Druk Plein Binnen afsluiting Plein Open festival

Plein Open 2009 is succesvol te noemen

Jeroen Thijssen | Foto's: Ramond Jaggessar ,

Na de dagprogrammering van het Plein Open festival, gaan we in de late avonduurtjes door aan de Grote Markt waar de September, SuperMarkt en Zwarte Ruiter diverse acts zullen herbergen. Het is razend druk voor de kroegen, waar je op de hoogtepunten zeker 10 à 15 minuten bezig bent om van de SuperMarkt naar de Zwarte Ruiter te komen. Met een breed programma, een prima Plein Open en een heerlijk weertje waren alle ingrediënten voor succes aanwezig.

Plein Open 2009 is succesvol te noemen

Na de dagprogrammering van het Plein Open festival, gaan we in de late avonduurtjes door aan de Grote Markt waar de September, SuperMarkt en Zwarte Ruiter diverse acts zullen herbergen. Het is razend druk voor de kroegen, waar je op de hoogtepunten zeker 10 à 15 minuten bezig bent om van de SuperMarkt naar de Zwarte Ruiter te komen. Met een breed programma aan lokale helden als Pitch Blond, ReBelle en Scary Mary, een prima Plein Open en een heerlijk weertje waren alle ingrediënten voor succes aanwezig.

Pitch Blond is na een afwezigheid weer terug. Na een succesvol optreden op onder meer Geinbeat, staat het gezelschap in de SuperMarkt. Pitch Blond heeft de tijd genomen om nieuw materiaal te schrijven en komt met verrassingen. Er is sprake van een gastoptreden van een saxofonist en er zijn flink wat digitale samples. Het trio, met frontvrouw Suzanne Ypma in het “pitch blond” gehuld, laat zien dat zij een prima set hebben samengesteld. Het begin is eigenlijk nog als vanouds, maar langzaam werkt men middels wat rustmomentjes toe naar de grote finale. Pitch Blond is terug, en verrast veel publiek met haar klanken. Er klinkt weer eens een onvervalste “we want more!”.

Met de meiden van ReBelle gaat het de laatste tijd voor de wind. Het trio heeft onlangs een heuse platendeal gesloten en stond pas nog in het voorprogramma van Beth Hart in De Waerdse Tempel in Heerhugowaard. Dit weekend echter weer in een vertrouwd stekje in Den Haag. Gastheer is de Zwarte Ruiter. Waar wij op Kaderock de meiden met een ietwat commerciële insteek af en toe toch wat te soft en te braaf vonden, is er vandaag sprake van een meer rockende variant. Het rebelse, wat er eigenlijk nog een beetje aan ontbrak, is nu wel gevonden. ReBelle zorgt ook voor wat variatie, door met een gevoelig liedje te komen over de opa van Laura en Janneke. Al met al lijken ze nu hun draai te hebben gevonden.

Als Plein Binnen langzaam naar het einde loopt, wordt het toch wat rustiger en zo gebeurt het zelfs dat Scary Mary in een halfvolle Zwarte Ruiter optreedt. Wellicht omdat het laat is en men naar andere oorden verkast, wellicht omdat het geluid niet helemaal goed staat afgesteld. De raps komen niet altijd even duidelijk naar voren, toch gaan de mensen, die de rapmetal blijven aanschouwen en beluisteren, flink uit hun dak.