Fakkelbrigade betuigt respect voor Michael Jackson

“Met zijn dood heb ik nu officieel mijn jeugd afgesloten”

Jade Yorks en Peisam Tsang ,

Het is nu bijna twee weken dat Michael Jackson is overleden. Zijn dood heeft vele reacties losgemaakt, ook bij de Fakkelbrigade uit Zwolle, die een dag na zijn dood moest optreden op de Grote Markt in Den Haag. Na afloop van hun optreden zit 3VOOR12 Den Haag bij Rico en Sticks aan tafel om te praten over hun grote idool.

“Met zijn dood heb ik nu officieel mijn jeugd afgesloten”

Het is nu bijna twee weken dat Michael Jackson is overleden. Zijn dood heeft vele reacties losgemaakt, ook bij de Fakkelbrigade uit Zwolle, die een dag na zijn dood moest optreden op de Grote Markt in Den Haag. Na afloop van hun optreden zit 3VOOR12 Den Haag bij Rico en Sticks aan tafel om te praten over hun grote idool.

Zelfs Sticks staat er versteld van hoe vaak zij het in hun nummers over Michael Jackson hebben. “Tijdens het optreden op de Grote Markt valt het mij extra op.” Zo zingt Rico in het nummer ‘Gras is groener’: “Ik was al bad in m’n Michael Jackson jas. Een kleine macho, zonnebril op en een smooth criminal krullenbol kapsel.” Ook de Michael Jackson T-shirts, handschoen, de freestyle van Sticks op Billie Jean en het dansje van Typhoon laten zien dat de Fakkelbrigade behoorlijk geïnspireerd is door deze grote muzikant. “Hij heeft veel betekend voor onze generatie. Hij was niet alleen een geniale artiest. Hij was het eerste waar ik naar luisterde. Met zijn dood heb ik nu officieel mijn jeugd afgesloten”, aldus Sticks.

“Alles wat hij deed was geniaal”, vult Rico hem aan. “Dat wij het zo vaak over hem hebben, laat zien hoe groot zijn invloed is.” Sticks: “Ik voelde mij bijna schuldig om de beats van Billie Jean af te laten spelen aan het einde van onze set. We willen niet disrespectvol jegens Michael zijn, maar deze dag laat het toe.” De respect die Sticks voor zijn idool voelt, uit zich ook in een verzoek om de quotes van dit interview correct op papier te zetten. “Ik vind het belangrijk dat je ons goed citeert, zeker omdat het een hele emotionele dag is en bepaalde dingen verkeerd opgevat kunnen worden.”

Sticks is een van de vijftigduizend gelukkigen die kaartjes in de wacht heeft gesleept voor een van de vijftig concerten die vanaf deze zomer in Londen zou plaatsvinden. “Ik had drie kaartjes besteld. Het derde kaartje zou ik natuurlijk tegen woekerprijzen verkopen”, grapt hij. “Het optreden waar ik naar toe zou gaan, zou in maart 2010 zijn en twee weken daarvoor zou ik de kaarten per post thuisgestuurd krijgen. Dat gaat niet meer gebeuren, maar het geld is wel al van mijn rekening afgeschreven. Ik kijk regelmatig op het forum van de Michael Jackson fanclub. Zo stond enkele weken geleden dat hij weer krullen zou hebben. Dat zijn leuke weetjes”, aldus Sticks. Per toeval neemt hij de bewuste donderdagavond, zo rond een uur of elf een kijkje op de site waar hij op het verschrikkelijke nieuws stuit. “Ik heb meteen Rico ge-sms’t met het nieuws en hem meegevraagd naar Jazzy Jam, onze vaste café in Zwolle. Ik was zo onder de indruk dat ik om zeven uur  ’s ochtends nog niet sliep.”

Toen het nieuws over Michaels overlijden Rico bereikte, geloofde hij het in eerste instantie niet. “Het zullen wel geruchten zijn, dacht ik. Toen ik besefte dat het waar was, moest ik toch wel even slikken”, aldus Rico. Het leven van Michael ging allerminst over rozen. Rico heeft ook in de slechte periodes van Michaels leven altijd in hem geloofd. “Ik  vind het zo jammer dat mensen vaak op zoek gaan naar de minder leuke kanten. Het is zo makkelijk om negatief over iemand te praten. Ik heb het nooit geloofd, ik vind het gelul en het klopt ook niet”, aldus Rico. Sticks beaamt het. “Michael Jackson is nooit echt volgroeid als volwassen man. Het is nog een kind en een kind zou zoiets nooit op zijn geweten kunnen hebben. De paradox van Michaels leven is dat hij als kind snel volwassen moest worden, maar hoe ouder hij werd, hoe kinderlijker hij is geworden”, zegt Sticks. Niet alleen de Fakkelbrigade is opgegroeid met Michael Jackson, ongetwijfeld heel veel anderen. Over de hele wereld was de man populair.

Vanavond is er een herdenkingsdienst in Los Angeles, in het Staples Center, waar hij vlak voor zijn dood oefende voor zijn comebackconcerten. Ongeveer elfduizend fans kunnen ter plekke aanwezig zijn, de rest moet het doen met de diverse televisie-uitzendingen. Zo is er ook op Nederland 3 vanaf 18.30 uur een rechtstreekse registratie te volgen.