Waterpop 2009 belicht: Tenement Kids

“Keith Richards is cooler dan John Lennon”

Tino van Leeuwen ,

Op 8 augustus is het weer tijd voor een van de leukste festivals van het seizoen, Waterpop in Wateringen. In deze serie stellen wij enkele acts voor die dit jaar op Waterpop staan. De volgende band die we belichten is Tenement Kids. Met hun recentelijk uitgebrachte album “We’ve all been down” op zak, doet de band de komende tijd veel festivals aan, waaronder Waterpop dus. 3VOOR12 Den Haag legde de band een aantal vragen voor.

“Keith Richards is cooler dan John Lennon”

Op 8 augustus is het weer tijd voor een van de leukste festivals van het seizoen, Waterpop in Wateringen. In deze serie stellen wij enkele acts voor die dit jaar op Waterpop staan. De volgende band die we belichten is Tenement Kids, een formatie (oorspronkelijk) uit de Achterhoek bestaande uit Gijs Wilbrink, Tim Meijer, Martijn Koetsier en Sander Koot. Met hun recentelijk uitgebrachte album “We’ve all been down” op zak, doet de band de komende tijd veel festivals aan, waaronder Waterpop dus. 3VOOR12 Den Haag legde de band een aantal vragen voor.

Hoe lang bestaat Tenement Kids al? “Sinds begin 2005. In het begin repeteerden we ongeveer eens per drie maanden, dus toen waren we nog niet echt een ‘band’ te noemen. Toen we in december 2005 een demo uitbrachten begonnen we het pas serieus te nemen, en toen ging het ook pas lopen.” De naam Tenement Kids is bedacht door bassist Tim, n.a.v. de Queen-song “Tenement Funster” en betekent vrij vertaald ‘straatschoffies’.

De vier leden van Tenement Kids kennen elkaar uit de alternatieve scene uit de Achterhoek. Driekwart van de band woont tegenwoordig in de omgeving van Utrecht; alleen gitarist Martijn woont nog in de buurt van Zwolle. Is het lastig met afspreken om te repeteren? “Martijn is elke keer de pineut om een uur te rijden. We hebben een zelfgebouwde repetitieruimte in de boerderij van Tim. We kunnen dus repeteren wanneer we maar willen, dat werkt erg goed.”

Bands als Fugazi, Dead Boys en Leatherface waren vooral in het begin een grote invloed voor Tenement Kids. “Tegenwoordig komen daar steeds meer andere vormen van rock bij kijken, zoals Bruce Springsteen, Lynyrd Skynyrd, Uncle Tupelo en de Rolling Stones.” Inspiratie voor het schrijven van songs haalt de band bijvoorbeeld uit het gevoel van vrijheid als ze met een verrotte bak over een weggetje aan het scheuren zijn. “Daar zitten wel zo’n beetje alle elementen van een coole songtekst in.”

Jullie spelen op vrij veel festivals; bereiden jullie je daar anders op voor dan ‘normale’ optredens? “Wel enigzins, op een festival moet je meer je best doen om je publiek mee te krijgen; ze zijn er namelijk niet per sé voor jou. Je krijgt bier naar je kop geslingerd, een paar zuiplappen lopen er doorheen te schreeuwen, dat zijn harde omstandigheden! Meestal gooien we dan een Herman Brood-cover in de set en zit alles wel snor.”

Zoals vermeld hebben de Tenement Kids het album “We’ve all been down” uit, een plaat die erg goed loopt. De band doet sinds de release veel grotere optredens en krijgt veel aandacht. Inmiddels zijn de leden alweer druk aan het schrijven voor een opvolger. “We willen hiermee nog een flinke stap verder gaan met het uitdiepen van onze nieuwe invloeden.” De band doet overigens ook wel eens semi-akoestische sets.

Wat beschouwen jullie tot nu toe als het hoogtepunt van de Tenement Kids? “Ons optreden op Groezrock in België was erg gaaf; dat is het grootste punkfestival van Europa. Backstage hangen met onze helden en een solide show spelen, mooi werk.” Het meest opmerkelijke wat ze ooit hebben meegemaakt was toen de band in een stripclub in Liverpool speelde. Ze verkochten op de toiletten namelijk dildo’s uit hetzelfde soort automaten waar je in normale discotheken condooms uit kunt krijgen.

Hoe ziet de toekomst van Tenement Kids eruit? “We zijn druk bezig met het schrijven van een nieuwe plaat, die we volgend jaar gaan opnemen. Zodra die uit is gaan we direct door naar stap 2: de wereld overnemen.” Komende zaterdag staat de band dus op Waterpop, waar de leden nog nooit zijn geweest. “We weten alleen van horen zeggen dat het een gaaf festival moet zijn, dus we hebben er zin in.” Is er verder nog iets wat jullie kwijt willen? “Keith Richards is cooler dan John Lennon.”

Tenement Kids speelt om 17:00 uur op het Waterpopfestival.