Waterpop 2009 belicht: Elle Bandita

“We gaan iedereen platrocken, klaar!”

Tino van Leeuwen ,

Op 8 augustus is het weer tijd voor een van de leukste festivals van het seizoen, Waterpop in Wateringen. In deze serie stellen wij enkele acts voor die dit jaar op Waterpop staan. Dit keer staat Elle Bandita in de schijnwerpers. Deze band rondom zangeres Ryanne van Dorst heeft een uitstekende livereputatie en zal ongetwijfeld veel bezoekers trekken op het Waterpop festival. 3VOOR12 Den Haag had een gesprek met Ryanne.

“We gaan iedereen platrocken, klaar!”

Op 8 augustus is het weer tijd voor een van de leukste festivals van het seizoen, Waterpop in Wateringen. In deze serie stellen wij enkele acts voor die dit jaar op Waterpop staan. Dit keer staat Elle Bandita in de schijnwerpers. Deze band rondom zangeres Ryanne van Dorst, tegenwoordig aangevuld met Prince Vince (gitaar), Menno Mono (bas), Micha (drums) en Rain (keyboard/samples/gitaar), heeft een uitstekende livereputatie en zal ongetwijfeld veel bezoekers trekken op het Waterpop festival. 3VOOR12 Den Haag had een gesprek met Ryanne.

Elle Bandita was van oorsprong Ryanne solo; na een tijdje begon het echter te kriebelen en groeide Elle Bandita uit tot een heuse band. Hoe is deze formatie tot stand gekomen? “Toen ik na begon te denken over een band zag ik een aantal gezichten voor me. Het waren allemaal muzikanten uit Rotterdam. Ik heb zeg maar de crème de la crème om me heen verzameld.” Ryanne heeft vaak in interviews verteld dat ze groot fan is van Michael Jackson, iets wat niet direct terug te horen is in haar muziek. Voorbeelden die meer in haar straatje liggen zijn voor haar Slayer, Iron Maiden, Dead Kennedys en Sonic Youth, niet de minste rockbands zullen we maar zeggen.

Heeft Ryanne veel spanning voor een optreden en zo ja, hoe gaat ze daarmee om? “Soms ervaar ik wel spanning, maar dan adem ik gewoon rustig door, neem een biertje en dan gaat het wel weer.” Elle Bandita heeft tot twee maal toe in De Wereld Draait Door opgetreden, iets wat haar bepaald geen windeieren heeft gelegd. Enorm veel mensen kijken naar dit programma en de website liep dan ook storm. De geaardheid van Ryanne steekt zij niet onder stoelen of banken; krijgt ze daar wel eens kritiek op? “Iedereen heeft altijd wel wat te zeiken. Ik wil het niet benadrukken; eigenlijk besteed ik er zo min mogelijk aandacht aan.”

Het eerste (mini-)album van Elle, “Love juice”, werd uitgebracht op het Rotterdamse Tocado Records. Inmiddels is er dan een full-length album verschenen, “Queen of fools” en loopt zeer goed. In de Dutch Alternative Charts stond zij er zelfs op de eerste plaats mee. Zou Elle Bandita ook in de Nederlandse Top 40 willen staan? Ryanne: “Als het gebeurt, gebeurt het. Maar de top 40 bestaat vooral uit muziek die de massa leuk vindt en ik maak dat soort muziek niet.”

Binnenkort staat Elle Bandita dus op Waterpop. Gaat de band nog iets speciaals doen? “We gaan iedereen platrocken, klaar. Ik heb er heel veel zin in. Helaas hebben we die dag nog een ander optreden in Hellevoetsluis, waardoor we gelijk door moeten.” Ryanne is zelf een trouwe bezoeker van Waterpop. Al sinds haar 13e komt ze er ieder jaar een kijkje nemen, tot twee jaar terug. Ze vindt het zelfs één van de leukste festivals van Nederland. Verder staat Lowlands nog op het programma. Hoe bereid ze zich daar op voor? “We proberen in de shows ervoor er goed in te zitten, zodat we kort maar krachtig lekker kunnen knallen!”

Wat wil Ryanne bereiken wat ze nog niet eerder bereikt heeft? “Dat zou ik zo snel niet weten. Ik zie wel wat er op het spreekwoordelijke pad terecht komt. Ik wil in ieder geval weer aan een nieuwe plaat gaan werken, want ik barst van de energie.”

Elle Bandita speelt om 15.20 op het Waterpopfestival.