Column: ‘Bunny in the Headlights’ (4)

Zomer!

Zsuzsa Jónás ,

Als je net als ik nog een tijdje door moet werken, dan ken je het gevoel: het lijkt wel alsof iedereen om je heen vakantie heeft. De een gaat naar Berlijn en de ander gaat... ook naar Berlijn. Als je snel langs de Grote Markt loopt, op weg naar de bakker in je lunchpauze, lijkt het alsof heel Den Haag niets beters te doen heeft dan chillen, heel de dag lang. Den Haag loopt de komende maanden op slippers, of het nu 18 of 28 graden is.

Zomer!

Als je net als ik nog een tijdje door moet werken, dan ken je het gevoel: het lijkt wel alsof iedereen om je heen vakantie heeft. De een gaat naar Berlijn en de ander gaat... ook naar Berlijn. Als je snel langs de Grote Markt loopt, op weg naar de bakker in je lunchpauze, lijkt het alsof heel Den Haag niets beters te doen heeft dan chillen, heel de dag lang. Iedereen is poepie-bruin omdat ze dag in dag uit naar het strand gaan. Den Haag loopt de komende maanden op slippers, of het nu 18 of 28 graden is.

Buiten deze gebruikelijk afgunst op mensen die vrij zijn, is het in de zomer gewoon ook extra zwaar om te werken. Het wordt je niet makkelijk gemaakt om op tijd naar bed te gaan.  Van elke dag kun je wel een feest maken op het terras of op het balkon en daarbij is er elke zondag een festival. Ik heb het nu al drie weken  achter elkaar geprobeerd: alcoholvrije festivals. Het lukt me (uiteraard) niet. Ik hoor het mezelf nog zeggen: als ik naar Metropolis ga, hoef ik niet per sé te drinken. Een uur nadat ik op het veld was liep ik alweer met mijn eerste rosé in mijn handen. Het is er uiteraard niet bij eentje gebleven, en het werd wederom een zware maandag. Wel een heleboel leuke bands gezien en sinds Werfpop ook helemaal fan van de vrolijkste band van Zuid Holland: The Madd. Ze zouden  aanvankelijk optreden met Dio, maar die was zijn stem kwijt en had afgezegd. De presentator heeft de rest van de dag niet meer zo’n groot applaus gehad.

De zomer is, naast de perfecte tijd om te luieren en aangeschoten op festivals rond te lopen, ook een heerlijke tijd om muziek te maken. Het heeft gewoon iets. Tot op je onderbroek zweten in de oefenruimte, totdat je het bijna niet meer trekt. En daarna een heerlijk koud biertje drinken op de  buitenplaats (of hoe je dat stukje DDR achter de oefenruimte ook mag noemen). Tot laat in de avond natuurlijk, zodat je de rest van de week weer bij moet komen.

Optreden in de zomer heeft ook iets heel speciaals. Op 27 juni heb ik met Hey Nikita! voor het eerst een buitenoptreden gedaan (op de Grote Markt). Het was 25 graden en op het podium was het zo heet dat ik bijna flauw viel. Een optreden op een buitenpodium is niet te vergelijken met een binnenoptreden. Het was geweldig!  Dat smaakt naar meer! Het liefst zou ik op alle buitenfestivals spelen (wie niet). Maar het feit dat het zomer is, betekent ook dat er wel eens een bandlid op vakantie gaat. Een week geleden is onze drumster  voor twee maanden vertrokken naar Zuid-Korea.  De verveling, die geheid zal toeslaan, probeer ik op te vullen met veel festivals en lange avonden op het terras. Sorry collega’s!