Pete Philly & Perquisite nemen nieuwe risico's

“Wat ons bindt, ontbindt ons ook”

Marije Pluym en Peisam Tsang | Foto’s: Ron van Varik ,

Onlangs sloten Pieter Monzón en Pieter Perquin, beter bekend als Pete Philly & Perquisite, met een spetterend optreden de vijftiende editie van Plein Open af. 'Den Haag is aan!' Na hun optreden namen ze de tijd om wat vragen van 3VOOR12 Den Haag te beantwoorden.

“Wat ons bindt, ontbindt ons ook”

Onlangs sloten Pieter Monzón en Pieter Perquin, beter bekend als Pete Philly & Perquisite, met een spetterend optreden de vijftiende editie van Plein Open af. 'Den Haag is aan!' Na hun optreden namen ze de tijd om wat vragen van 3VOOR12 Den Haag te beantwoorden.

Pete Philly heeft jarenlang in Den Haag gewoond en stond ook al eerder op Plein Open met Nicotine. “Den Haag is altijd kicken.” Het verbaast hem niet dat de fans in groten getale naar het Spuiplein zijn gekomen om de twee en band in actie te zien. “Sterker nog, ik had niks minder verwacht. Het is een te gekke crowd.” ‘Pete Philly & Perquisite’ is binnenkort niet meer. De twee kondigden een tijdje terug aan voorlopig een punt achter de samenwerking te zetten en zich allebei op soloprojecten te gaan storten. Maar is dit echt een definitieve punt of toch meer een komma?

Philly: “Het betekent wat mensen denken dat het betekent. We hebben commercieel succes, maar in de basis zijn we allebei creatievellingen. Gelukkig hebben we een goede balans gevonden tussen kunstenaarschap en entertainment, maar de basis blijft dat wij doen wat wij willen. Dat betekent dat, als we besluiten om even niet met elkaar samen te werken, dat gewoon moet kunnen. Dat is ook hoe we erin zijn gestapt, als twee gasten die samenwerken. We zijn nu echter op een punt gekomen waarop datgene dat ons bindt, ons ook ontbindt”, aldus Philly. “We zijn allebei superambitieus en zijn op dit moment een beperking voor elkaars ambitie. Er zijn dingen die Perq op muzikaal vlak niet met mij kan doen, omdat ik daar bijvoorbeeld niet het bereik voor heb en er zijn dingen die ik wil doen waar Perq misschien wel geen zin in heeft.”

De twee zijn nu dus op een punt gekomen dat de samenwerking voorlopig tot een eind komt. Perquisite: “Als we nu een plaat gaan maken omdat iedereen zegt dat we dat moeten doen, dan wordt dat gewoon geen goede plaat. We moeten pas weer een plaat samen maken wanneer we allebei die drang hebben. We hebben op dit moment veel ideeën, maar dat zijn dingen om los van elkaar te doen. Als er een goed idee komt voor ons samen, dan kunnen we dat oppakken.” Philly geeft aan ‘kriebelig’ te worden zodra hij dingen ‘moet’ doen en andere mensen hem gaan vertellen wat hij moet doen. Dat is volgens hem iets waar al zijn muzikale voorbeelden en helden op het acteervlak aan lijden. “Het zijn stuk voor stuk creatievelingen die risico’s durven te nemen en nieuwe uitdagingen aan durven te gaan. De beslissing die wij nu nemen is misschien niet de meest populaire voor onze fanbase, maar het is wel een goed ding om te doen. We laten het gewoon open. Klaar.”

Perquisite geeft aan dat de twee in eerste instantie als een soort side-project gingen samenwerken. Toen ze samen gingen touren merkten ze dat de mensen het leuk vonden wat ze deden en van daaruit werd de samenwerking verder uitgebouwd. Vanaf dat moment werden ze gezien als een soort onafscheidelijk duo. Philly beaamt dat die onafscheidelijkheid nu zijn tol eist. “Als je continu samenwerkt, zie je continu wat je wel kan, maar je ziet ook continu wat je niet kan.” Hij beschrijft de samenwerking als een soort relatie waar je soms uit moet stappen om te kunnen groeien en de dingen te kunnen doen die je wilt doen. Volgens Philly zijn de twee door elkaar gegroeid, maar ze zijn eigenlijk heel verschillend. Wat hij wel geestig vindt, is dat ze dingen van elkaar hebben overgenomen. Zo ziet hij Perquisite, zoals hij het zelf noemt, allemaal ‘Pete-dingen’ doen en ook andersom heeft hij ‘Perq-dingen’ overgenomen.

Dat de twee binnenkort niet meer samen te horen zijn wil natuurlijk niet zeggen dat we helemaal niks meer van ze zullen horen. Perquisite is net klaar met de muziek voor de film ‘Carmen van het Noorden’. Op de soundtrack zullen onder andere Duvel, Jiggy Djé, Sticks en Typhoon te horen zijn. Over nieuwe samenwerkingen op muzikaal gebied doet hij verder geheimzinnig. Maar dat die er zullen komen, lijkt een zekerheid. Op dat vlak is het rond Perquisite namelijk nooit erg stil geweest. Zo werkte hij samen met bands als Voicst en De Staat en werd hij door zijn collega-muzikanten bekroond met het Duiveltje voor de beste Nederlandse dj/producer.

Philly heeft het refrein geschreven en gezongen voor de nieuwe single van Jiggy Djé, volgens Philly dé zomerhit van 2009. Een tijdje terug deed hij zijn eerste voorzichtige stappen op acteergebied en misschien krijgt dat nog wel een vervolg. De twee lijken zich in ieder geval geen zorgen te maken over wat de toekomst hun zal brengen.

Philly denkt dat het hun ‘openmindedness’ is die ervoor zorgt dat er leuke dingen op hun pad komen. Hij is echter wel kritisch en pakt niet zomaar dingen aan. Het moet iets zijn wat hij leuk vindt om te doen en tot nu toe zijn de acteerprojecten die hij aangeboden kreeg niet interessant genoeg om aan mee te werken. “Je moet wel actief op zoek naar dingen en je bewandelt daardoor de meest vreemde wegen. Als je op zoek bent naar iets, kom je vaak bij iets anders leuks terecht. Zolang je positieve verwachtingen hebt, kan je alles doen.” En ook hier komt de ‘relatie’ met Perquisite weer naar boven. Philly: “Ik heb dat echt moeten leren. Perq is meer de optimist. We stressen allebei over dingen, maar we zijn ook chiller geworden door elkaar. We zijn een soort spiegelbeeld van elkaar en dan groei je naar elkaar toe.”

Voorlopig kunnen de twee nog een aantal maanden als elkaars spiegelbeeld fungeren. Waar een theatertour tegenwoordig hip is (ieder zichzelf respecterende band doet er tegenwoordig tenslotte eentje), zijn Pete Philly & Perquisite allang bekend met het fenomeen. Twee jaar terug deden zij al de podia van theaters en schouwburgen aan. Nu sluiten ze er een mooie periode mee af. De twee leggen de lat hoog door de tour aan te kondigen als ‘de meest persoonlijke, meest muzikale en meest fragiele manier waarop we onze nummers kunnen laten horen’. Op 29 augustus kunnen nieuwsgierigen een voorproefje krijgen tijdens de Amsterdamse Uitmarkt. De officiële première vindt plaats op 16 september in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.