Waterpop 2009 belicht: DAT Politics

Afsluiter DAT Politics gaat voor een feestje zorgen

Jeroen Thijssen ,

Op 8 augustus is het weer tijd voor een van de leukste festivals van het seizoen, Waterpop in Wateringen. In deze serie stellen wij enkele acts voor die dit jaar op Waterpop staan. De laatste act die we belichten is DAT Politics. Het gezelschap uit Lille speelt een soort combinatie van minimalism en techno, maar laat zich zeker niet beperken tot genres. Wij vroegen aan frontvrouw Claude Pailliot wat korte vragen.

Afsluiter DAT Politics gaat voor een feestje zorgen

Op 8 augustus is het weer tijd voor een van de leukste festivals van het seizoen, Waterpop in Wateringen. In deze serie stellen wij enkele acts voor die dit jaar op Waterpop staan. De laatste act die we belichten is DAT Politics. Het Franse DAT Politics is een van de meer exotische acts dit jaar op Waterpop. Deze 3-mans formatie zal als afsluiter voor een mix van dans en electronic zorgen. Het gezelschap uit Lille speelt een soort combinatie van minimalism en techno, maar laat zich zeker niet beperken tot genres. Voeg hierbij veel geluidseffecten toe en veel vocale versnellingen en vertragingen en er zal een goed dansbaar spektakel ontstaan. Wij vroegen aan frontvrouw Claude Pailliot wat korte vragen.

DAT Politics bestaat, naast Claude, uit de heren Gaëtan Collet en Vincent Thierion en vooral veel laptops en apparaten voor de muziek. Zij ontmoetten elkaar inmiddels alweer een tijd geleden, toen ze nog tieners waren. “Wij drieën werden al snel vrienden omdat we dezelfde interesses hadden op het gebied van muziek, kunst en film. De vriendschap ontwikkelde zich verder en al snel begonnen we gezamenlijk muziek te maken om de saaie zondagen van een kleine stad door te komen. Op een dag word je wakker en besluit je dat je klaar bent om te gaan optreden voor publiek en om materiaal te gaan opnemen.”

Gaëtan verzon op dat moment de naam DAT Politics voor hun project, wat in goede smaak viel. “Het leek ons wel een erg catchy naam. Niet een heel spannend verhaal dus, maar ik ben trots dat we als beginnend bandje nu stappen hebben gezet in een business waar we geen weet van hadden.” Ze hebben elkaar steeds beter leren kennen en de combinatie van Gaëtan die de melodielijnen verzint, van Vincent die het brein en de technicus is, en met haarzelf als organisatorisch talent beschikken zij over een prima samenwerking in alle aspecten van het muzikale en artistieke proces.

Ze kijken er ook heel erg naar uit om op Waterpop te staan. “Er is toch sprake van een wat groter publiek wat je maar moet proberen te vermaken en dat is een hele uitdaging.” We kunnen dan ook wel wat verwachten. Het mag in het kort omschrijven een toffe mix worden tussen een dance feestje en een punk rock show.

Het optreden op Waterpop staat ook in het teken van hun meest recente album ‘Mad Kit’. Dit album werd afgelopen februari uitgebracht en DAT Politics is daarom ook bezig met een flinke wereldtour. Na een tour van drie maanden door de VS, Mexico en Zuid-Amerika is het nu de beurt aan onder meer Wateringen. “Na de Europese tour is het ons doel om aan het begin van 2010 in Japan op te treden. Ook werken we nu hard aan een aantal remixes, onder meer eentje voor Yacht op het DFA label (als label ook bekend van LCD Sound System).”

DAT Politics speelt om 21.50 uur op Waterpop.