy. De rest van de band is mannelijk. Technisch is de band een stuk minder dan bijvoorbeeld Creature With The Atom Brain, maar de show maakt dat allemaal goed. Een feestje wordt het. Er ontstaan zelfs pits in het voorste gedeelte van het publiek. Jammer dat er soms wat stiltes vallen doordat Elle ‘even moet stemmen, je weet toch’. Het publiek roept dan bij de zoveelste keer ook ‘spelen!’. De bandleden hebben het goed naar hun zin en rocken lekker door. Het concert eindigt met een feestje met een gedeelte van het jonge publiek op het podium. (KR)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag