Musicon geeft Den Haag weer twee festivals

Your Stage en I Love Hip Hop zijn de nieuwste aanwinsten

Susanne Kooijman ,

Den Haag is weer een festivalweekend rijker. Zaterdag 11 juli en zondag 12 juli zullen de festivals Your Stage (11 juli) en I Love Hip Hop (12 juli) hun primeur beleven. Twee zeer verschillende festivals, met elk hun duidelijk eigen thema. 3VOOR12 Den Haag sprak met Daan van der Bruggen van Musicon over de beide festivals.

Your Stage en I Love Hip Hop zijn de nieuwste aanwinsten

Den Haag is weer een festivalweekend rijker. Zaterdag 11 juli en zondag 12 juli zullen de festivals Your Stage (11 juli) en I Love Hip Hop (12 juli) hun primeur beleven. Twee zeer verschillende festivals, met elk hun duidelijk eigen thema. 3VOOR12 Den Haag sprak met Daan van der Bruggen van Musicon over de beide festivals.

Het al overvolle festivalagenda van de Haagse regio wordt nog even aangedikt. Niet met het zoveelste uit de hand gelopen buurtfeest, maar met twee unieke festivals. Daan: “Voor Your Stage, op zaterdag 11 juli 2009, is er via een traject van audities een groep van ongeveer vijftig individuen is geselecteerd, dus geen bands of groepen. Deze worden over ongeveer zeven groepen verdeeld, die elk, onder begeleiding van een aantal topdocenten en artiesten, in de week voor het festival een nieuwe voorstelling zullen maken. Wij richten ons in het bijzonder op de jonge talenten die voor zichzelf een toekomst op of rond het podium zien en laten hen via Your Stage ervaren hoe die toekomst er uit zou kunnen zien.”

“Op het festival is er ook een grote markt waar jongeren zich kunnen oriënteren op een mogelijke toekomst in de cultuursector. Er zijn diverse creatieve opleidingen vertegenwoordig, zowel op MBO als op HBO niveau, van geluidstechniek tot dans en van visagie tot popmuziek. Dit concept is uniek in Nederland. En I Love Hip Hop onderscheidt zich van de andere festivals door het keur aan internationale hiphop, breakdance en graffitiartiesten. Er is geen ander evenement in Nederland waar deze elementen zo sterk vertegenwoordigd zijn. Verder is het evenement strictly hiphop, dus geen popmuziek en zonder concessies. I Love Hip Hop is niet alleen uniek voor Den Haag maar zelfs voor Nederland.”

Het Your Stage festival kent een bijzondere aanloop met audities en masterclasses. “Wij willen niet alleen de beste talenten vinden, wij willen vooral ook de auditanten die niet geselecteerd zijn adviseren over wat ze bij zichzelf kunnen verbeteren en waar ze in Den Haag de plaatsen kunnen vinden om zich te verdiepen in hun creatieve passie. Het gaat ons dus niet alleen om de toplaag. Wij willen de jonge talenten in Den Haag graag zo breed mogelijk van dienst zijn. De talenten die er bovenuit steken willen wij via die masterclasses zo goed mogelijk helpen om ook na het project verder te kunnen. Bijvoorbeeld door ze tijdens de masterclassweek al te laten samenwerken met docenten die op de Nederlandse pop-, theater- en dansonderwijsinstellingen lesgeven. Op die manier leren ze de weg naar die instellingen beter te vinden en wordt de drempel lager.”

Natuurlijk geen festival zonder optredende artiesten. “Een aantal van de optredende artiesten op Your Stage zijn studenten van de MBO 'popacademie' van Amsterdam (onderdeel van het ROCvA) en studenten van DAPA (Dutch Academy of Performing Arts). Deze hebben in het voortraject ook opgetreden en zullen tijdens het festival weer optreden. Dit zijn voorbeelden van jonge mensen die er voor hebben gekozen om van podiumkunsten hun beroep te maken. De participerende talenten krijgen dus uitgebreid de kans om een tijdje met deze mensen, die feitelijk hooguit maar een paar jaar ouder zijn dan de meeste deelnemers, op te trekken.” Deze editie zullen STEREO, Dio en Giovanca hun opwachting op het podium maken.

Het I Love Hip Hop Festival, dat Musicon samen met Stichting Aight organiseerd, kent ook een breed programma, met elementen die een band hebben met de hiphop cultuur. “'s Middags start de finale van de internationale breakdance wedstrijd Jammin' on Beat, met deelnemers uit onder andere Polen, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland. JOB is een jaarlijkse b-boy wedstrijd in Den Haag en trekt ook ditmaal weer bekende crews als ADHD (NL), Got Skillz (NL) en Funky Masons (PL). Naast crewbattles zijn er zoals altijd ook 1on1 battles. Niemand minder dan de bekende rapformatie Delinquent Habits en rapper/producer Black Milk met live band, beide uit de Verenigde Staten, zijn van de partij. Ook de top van de Nederlandse rapscene wordt tijdens I Love Hip Hop vertegenwoordigd door Jiggy Djé, die tot één van de beste mc's van ons land behoort. En dan is er ook nog het internationale graffiti event Bomb The Planet. Al in 1998 begon de organisatie van Bomb The Planet met het geven van graffiti jams en hiphopfeesten. Tijdens I Love Hip Hop zijn de graffitikunsten van bekende 'schrijvers' uit de hele wereld te bewonderen.”