Waterpop 2009 belicht: Gomer Pyle

“Voor ons de kans om weer wat mensen in de familie op te nemen”

Jeroen Thijssen ,

Op 8 augustus is het weer tijd voor een van de leukste festivals van het seizoen, Waterpop in Wateringen. In deze serie stellen wij enkele acts voor die dit jaar op Waterpop staan. De volgende band die we belichten is Gomer Pyle. De Brabantse formatie is opgericht in 1999 en hun meest recente album ‘Idiots Savants’ stond negen weken op nummer 1 in de Moordlijst van muziektijdschrift OOR.

“Voor ons de kans om weer wat mensen in de familie op te nemen”

Op 8 augustus is het weer tijd voor een van de leukste festivals van het seizoen, Waterpop in Wateringen. In deze serie stellen wij enkele acts voor die dit jaar op Waterpop staan. De volgende band die we belichten is Gomer Pyle. Dit vijftal bestaat uit de leden Tonny Presser op bas, Mark van Loon op gitaar, Sander Evers op drums, Mark Brouwer op gitaar en zang en Danny Gras als sound engineer en de man van de samples. De Brabantse formatie is opgericht in 1999 en hun meest recente album ‘Idiots Savants’ stond negen weken op nummer 1 in de Moordlijst van muziektijdschrift OOR.

De naam Gomer Pyle is ontleend aan de film Full Metal Jacket van Stanley Kubrick. Gomer Pyle was origineel een tv-karakter in de sitcom The Andry Griffith Show. Een simpele, goedgemutste plattelandsjongen die als pompbediende werkte en uiteindelijk bij de U.S. Marines terecht kwam. In de huidige terminologie wordt een soldaat die een beetje een doofus is en veel extra training behoeft ook wel een ‘Gomer’ genoemd. De ogenschijnlijke tegenstellingen in het karakter in de film Full Metal Jacket zijn een goede metafoor voor hoe Gomer Pyle muziek maakt. Dingen zijn niet altijd wat ze lijken en als dat wel zo is dan is het vaak saai, gekopieerd of voorgekauwd. Gomer Pyle zoekt naar minder voor de hand liggende combinaties en situaties.

Mark Brouwer van Gomer Pyle heeft zin in de komende editie van Waterpop: “Een festival als Waterpop geeft ons de mogelijkheid om ons aan een breder publiek te presenteren. Onze ervaring is inmiddels dat niet alleen de stoners en psychedelica freaks Gomer Pyle oké vinden maar ook in de metal, punk en rock scene lopen mensen die Gomer Pyle inmiddels op de iPod hebben. Op Waterpop loopt van alles rond dus voor ons de kans om weer wat mensen in de familie op te nemen.”

Op de vraag wat we voor optreden kunnen verwachten krijgen we het volgende uitlokkende antwoord, wat een interessant optreden doet verwachten. “Deze reactie kregen wij na een optreden: ‘Ben gister op Rosrock een uurtje diep de woestijn in gestuurd en de hele dag van slag geweest, wat een grooves!’ Hier draait het ons om. GP is geen drive-in voor een snelle (s)hitburger. We zoeken nadrukkelijk naar een emotionele trip, een reis of hoe men het ook wil benoemen. Dat de één een woestijn bezoekt en de andere juist de ruimte doorkruist is ons om het even. Het gaat erom dat onze muziek het voertuig is. De mensen die op reis willen, nemen we mee in een achtbaan rit. De mensen die twee minuten in de botsauto's willen, zoeken hun heil wellicht elders.”

Uiteraard gaat de band na Waterpop weer verder en gaan ze verder aan de slag met een volgend album. “We zijn nu druk bezig met nieuw materiaal voor een volgende plaat die we ergens in 2010 uit willen brengen. Er staan diverse optredens op de rol (onder andere met Astrosoniq) en er lopen mooie ontwikkelingen in Duitsland voor zowel de huidige en toekomstige plaat als ook de mogelijkheden tot optredens. Helaas is het op dit moment niet mogelijk daarover verder uit te wijden”

Gomer Pyle speelt om 19.10 uur op Waterpop.