Cd-recensie: Suburbs - 'What You Gonna Do About It?’

De ‘S’ is van Suburbs

Julie Enthoven ,

Een verdwaald bladeren door de platencollectie van 3VOOR12 bracht ons van de A via de F en de M uiteindelijk bij de S. Bij de S kom je van alles tegen: de S is van So What, Stereo, Starcatcher en van -oeps- Suburbs! En daarmee belanden we meteen bij de S van Schok en Schaamte, want hoe kon het zijn dat het in januari uitgekomen album ‘What You Gonna Do About It?’ tot nu onbesproken bleef bij 3VOOR12 Den Haag? Met de S van ’S-cuses’ alsnog een blik op het vierde album van de Haagse band.

‘What You Gonna Do About It?’ van de Suburbs is niet bepaald te vinden onder de S van ‘Simpel’. Met zorgvuldig uitgewerkte nummers maakt de band zich er niet makkelijk vanaf.  Dubbele gitaarpartijen, veel meerstemmigheid en leuke samples en keyboardrifjes vormen het credo.  Los van een klein aantekeningetje bij de lage noten vormt Johan ter Schegget met zijn stevige stem een gedegen leadzanger die goed past bij het bandgeluid. Bovendien hebben de technici in de studio niet stil gezeten: uit de boxen klinkt een zorgvuldig afgewogen geluid met leuke effecten voor net dat beetje extra. Het alles resulteert in een zeer volledig, prettig geluid.

Over hoe dat geluid gaat klinken laat de donkere, wat mysterieuze cover van ‘What You Gonna Do About It?’ niets los. De Suburbs spelen stevige rock die doet denken aan onder andere Kaiser Chiefs, The Killers, Greenday en zelfs good old Nirvana. Origineel? Nee. Maar het klinkt wel prettig. Helaas ontkomt ook deze band er niet aan dat hun songs soms wat veel op elkaar lijken, maar er blijft net genoeg variatie over om de aandacht erbij te houden. Sommige variatie in de nummers lijkt daarbij wat kunstmatig aangebracht: zo vinden we de ballad ‘Falling star’ op het album, die kwalitatief niet kan tippen aan de rest van de nummers, maar die wel voor wat afwisseling zorgt. De switch van leadzanger bij enkele liedjes doet geen wonderen voor de variatie: het bandgeluid blijft hetzelfde.

Het nieuwe album van de Suburbs is vanwege het onoriginele geluid en enig gebrek aan afwisseling niet te plaatsen onder de S van Superieur. Met het complete geluid, de pakkende nummers en de zorgvuldige uitwerking staat hij echter ook zeker niet onder ‘Schraal’. We verplaatsen ‘What You Gonna Do About It?’ in de platenkast naar de P: Prima.

'What You Gonna Do About it?' van Suburbs is te beluisteren in de Haagse YouBox.