Veredelde soundcheckavond in Bazart

Bands spelen voor lege zaal

Susanne Kooijman | Foto’s: Margriet Wagner ,

Woot en TheDarko, twee indierockbands van niveau. Dat stond er op het programma vrijdag 17 juli in Club Bazart. Met een onaangekondigde derde band, technische problemen en een praktisch lege zaal kan de avond helaas geen succes worden genoemd.

Bands spelen voor lege zaal

Woot en TheDarko, twee indierockbands van niveau. Dat stond er op het programma vrijdag 17 juli in Club Bazart. Met een onaangekondigde derde band, technische problemen en een praktisch lege zaal kan de avond helaas geen succes worden genoemd.

Op de website van Bazart staat mooi vermeld: aanvang 21.00 uur. Prima tijd om te gaan rocken. Maar dat blijft helaas uit. Veel vragende gezichten van medewerkers en bandleden. Waar is TheDarko? Die vraag houdt de gemoederen bezig voor minstens een uur. Als om 22.10 uur wordt besloten om maar te gaan te spelen, blijkt TheDarko net te zijn gearriveerd. Opluchting alom.

Op het podium staan vier mannen in identieke zwarte blouses. Heeft Woot zich vermenigvuldigd? Zijn ze ineens sneller volwassen geworden en hebben ze meteen een vierde bandlid toegevoegd? Niks van dat alles. De band Reflected maakt zijn opwachting. Reflected? Dat stond niet op het programma… De Utrechtse band Reflected maakt rockmuziek, met uitstapjes naar de alternatieve en indie kant van rock. De band oogt wat onwennig op het podium, maar dat zou ook kunnen zijn omdat de zaal bijna leeg is. Dat is natuurlijk voor geen enkele band leuk. Er staan welgeteld zeven mensen, inclusief twee 3VOOR12-ers en vrienden van de band. Een leuke oefening voor de vier mannen, want dat kunnen ze wel gebruiken. De zanger is vaak niet te verstaan en de drums voeren, iets te dominant, de boventoon. Het geheel komt nogal amateuristisch over.

De jonge mannen van Woot komen daarentegen met een volwassen sound waar je u tegen zegt. Het publiek is gegroeid tot een man of 10, met de ouders van een van de Woot bandleden trots naar hun zoon kijkend. Ondanks de duidelijke verveling aan de kant van de band inclusief flauwe grappen, is het talent van de band meteen duidelijk. Voor een strakke gitaarsolo of groovende drumpartij draaien ze hun hand niet om. Halverwege de show valt het geluid van de leadgitaar weg. Na wat paniek en een kleine pauze, kan er gelukkig weer doorgespeeld worden. Ondanks de omstandigheden is een optreden van Woot absoluut een aanrader, met heerlijk catchy liedjes en een uitstraling waar menig band jaloers op kan zijn. Na de show volgt een beleefd applaus en gaat de drummer weer verder met skateboarden in de lege zaal.

Als afsluiter speelt de Amsterdamse band TheDarko. Alternatieve rockliedjes met een commerciële draai. Zanger/gitarist Darko Tadsson doet zijn uiterste best om het aanwezige publiek nog een beetje mee te krijgen, maar het is tevergeefs. Ook TheDarko kan deze vrij futloze avond niet naar een hoger level tillen. Hoe het komt dat er met drie optredende bands maar zo weinig mensen zijn komen opdagen blijft een beetje in het midden. Maken de bands zo slecht publiciteit voor zichzelf? Wil het Haagse publiek niet meer betalen om naar live muziek te luisteren, gezien het grote aantal locaties waar bands gratis te zien zijn? Of misschien wel een combinatie van redenen? Wie zal het zeggen...