Verslag Vlietpop 2009; de vrijdag

Band Zonder Banaan zorgt voor geslaagd feestje

Linda Bruggeman | Foto’s: Ramond Jaggessar, Raymond Nieuwenburg en Ron van Varik ,

Aan de vooravond van de 25e editie van Vlietpop, vrijdag 3 juli, werd er ter ere van het jubileum een extra feestje gegeven. Op het programma stonden de Leidschendamse Bluesband, Stud Muffins, Memphis Maniacs en de welbekende feestband Band Zonder Banaan.

Band Zonder Banaan zorgt voor geslaagd feestje

Aan de vooravond van de 25e editie van Vlietpop, vrijdag 3 juli, werd er ter ere van het jubileum een extra feestje gegeven. Op het programma stonden de Leidschendamse Bluesband, Stud Muffins, Memphis Maniacs en de welbekende feestband Band Zonder Banaan.

Vlietpop heeft ervoor gekozen om het jubileumfestival te laten openen door een lokale band. Als de Leidschendamse Bluesband representatief is voor het niveau van de bands in Leidschendam, dan is er in 25 jaar nog niet veel geleerd. De bandleden staan statisch op het podium en laten onder andere een tenenkrommende versie horen van de bluesklassieker 'Still got the blues' van Gary Moore. Ook andere covers zoals 'Gloria'  van Them en 'Get ready' van Rare Earth komen voorbij. Het is niet vreemd dat het publiek op grote afstand blijft staan kijken.

Van de band Stud Muffins is het beslist niet de eerste keer dat ze op het Vlietpop podium staan. Regelmatig wordt beweerd dat Stud Muffins aan de vooravond van hun doorbraak staan. In de vooravond van Vlietpop laten ze zien waarom dit zo is. In rap tempo komen nummers voorbij als 'Putting out the light'  en 'I gave her water'. Ook durft de band met een aantal langzame bluesballads te laten zien waar ze voor staan. Ed Struijlaart (zanger en gitarist) laat met dit soort nummers zien welke kwaliteiten hij heeft. Met veel gevoel en passie speelt de band zijn nummers. De set wordt afgesloten met het nummer 'Use your sense'.

Jazzballet is vet, Band Zonder Banaan ook! Een volle tent, lekker weer, drank en BZB is DE formule voor een geslaagd feestje. Dat bewijst BZB ook vanavond op Vlietpop weer. Nummers als 'Vrijgezel', 'Jazzballet', 'Een voor allen', 'Stukkie lopen' en 'Een zee van tijd'  passeren de revue. De liedjes grijpen terug naar het dagelijks leven, wat het allemaal erg herkenbaar maakt. De nummers hebben volgens zanger Fred van Dijk geen enkele boodschap, op één nummer na: ‘Nooit meer nuchter’. Lekkere muziek, knappe koppen en een kilt, wat wil je nog meer? Met veel Schotse invloeden viert Vlietpop samen met Band Zonder Banaan het jubileumfeestje. Het wordt voor Memphis Maniacs nog een hele klus daar overheen te gaan.

En de band Memphis Maniacs overtreft Band Zonder Banaan duidelijk niet. Het zijn goede muzikanten en ze hebben allemaal leuke pakjes aan, maar missen de chemie met het publiek. De organisatie had er beter aan gedaan om BZB en Memphis Maniacs in de programmering om te wisselen. Dat had gezorgd voor minder lege plekken in de tent en het ultieme jubileumfeest. De dj's Ferry en KB maken het feestje van de vrijdagavond af.