De Droomdenkers verrassende winnaar voorronde Werfpop De Droomdenkers verrassende winnaar voorronde Werfpop

Programmering Leids festival bekend gemaakt

, Angie van Huijzen

De Droomdenkers verrassende winnaar voorronde Werfpop

Programmering Leids festival bekend gemaakt

Angie van Huijzen ,

Zaterdag 30 mei kon je weer eens genieten van een talentenwedstrijd en dit keer in het LVC te Leiden. Op deze avond namen drie bands deel aan de voorronde voor Werfpop. Slechts één band zou het overleven en mag als openingsact op 12 juli optreden op het Leidse feestje. Ook is inmiddels de rest van het programma bekend gemaakt, en zijn er optredens van Infadels, Voicst, Napalm Death, Rigby, The Death Letters en Dio & The Madd.

Programmering Leids festival bekend gemaakt

Zaterdag 30 mei kon je weer eens genieten van een talentenwedstrijd en dit keer in het LVC te Leiden. Op deze avond namen drie bands deel aan de voorronde voor Werfpop. Slechts één  band zou het overleven en mag als openingsact op 12 juli optreden op het Leidse feestje. Ook is inmiddels de rest van het programma bekend gemaakt, en zijn er optredens van Infadels, Voicst, Napalm Death, Rigby, The Death Letters en Dio & The Madd.

De eerste band die het podium betreedt is Pollution. Deze band doet denken aan de eerste Back to the Future film, waarin Michael J. Fox het nummer Johnny B. Goode speelt. Behalve dat de muziek hier erg aan doet denken, kun je de performance ook wel op die manier zien. Het is een beetje Jimmy Hendrix-achtige rockmuziek in een modern jasje gegoten. Deze Leidse band treedt op met een ongebruikelijke vijfde man, die met zijn saxofoon alleen maar een positieve toevoeging aan het optreden geeft. Hoewel de avond nog vroeg is weet de band toch een goede indruk achter te laten. Ook de jury is duidelijk onder de indruk van hun performance.

Terwijl de tweede band, Karma’s Kitchen, bezig is met hun spullen opzetten op het grote podium, treedt op een verhoging in de zaal een andere band op boven het publiek. Dit is vooral een beetje relaxte, spacy loungemuziek die compleet geïmproviseerd wordt en is dus ook lekker om te horen terwijl je wacht. Deze band, The Incredible Stacks, heeft al twee keer eerder op Werfpop gestaan en wordt nu dus ingezet om de pauzes te verzorgen.

Zodra de tweede band van de avond klaarstaat om te beginnen, is het in de zaal al een heel stuk drukker geworden. Karma’s Kitchen weet de hele zaal met zich mee te slepen en speelt erg energieke, vrolijke feelgoodmuziek die een beetje als jaren ’80-’90 pop klinkt. Je begint spontaan mee te bewegen als je de muziek hoort. Ook de performance van deze mannen helpt daarbij, want ze zijn all over the place, wat het nog energieker lijkt te maken. Deze jongens hebben een goed optreden weten neer te zetten en ze weten hierbij zelfs nog wat verscheidene complimenten uit de jury te ontlokken.

Na opnieuw een relaxt tussenoptreden van The Incredible Stacks, gaan we door met de laatste band van de avond, namelijk De Droomdenkers. Dit hiphopduo kent elkaar al sinds de jaren ’80 en brengt zeker wat bekendheid in de muziek, maar desondanks heeft de jury wel enkele punten van kritiek. Je hoort er duidelijk iets in van Lange Frans en Baas B en daar kun je het ook wel het beste mee vergelijken. Net als Lange Frans en Baas B, heeft dit duo veel maatschappelijk gebonden teksten, die alleen zo nu en dan niet al te geweldig te verstaan zijn. Maar hier maken de mannen ook meteen gebruik van door hun Leidse accent extra te benadrukken. Het optreden zelf was wat ongewoonlijk voor hun doen, want ondanks ze normaal gesproken maar met zijn tweeën spelen, hebben ze dit keer een hele band erbij. Dit werkt ook zeker in hun voordeel, want de podiumpresentatie van De Droomdenkers is wel ietwat stijfjes en voorspelbaar. Dit zijn dan ook enkele criteriapunten die de jury opnoemt.

Na het laatste optreden gaat de jury overleg, wat zeker een uur duurt, maar gelukkig kun je in de tussentijd opnieuw genieten van The Incredible Stacks. Als de jury terugkomt met hun uitslag, is de spanning bijna niet meer te houden. Na alle drie de bands van de avond nog even genoemd te hebben, komt de jury met de winnaar van de avond, namelijk: “De Droomdenkers”. De laatste band van de avond, die toch wel de meeste kritiek krijgt, heeft de wedstrijd gewonnen en speelt als openingsact op het Werfpopfestival van dit jaar.

Ook is inmiddels de rest van het programma bekend gemaakt. Hieronder zie je het tijdschema van Werfpop 2009:
13.30-14.00 uur De Droomdenkers
14.00-14.30 uur Klavan Gadjé
14.30-15.00 uur theFringe
15.00-15.50 uur Rigby
16.00-16.50 uur Dio & The Madd
17.00-17.50 uur The Death Letters
18.00-18.50 uur Maikal X
19.00-19.50 uur Antwerp Gipsy Ska Orkestra
20.00-20.50 uur Napalm Death
21.00-21.50 uur Voicst
22.00-23.00 uur Infadels

Op het achterveld zijn diverse dj’s van Cosmic Combination te zien en te horen. Resident dj's en organisatoren van het eerste uur Floor (Yucka), Rob (Bor), Jan Jaap (Jay) en Sander (Xebeche) hebben zich tot doel gesteld om kwalitatief hoogstaande en betaalbare psychedelische trance feesten te organiseren in en rond hun thuishaven, Leiden.
13.30-15.00 Dunya Soundsystem (world music)
15.00-16.30 Jay (chill & upbeat)
16.30-18.00 Xebeche (progressive)
18.00-19.30 Yucka (psychedelic)
19.30-21.00 Bor (full-on)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag