Den Haag Culturele Hoofdstad 2018 Den Haag Culturele Hoofdstad 2018

Ambitieuze plannen gepresenteerd

, Remco van der Ham

Den Haag Culturele Hoofdstad 2018

Ambitieuze plannen gepresenteerd

Remco van der Ham ,

In 2013 wordt besloten welke Nederlandse stad zich in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen. De Gemeente Den Haag heeft de grote ambitie om deze positie in 2018 in te nemen en gaf het Atelier DHCH2018 de opdracht om hiervoor de eerste plannen op te stellen. Gisteravond werd het rapport hierover gepresenteerd onder de naam ‘Recht op Cultuur’.

Ambitieuze plannen gepresenteerd

In 2013 wordt besloten welke Nederlandse stad zich in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen. De Gemeente Den Haag heeft de grote ambitie om deze positie in 2018 in te nemen en gaf het Atelier DHCH2018 de opdracht om hiervoor de eerste plannen op te stellen. Gisteravond werd het rapport hierover gepresenteerd onder de naam ‘Recht op Cultuur’.

Volgens het rapport van DHCH2018 heeft Den Haag op cultureel vlak veel te bieden aan Europa, maar is het rijke cultuuraanbod nog niet bij iedereen bekend. Den Haag staat ten onrechte bekend als een deftige en saaie ambtenarenstad waar weinig te beleven is. Door het worden van Culturele Hoofdstad van Europa is er een uitgelezen kans om dit achterhaalde beeld bij te stellen. Bij de plannen van DHCH2018 worden bijvoorbeeld beeldende kunst, theater, dans, literatuur, foto, film en klassieke muziek betrokken, maar ook de Haagse popmuziek heeft een prominente plek.

In het rapport worden verschillende plannen gepresenteerd voor 2018. Zo wil men een jaar lang podia plaatsen op het Malieveld, Scheveningen, het Zuiderpark en in de Hofvijver. Ook heeft men het over popconcerten op het strand of het Norfolkterrein, een urban festival in Surf City The Hague, een Europese editie van The Hague Jazz en ook het Walk The Line showcasefestival. Een reizend podium zal in 2018 de stadsparken en stranden van Den Haag aandoen.

Ook in de aanloop naar 2018 zal er al veel geïnvesteerd worden in cultuur in Den Haag. De Bickhorst dient een hotspot voor creatief Europa en een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, architecten, muzikanten, theatermakers, dansers en publiek te worden. Volgens Wim van Krimpen, Ateliermeester DHCH 2018, is er zo’n honderd miljoen euro nodig om al zijn plannen uit te kunnen voeren. In het najaar zal ook de Haagse Gemeenteraad zich over de plannen buigen.

Ook Malta zal in 2018 Culturele Hoofdstad zijn, waarmee Den Haag veel mogelijkheden zien voor uitwisselingen. Voor Nederland zijn, behalve Den Haag, ook Almere, Breda, Maastricht en Utrecht kandidaat om Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag