The Scarlets, still going strong The Scarlets, still going strong

Haagse sixtiesband voor de tweede keer op Haagse Beatnach

, Lilian van Dijk

The Scarlets, still going strong

Haagse sixtiesband voor de tweede keer op Haagse Beatnach

Lilian van Dijk ,

Twee keer op de Haagse Beatnach staan, de eerste en de tweede, dat is geen minne prestatie. De tweede keer zelfs weer in de originele bezetting. Behalve The Shoes presteert alleen coverband The Scarlets dat. Zanger/gitarist Peter de Looff staat opnieuw op het Beatnachpodium op zaterdag 17 september.

The Scarlets begint in 1964 en maakt nog steeds de Haagse podia onveilig, met alleen nog Peter uit de oorspronkelijke bezetting. In de begintijd bestaat de band uit Bert Winter op zang, Peter de Looff op gitaar, Harrie de Wolf op sologitaar, Bram Aarsbergen op bas en Herman Nabarro op drums. De pers schrijft in die jaren dat The Scarlets de nummers van The Beatles eerder speelde dan The Beatles zelf. Zodra er een nieuw Beatlenummer op de radio kwam, nam de band het op, studeerde het in en in het eerstvolgende weekend stond het bij optredens al op de setlist.

De band speelt vaak in voorprogramma’s van bekende buitenlandse bands als The Hollies, The Pretty Things, Marmalade, The Kinks en The Zombies. De eerste single, 'Now I know', heeft alleen succes in de Haagse regio. In de loop der tijd stoppen de oorspronkelijke bandleden of gaan door met andere bands. Zo zit Bert Winter nu in That’s Cool, waar hij keyboards speelt en achtergrondzanger is, Harrie speelt sologitaar bij The Magic Strangers en Peter is altijd doorgegaan met The Scarlets. Ondanks het vertrek van diverse bandleden vindt hij steeds weer opvolgers.

Dat The Scarlets tijdens de eerste Beatnach niet in de oorspronkelijke samenstelling optreedt, verklaart Peter aldus: “Wij hadden toen een latere bezetting, die elk weekend optrad. Het kostte erg veel tijd om met de oude garde een goed resultaat neer te zetten. We hebben nog geprobeerd een combinatie te vinden van oorspronkelijke en latere bandleden, maar het kwam er niet uit. We hebben toen dus maar in de samenstelling van 1980 gespeeld.” Deze keer gaat het wel lukken. “Ik moet me nu de tering werken om nummers in te studeren die ik al lang niet meer doe. We gaan nummers spelen van The Beatles, The Rolling Stones, The Hollies, The Kinks en The Byrds. De afgelopen drie maanden hebben we veel gerepeteerd om twintig minuten te kunnen spelen. Bert en ik wisselen elkaar af op de leadzang en tweede stem en Bram zingt de derde stemmetjes. Herman heeft jarenlang niet meer gedrumd. Hij heeft speciaal voor de Beatnach een nieuw drumstel gekocht. Hij is zich te pletter aan het oefenen en gooit zich helemaal op de solo’s.”

Peter wil wel rekening houden met wat andere coverbands gaan doen. “Er zijn van die nummers die iedereen kan spelen. Het is niet leuk voor het publiek als verschillende bands dezelfde liedjes doen.” Deze Beatnach is anders van opzet dan die van 1980. Nu is er een begeleidingsband voor frontmensen die niet met hun oorspronkelijke band kunnen optreden, bestaande uit hedendaagse muzikanten, en ook sommige bands van toen hebben wat jongere muzikanten ingelijfd, die pas decennia na de sixties werden geboren. Peter de Looff bekijkt het filosofisch. “Het is wel leuk dat het wat minder oubollig is, maar als je zegt dat het er niet bij hoort, heb je ook gelijk.” Aan de eerste Beatnach heeft Peter goede herinneringen. “Het was geweldig. Eén grote reünie, zowel voor, als achter het toneel. Ik denk dat het uiteindelijk weer zo zal zijn. Iedereen zal het toch wel weer willen meemaken.” Of The Scarlets nog vaker in de oorspronkelijke bezetting zal spelen? “Wie weet. Ik sluit niets uit. Ik zou het heel leuk vinden.”

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag