Energiek afscheid Osdorp Posse in Speakers Energiek afscheid Osdorp Posse in Speakers

Scherp, hard, ruw, grof, rauw en rebels tot het eind

, Tino van Leeuwen

Energiek afscheid Osdorp Posse in Speakers

Scherp, hard, ruw, grof, rauw en rebels tot het eind

Tino van Leeuwen ,

De ware muziekliefhebber zal het niet zijn ontgaan: Osdorp Posse stopt ermee. Nu ze twintig jaar bestaan, vinden ze het tijd om de handdoek in de ring te gooien. Podium Speakers in Delft ontving de mannen afgelopen vrijdag 12 juni en dat bracht vele fans op de been. Niet alleen Osdorp Posse stond op het programma; ook rappers Jerome XL, Jason en Casto deden hun ding. Het werd een energieke happening.

Scherp, hard, ruw, grof, rauw en rebels tot het eind

De ware muziekliefhebber zal het niet zijn ontgaan: Osdorp Posse stopt ermee. Nu ze twintig jaar bestaan, vinden ze het tijd om de handdoek in de ring te gooien. Podium Speakers in Delft ontving de mannen afgelopen vrijdag 12 juni en dat bracht vele fans op de been. Niet alleen Osdorp Posse stond op het programma; ook rappers Jerome XL, Jason en Casto deden hun ding. Tussen de optredens door draaide DJ MistaSweet muziek uit de hiphopunderground, ondersteund met beelden die op een scherm geprojecteerd werden. Het werd een energieke happening.

DJ MistaSweet heeft de eer de avond te openen met een set vol pure hiphop. Op dat moment zijn er nog niet veel mensen in de zaal. Wanneer Jerome XL het podium opkomt, is het binnen no time twee keer zo druk. Wel terecht trouwens, want Jerome Levy - zoals hij in het echt heet - maakt grote indruk met zijn expressieve show. Tussen de nummers door geeft hij een dikke middelvinger naar Extince, wiens portret is geschilderd op de zijmuur van Speakers. Jason en Casto rappen ook nog een nummertje mee. Minpunt van het optreden is dat te teksten slecht verstaanbaar zijn.

Laatstgenoemde rappers geven even later hun eigen show van ongeveer een half uur. De twee doen al een tijdje het voorprogramma van Osdorp Posse en hebben in het verleden al vele zalen op zijn kop gezet. Hun felle en tegelijkertijd humoristische teksten vallen in de smaak bij het publiek. Een serieuze toon wordt echter gezet als de beeltenis van Extince ter sprake komt. Net als Jerome XL geven ze Extince er van langs. Daarnaast krijgt heel Top Notch, het Nederlandse hiphoplabel waar toch wel de meest grote hiphopnamen geherbergd zijn, een veeg uit de pan.

De energie in de zaal komt tot een hoogtepunt als Osdorp Posse het podium betreedt. Def P en zijn kameraden openen met de track ‘Hardcore blijft!’ en zetten daarmee gelijk de toon voor de rest van de show. Harde, ruwe, vuige teksten zetten de zaal volledig op zijn kop. Nummers als ‘Tegenstrijd’, ‘Commerciële aids’ en ‘Steek ‘m op’ worden beantwoord met springen en pogoën, waarbij her en der joints aangestoken worden. Een lastige taak voor de security om de mensen aan te spreken op hun illegale rookgedrag, want telkens verschijnt weer ergens anders een rookwalm.

‘Moordenaar’ en ‘Origineel Amsterdams’, de twee bekendste anthems van de Posse, worden door iedereen luidkeels meegebruld. Er is even een rustpuntje in de show als Def P een monoloog houdt over de onlangs gehouden EU-verkiezingen. Ook de harde uithalen naar Extince ontbreken niet. Slotnummer ‘Afscheid’, speciaal geschreven voor hun allerlaatste tournee, laat de zaal in extase achter. Het publiek wil uiteraard een toegift en na diverse aanmoedigingen uit de keel van Jason komen ze inderdaad terug met twee nummers. Hierna is het gedaan en keert de rust weer terug in Speakers.

Terwijl officieel de afterparty begonnen is, kopen veel mensen een T-shirt of een cd-single, die uitgestald staan bij de merchandise stand. De muziek van Osdorp Posse leeft in elk geval voort en zal bij velen in hun hart gegrift staan. Maar het afscheid is ook met een reden, zoals Def P onlangs de media berichtte: “We willen er mee stoppen op een moment dat we onszelf nog steeds waar kunnen maken, zodat de Osdorp Posse ook herinnerd zal worden als dat wat we altijd zijn geweest: Scherp, hard, ruw, grof, rauw en rebels tot het eind.” En zo is dat! Def P, het ga je goed gozer.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag