Column: ‘Rob & Roll’ (24)

De King of Pop en het momentum voor de Haagse pop

Rob Vondracek ,

Het grootste popnieuws van het jaar. De King of Pop heeft zijn laatste adem uitgeblazen. Aangeboren genialiteit gecombineerd met een triest levensverhaal. Michael Jackson was voor mij een artiest waarvan ik één cd had, maar gek genoeg bijna alle nummers kende. Zo groot als de Beatles en de Stones samen. Wat kan popmuziek een impact hebben op de samenleving.

De King of Pop en het momentum voor de Haagse pop

Het grootste popnieuws van het jaar. De King of Pop heeft zijn laatste adem uitgeblazen. Aangeboren genialiteit gecombineerd met een triest levensverhaal. Michael Jackson was voor mij een artiest waarvan ik één cd had, maar gek genoeg bijna alle nummers kende. Zo groot als de Beatles en de Stones samen. Wat kan popmuziek een impact hebben op de samenleving. Jackson is al dagen voorpagina nieuws wereldwijd. Men raakt er niet over uitgepraat en zal dat voorlopig zeker blijven doen.

Wat maakt deze kwetsbare man zo bijzonder? Ik geloof zijn authenticiteit. Een unieke stem, muzikaliteit, een absoluut gevoel voor performance en uitstraling. Als ik oude Jackson 5  filmpjes zie, raak ik ontroerd door die loepzuivere stem en de superstrakke danspasjes (die er ongetwijfeld door zijn vader flink ingeslagen zijn). Een geboren performer die ten tijde van ‘Thriller’ en ‘Bad’ zijn stijl had geperfectioneerd.  Dat de wereldwijde goegemeente hem massaal veroordeelde voor zijn vreemde excentrieke gedrag, je zal maar “Wacko Jacko” genoemd worden, is triest. Het bracht Michael aan de rand van de afgrond. Dezelfde mediageile meute die nu tranen laat om het verlies van misschien wel de grootste popster ooit. Hoe eng en hypocriet kan een mensenmassa onder een massapsychose zijn?

En dan de Haagse popscene. Wie worden de volgende koningen en koninginnen van de Haagse pop? De kansen voor Haagse bands worden steeds groter. Besef je dat wel, Haagse muzikanten! De gemeente investeert zich blauw in popcultuur. Er komen dagelijks nieuwe festivals bij. En nu gaat Crossing Border met een aantal Haagse popinstellingen in maart 2010 richting South by South West in Austin, Texas, om de Haagse popcultuur daar aan de man en vrouw te brengen. Een uitgelezen kans voor je band of act. Of je nu wel of niet daarna doorbreekt, het zal ongetwijfeld een unieke ervaring worden. Een uitstekend initiatief die de Haagse popmuziek verder op de kaart zal zetten. Het is uniek dat een gemeente zich zo inzet voor de lokale popscene.

Hierbij een paar tips (voor wat ze waard zijn) van uw columnist en popdirecteur als je zou willen spelen op het grootste popfestival ter wereld, waar menig act internationaal doorgebroken is. Als je die kans wilt pakken, ga dan slim en planmatig te werk. Zorg dat je onder de belangstelling komt van de Haagse popbobo's, de programmeurs en Haagse popmedia. Doe dat niet op een stalkerige manier maar speel gewoon het dak af van de tent waar je speelt en zorg dat iedereen dat weet. En verdiep je in Crossing Border en South by South West. Probeer jezelf in de picture te spelen. Werk aan je liveset, zet een goede hype op. Maar, verlies nooit je authenticiteit en het maken van goede muziek uit het oog. Dat in combinatie met een goede performance en uitstraling kan de formule voor succes zijn. Nu ga ik niet zeggen dat als je deze tips feilloos opvolgt je band wordt uitgekozen. Daar ga ik niet helemaal niet over. Maar keihard werken, slim handelen en ergens voor gaan brengt je nog altijd verder dan lui achterover hangen in de hangmat van de Haagse popmuziek. Succes!