Voorbeschouwing Plein Open 2009

De redactie blikt terug op 15 jaar Plein Open

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

Dit weekend is het zover; de vijftiende editie van het festival Plein Open. Op het Spuiplein en de Turfmarkt zijn vanaf 14.00 uur de meest uiteenlopende acts te zien, waarna we om 23.00 uur richting de Grote Markt kunnen voor Plein Binnen. De redactie van 3VOOR12 Den Haag loopt ook al enkele jaren rond op het festival en blikt in deze voorbeschouwing terug op het verleden van Plein Open, maar kijkt ook naar het heden en de toekomst.

De redactie blikt terug op 15 jaar Plein Open

Dit weekend is het zover; de vijftiende editie van het festival Plein Open. Op het Spuiplein en de Turfmarkt zijn vanaf 14.00 uur de meest uiteenlopende acts te zien, waarna we om 23.00 uur richting de Grote Markt kunnen voor Plein Binnen. De redactie van 3VOOR12 Den Haag loopt ook al enkele jaren rond op het festival en blikt in deze voorbeschouwing terug op het verleden van Plein Open, maar kijkt ook naar het heden en de toekomst.

De grootste Plein Open-veteraan is oud-hoofdredacteur van 3VOOR12 Den Haag Cok Jouvenaar. “Van de eerste twaalf jaar stegen vooral de edities van 1997, 1998 en 2000 boven zichzelf uit. The Parlour, Nuff Said, Blo.Torch en de optredens van NAOP en Dyzack waren echte hoogtepunten.” Ook Tino van Leeuwen is een regelmatige bezoeker van het festival. “In de 15-jarige geschiedenis van Plein Open ben ik heel wat jaren wezen kijken. Acts die me het meest zijn bijgebleven zijn Peblab, Hallo Venray, Ghiu en Suns Of Ra. Tino stond zelf ook meerdere keren op het festival. “Om precies te zijn in 1997, als tussenact op het grote podium, en een jaar later op het kleine podium achter. Wat ik me kan herinneren is dat er toen dusdanig veel wind stond dat mijn monitoring via een omweg bij me terechtkwam en mijn zang daardoor niet goed meer te controleren was. Dit had tot resultaat dat ik continu vals leek te zingen.” In 2007 stond Tino ook nog op Plein Binnen in Café September.

Leontine de Reede: “Plein Open heeft een vaste plek in mijn agenda omdat ik houd van de variatie die dit festival brengt met shows van de meest uiteenlopende acts. Het jaar dat ik het festival zelf presenteerde op het Plein, in 2006, was ook een dag waarop de omliggende horeca klaagde over geluidsoverlast en Jawat!, die klaagde over de duur van zijn show met een ruzie met de stagemanager en het 'opruien' van het publiek als gevolg. De rapper moest de gemeente een brief schrijven, maar of hij dat ooit heeft gedaan? Ik ging voldaan naar huis die avond, trots met een watervaste krabbel van Cypher op mijn bovenarm.” Remco van der Ham: “De eerste keer dat ik op Plein Open was, was volgens mij in 2002 met optredens van onder andere Lianan Shee en Bagga Bownz (toen nog in de originele bezetting met Andy Ninvalle). Dat was een mooie editie. Sindsdien ben ik bijna elk jaar wel geweest.”

Het festival is in de loop der jaren regelmatig van locatie veranderd. Ron van Varik: “Het festival heeft over een aantal Haagse pleinen gezworven om nu een stek te hebben gevonden op het Spuiplein. Niet meteen de gezelligste locatie voor een festival, zeker als het weer tegenzit. Dan veranderd het Spuiplein in een winderig tochtgat.” Ook bij Cok heeft het Spuiplein geen voorkeur als locatie. “Dat is toch echt een grote makke. Op de één of andere manier is hier geen sfeer.”

Remco: “Het goede aan Plein Open is ook dat veel ‘beginnend’ Haags talent een plek krijgt op het hoofdpodium.” Ron: “Ook zijn er jaarlijks wat publiekstrekkers geboekt die een bezoek net wat interessanter maken.” Toch is er ook kritiek. Cok: Ik heb Plein Open diverse jaren medegeorganiseerd en gepresenteerd. Het viel me toen op dat Plein Open is ingehaald door de tijd. Ooit ontstaan om bandjes een kans te geven, maar de laatste jaren worden we doodgegooid door festivals met hetzelfde concept. Terwijl festivals als Kaderock en Schollenpop succesvoller werden ging Plein Open een moeilijke tijd tegemoet maar probeert zich te revancheren door vorig jaar Beef en dit jaar Ziggy en Pete Philly op de bill te zetten.” Remco: “Het festival zat inderdaad een tijdje in een dip, maar sinds vorig jaar zit er wel weer een stijgende lijn in. Met de programmering van dit jaar heeft Plein Open zich absoluut overtroffen en is het zeker een jubileum-editie waardig. Acts als Pete Philly & Perquisite, Ziggi & The Renaissance Band, Aux Raus, Orange Grove, Elektrovolt en The Polar Exploration Ship gaan absoluut voor een feestje zorgen.”

Ook Leontine heeft er weer zin in. “Met de line-up van 2009 wordt een bezoek aan Plein Open weer een van de leukste dagen van het jaar.” Tino kan er helaas niet bij zijn dit jaar. “Ik heb zelf een optreden in Duitsland. Als ik wel had gekund, dan zou ik zeker een kijkje zijn gaan nemen bij Pete Philly & Perquisite, Aux Raus en Starcatcher. Dat het erg goed gaat met deze laatste band is reeds bekend en wie weet gaat het hen na hun optreden op Plein Open nog meer voor de wind!” Ron: “Op naar de 25e editie met Di-rect als slotact.”